• Кад небјелачки ученици дају нетачно рјешење задатка учитељима се налаже да одговорност припишу „премоћи бијелаца“, која је прави разлог „слабијих резултата“

(Summit News, 19. 2. 2021)

Задужбина Била и Мелинде Гејтс финансира активистичку образовну скупину која сматра да је математика расистичка и да је исправно рјешење задатка израз „бјелачке премоћи“.

Конгломерат 25 образовних организација под називом Ка праведној настави математике (A Pathway to Equitable Math Instruction) сматра да је захтијевање од ученика да исправно ријеше задатак из математике „у коријену расистичко“.

Интернет страницаове организације као свог јединог приложника наводи Задужбину Била и Мелинде Гејтс.

Према писању Нешенел фајла, „у протеклој деценији Задужбина Била и Мелинде Гејтс додијелила је преко 140 милиона долара разним скупинама повезаним с овом кровном организацијом. Њен ,антирасистички приступʻ чини срж новог течаја који држава Орегон посредством свог Министарства за образовање нуди учитељима.“

У приручнику за учитеље под називом „Уклањање расизма у настави математике“ тврди се да се математика користи за подршку „капиталистичким, империјалистичким и расистичким назорима“.

Учитељима се налаже да у случајевима кад небјелачки ученици дају нетачно рјешење задатка одговорност припишу „премоћи бијелаца“, која је прави разлог „слабијих резултата“ мањина.

Како смо раније писали, школе у Америци почеле су с укидањем оцјењивања ученика у сврху „борбе против расизма“. Прва је била школа у Сан Дијегу, пошто је откривено да свега 7 одсто најслабијих оцјена отпада на бјелачке ученике, 23 одсто на америчке урођенике, 23 одсто на ученике хиспанског поријекла и 20 одсто на црначке ученике.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *