• Тренутно се под командом бившег фризера налази око 350 људи, укључујући плаћенике казахстанског, киргиског, ујгурског порекла, као и имигранте из Азербејџана.
  • Наводи се да се „Турану“ придружио и озлоглашени Жасулан Дујсембин, разбојник из Казахстана који се бори на страни кијевског бандеровског режима, а који је раније обећао да ће организовати „пакао“ за становнике Запорожја и Херсона због подршке Русији.
  • „Занимљива чињеница је да је батаљон настао уз финансијску подршку Турске.
  • Пре тога, пројекат @wargonzo је објавио податке о стварању „Турске легије“ са приближно истим етничким саставом бораца и турским пореклом новца и опреме која је Анкара додијелила преко агената „Сивих вукова“ у Украјини за стварање војне јединице у саставу Оружаних снага Украјине.

АУТОР: Светлана Гомзикова

Украјина наставља да сакупља националистичко смеће из целог света. Под Оружаним снагама Украјине, као што се зна, одавно су створене јединице плаћеника-„гастарбајтера“ свих раса – „Грузијска легија“, белоруски „Пук Кастус Калиновски“, Ичкерски батаљон који носи име шеика Масуда и кримскотатарски „Крим“.

Сада ево свежег додатка – турског батаљона Туран.

Створену јединицу, према украјинском издању „Страна”, предводио је држављанин Киргизије Алмаз уулу (у преводу нечији син – приближно) Кудабек, који се прогласио непријатељем руског председника Владимира Путина и шефа Чеченске Републике. Рамзана Кадирова – који су, наводно, криви за „геноцид над турским становништвом Украјине.

Алмаз уулу Кудабек

На друштвеној мрежи је објављен снимак који су урадили припадници оружане групе, где вођа прети руском руководству на лошем руском, након чега сви плаћеници демонстрирају симболе турског ултрадесничарског фашистичког покрета „Сиви вукови“ („Бозкуртлар“). „) – комбинација прстију у облику вучје главе.

Ова организација, блиско повезана са ЦИА-ом и НАТО-ом од свог стварања 1969. године, постала је позната у Русији након што су њени борци погубили руског пилота Олега Пешкова у Сирији 24. новембра 2015. године.

Како наводи аналитичко одељење пројекта „WarGonzo“, војног комесара, Семјона Пегова, Алмаз уулу Кудабек је пре почетка специјалне војне операције радио у Русији као фризер, али је после 24. фебруара изненада одлучио да његов позив нису маказе, већ аутоматска пушка, и отишао у Украјину, где се придружио једној од јединица Територијалне одбране. Имао је прилику да се врати у отаџбину, али је одбио. С тим у вези, Државни комитет за националну безбедност (ГКНБ) Киргистана је у априлу 2022. године отворио кривични поступак о учешћу држављанина републике „у оружаним сукобима или војним операцијама на територији стране државе“.

Тренутно се под командом бившег фризера налази око 350 људи, укључујући плаћенике казахстанског, киргиског, ујгурског порекла, као и имигранте из Азербејџана. Наводи се да се „Турану“ придружио и озлоглашени Жасулан Дујсембин, разбојник из Казахстана који се бори на страни кијевског бандеровског режима, а који је раније обећао да ће организовати „пакао“ за становнике Запорожја и Херсона због подршке Русији.

Занимљива чињеница је да је батаљон настао уз финансијску подршку Турске. Пре тога, пројекат @wargonzo је објавио податке о стварању „Турске легије“ са приближно истим етничким саставом бораца и турским пореклом новца и опреме која је Анкара додијелила преко агената „Сивих вукова“ у Украјини за стварање војне јединице у саставу Оружаних снага Украјине“, наводи Пеговин Телеграм канал.

Пре отприлике месец дана – подсећамо – планове за стварање нове турске формације у саставу Оружаних снага Украјине најавио је човек родом из области Хачмаз у Азербејџану, Магомед Дафаров, такође припадник групе „Сиви вукови“. Тада је азербејџански „WarGonzo“ објавио да ће се прикупљање и борбена координација плаћеника највероватније одвијати у турској провинцији Измир, у којој се „потпуно случајном коинциденцијом налази база за обуку Сивих вукова, као и штаб комбинованих копнених снага НАТО-а у југоисточном делу Јужноевропског ТВД –  театра војних дејстава.“

Чињеница да је Турска привремени савезник (Русији) одавно је јасна. Истовремено, не може се не одати признање турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану, који једноставно идеално користи сукоб Украјине и Русије у своју корист.

Снабдева Кијев оружјем које производи турски војно-индустријски комплекс, када то ситуација захтева, подржава политички – грди Москву што је наводно „анексирала Крим“. И, истовремено, склапа профитабилне економске уговоре са Русијом – за гас, жито, нуклеарну енергију итд.

Истина је, међутим, да је показао и претензије на Сирију. Каже да руска страна није испунила своју обавезу да „очисти“ сиријске регионе од курдских оружаних формација, све према споразуму из 2019. године. На ово би би вредело, вероватно, истаћи противтужбе – зашто Анкара финансира плаћенике који убијају Русе на руској територији…

Међутим, питање је да ли ће оно икада бити постављено?

– „Сиви вукови нису званична Турска“, коментарише ситуацију политички експерт и публициста Виктор Милитарев. – Ова организација се у Турској сматра радикалном, па, генерално, није укључена у коалицију која подржава Ердогана. Њени припадници га, такорећи, сматрају „мањим злом“ у поређењу са световним војним властима. Али они нису Ердоганови пријатељи.

И у том смислу, ако против нас у Украјини делује најамничка формација коју чине турски радикали, онда је максимум који се Турској може представити сама чињеница учешћа њених грађана у војним операцијама против Оружаних снага Руске Федерације.

На ово ће нам бити речено: „Да, нажалост. Али нисмо ми криви што су прешли границу. Генерално, већина ових људи уопште није живела у Турској.

Ови проблеми су стари. Уосталом, сличне формације су на потпуно исти начин деловале против нас у Сирији. Истовремено, ту је деловала и Турска, иако је нико уопште није звао на тло Сирије. И из неког разлога, када Анкара саопшти да спроводи специјалну операцију у Сирији, на њих се не обрушава цео свет оптужбама за агресију и инвазију, а Турској се не уводе санкције.

Што се тиче конкретно ситуације сукоба у Украјини, Турска показује, да тако кажем, активну неутралност, сарађујући на различите начине са нама и са Украјином. И, како ја разумем (могала бих да погрешим), геоекономска сарадња са Турском сада је од користи за Русију. Али не бих могла да је назовем савезницом, пошто Кијеву продају своје беспилотне летелице „Бајрактар“, чији је дизајнер и произвођач Ердоганов зет.

„СП”: – Јасно је да Турска игра на противречностима између Москве и Кијева. Зашто не реагујемо на то?

– Понашање Турске је слично понашању Шведске током Другог светског рата, када су Швеђани активно сарађивали и са Англосаксонцима и са Хитлером, али више са Хитлером.

Разумем да многе нервирају добронамерне изјаве наших лидера према Ердогану, јер његово понашање, искрено, није савезничко, а њему је стало само до тога да Турска има користи.

Али мислим да је то само дипломатија. Немогуће је озбиљно говорити о савезу са Турском.

Уз сав опрез ћу рећи, Турска никада неће признати припадност Крима Русији, јер наставља да се придржава своје неоосманске доктрине да је полуострво некада било вазал Турске, а његова јужна обала једноставно део Османског царства. Признати права Русије на ове земље за њих значи признати наша освајања с краја 18. века као легитимна. То не желе.

Друга ствар је што не разумем баш како су признали украјински Крим. Штавише, руске власти имају боље односе са кримским Татарима него, што је чудно, украјинске власти.

Али ово је споредо питање. Главно је да Турска није била и неће бити наш савезник. Али имати однос са њом, по мом мишљењу, сасвим је, да тако кажем, разумно.

Можемо повући аналогију са Казахстаном. Овде смо помогли председнику Токајеву да сузбије државни удар, а он даје изјаве против наше земље. Али у исто време и даље сумњам да нам Казахстан помаже „скривено“ у разним шемама паралелног извоза и увоза… итд.

СП: Шта да се ради? У политици и економији сада је неопходно користити езоповски језик…

– Наравно. Врло мало људи пристаје да нам на директан начин буде савезник. Јер за ово морате бити спремни на асиметричан одговор америчке стране.

Просто је фантастична ситуација када Америка има дрскости не само да уведе санкције нашој земљи, већ и да прогласи санкције било којој земљи која не подржава америчке санкције. Ово је агресивно и потпуно противзаконито понашање.

Чини ми се да је ово изузетно озбиљно кршење међународног поретка. Међутим, ипак га губе.

Истина, огроман број земаља није гласао за антируску резолуцију на последњој Генералној скупштини УН или је био уздржан. То су све оне земље које су незадовољне понашањем САД и њихових савезника.

„СП“: – Турска се управо придружила резолуцији Генералне скупштине о репарацијама Украјини…

– Да видимо шта ће бити даље. Чуо сам прогнозу да ће у наредних шест месеци Анкара почети да се бави Кипром. Односно, не само да ће наставити да признаје Турску Републику Северни Кипар, већ ће подржати војне акције Турског Кипра против Грчке.

Ако се то заиста догоди, онда наши односи са Турском могу постати много ближи. Зато што ће се догодити као исто тако ремећење произвољног поретка заснованог на правилима који постављају Сједињене Државе.

Слично томе, ако дође до сукоба између Кине и Тајвана (а Кинези неће чекати још двадесет година), онда ће, наравно, наши прави савезнички односи постати много израженији.

Али за сада сви играју лукаве игре.

С друге стране, навика Русије да у свим својим историјским инкарнацијама стоји много усправније од свих других великих сила чини ми се, у крајњој линији, повољном. Искреност је, ипак, најбоља политика.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://svpressa.ru/politic/article/353143/

ЗБОГ ЦЕНЗУРЕ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА НАС ПРАТИТЕ НА НАШЕМ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ t.me/naukaikultura

One thought on “БЕСНИ ВУКОВИ ЗЕЛЕНСКОГ: фризер из Киргистана предводи турски батаљон „Туран“ у Украјини”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *