„Потребне су неке гаранције да они не подржавају Владимира Путина, а сада разматрамо који су то услови да бисмо добили такве гаранције“, казао је британски инистар спорта Најџел Хадлстон

Руски тенисери и тенисерке моћи ће да играју на Вимблдону, али под специфичним условима, готово невјероватним.

Мораће, наиме, да докажу да не подржавају режим Владимира Путина.

„Потребне су неке гаранције да они не подржавају Владимира Путина, а сада разматрамо који су то услови да бисмо добили такве гаранције“, казао је британски инистар спорта Најџел Хадлстон.

Он је, истовремено, казао да Британија генерално не жели да кажњава спортисте само због пасоша.

Од тенисера и тенисерки можда нец́е бити захтијевано да се јавно одрекну режима – јер у теорији то им може створити проблеме код куц́е, наводе енглески медији.

Данил Медведев је, рецимо, прошле године добио два телеграма са честиткама предсједника Русије, па је питање како ће се ти протоколарни гестови тумачити.

Британски адвокат за људска права Адам Вагнер је написао на Тwиттеру:

„Нисам сигуран да је легално захтијевати од спортиста да докажу да не подржавају предсједника своје земље. Ово је индиректна дискриминација. У ствари, прилично сам сигуран да је то незаконито. У теорији, још можете да тражите да не подржавате јавно (Путина) током турнира (ово је вец́ прихвац́ено у спорту). Али захтијевати гаранције у вези са личним увјерењима није законито, већ дискриминишуће.“

ИЗВОР: https://www.in4s.net/bizarno-medvedev-ce-morati-da-garantuje-da-ne-podrzava-putina-ili-nista-od-vimbldona/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *