У Београду је 1857. основано Прво српско друштво за гимнастику и борење, а затим Београдско друштво за гимнастику и борење 1882. (1) На  предлог  Војислава  Рашића  Београдско  друштво  за  гимнастику  и  борење  на  скупштини  одржаној  7. априла 1891.  прихватило  је  свесловенску  соколску  идеју   и променило   назив  у  Београдско  гимнастичко  друштво „Соко“. (2).

Војислав Рашић предводио је делегацију Српских сокола на V Чешком Свесловенском Соколском Слету у Прагу на Видовдан 1907. Председништво Београдског сокола упутило је 28 јула 1907. писмо Јосифу Шајнеру председнику Савеза Чешких сокола и председнику Савеза Словенских сокола  у коме се захвалило на части које указао свим члановима  из Србије приликом слета у Прагу. На писмо добили су одговор 12 августа 1907. У писму је истакнуто : „ … Ако је  V Чешки Свесловенски Соколски Слет био догађај од неоцењивог значаја за све Словенство, није та заслуга само наша – Чешких Соколова,   –  већ у у првом реду  и особото Југословенске браће, који су својим многобројним суделовањем допринели : да наш Слет добије карактер Свесловенског Соколског Слета. И ту,с неисказаном радошћу, вршимо своју милу дужност, кад и овим захваљујемо Браћи Српским Соколима у Краљевини Србији, на походу наше светковине с дичном четом од 50  Српских Соколова, под предвођењем брата Д-р Војислава В. Рашића. Присуство ваше, драга браћо. беше доказ узвишене  братске љубави и утврђења Савеза, које је Чешко Соколство углавило  са Српским, а које ће у будућности љубављу и ревношћу увек неговати, како би се и у вашој слободној домовини Соколска застава високо узвила.  Вашим доласком, драга браћо, доказали сте : да се више не може говорити о словенској узајамности као о привиђењу, већ да је наша лепа спасоносна Соколска идеја умела да оствари оно што су још пре неколико година први словенски мужеви сматрали за пуки сан! Ваша мила посета подстакла нас је на даљи усрдни рад на пољу  словенске узајамности и обећавамо вам да ћете, као и до сада, тако и од сада, у нама наћи услужну своју старију браћу, којима ваша братска наклоност служи на понос и дику. С тога драга браћо, у Београдскоме Соколу, примите најискренију братску захвалност на вашем старању за долазак Српских Соколова из слободне и дичне Краљевине Србије. До виђења на Видов дан 1908. године у вашем братском белом граду, Београду ! Здраво! На Здар! (3)

Друго чешко соколско вече приређено је 7. фебруара 1908. у сали код Коларца. Соколи су министра просвете Андру Николића у знак признања и захвалности, изабрали за свог почасног члана.  Андра Николић је радио да се оснује Гимнастичка школа. Важност чешких предњака била је таква да је соколски старешина др. Шајнер добио генерално овлашћење од највишег просветног тела у Русији да шаље чешке предњаке по руским гимназијама и свим школама. Програм чешког соколског вечера био је : 1. Војна музика је изводила “За заставом соколском!”; Београдско певачко друштво са неколико чланова Чешког београдског друштва Лумир певало је “Где је моја домовина ?” 3. Др. Војислав В. Рашић, секретар Београдског гимнастичког друштва Соко, говорио је  “О чешком соколству”. 4. III подмладак Београдског гимнастичког друштва Соко изводио је рад палицама; 5. Војна музика изводила  је “За Тиршовом девизом! Свечани марш V Чешког Свесоколског слета у Прагу на Видовдан  1907. 6. Девојачки одред Српског сокола у Шиду извео је “Рад заставицама и покретне пирамиде”, 7. Војна музика извела је полку-мазурку  “Јачајмо се!” 8. I  коло Београдског гимнастичког друштва Соко извео је “Слободна вежбања V Чешког Свесоколског слета у Прагу на Видовдан  1907.”; Одмор од 10 минута.  1.  Војна музика извела је полку “Соколку”; 2. Неколоко чланова Нишког и Београдског Сокола извели су Рад на вратилу; 3. Девојачки одред Српског сокола у Шиду извео је  Рад палицама – мачевање; 4.  Београдско певачко друштво са неколико чланова Чешког београдског друштва Лумир певало је “Хај, напред чете соколске!” 5. Девојачки одред Српског сокола у Шиду извео је  Наступну пирамиду са заставицама; 6. Војна музика извела је соколску химну “Хај, напред чете соколске!”; 7. Београдско певачко друштво са неколико чланова Чешког београдског друштва Лумир певало је “Једнакост, Слобода, Братство!” 8. IV  подмладак  Београдског гимнастичког друштва Соко изводио је”Четне слике”. Ред игара био је 1. Србијанка, 2. Валцер, 3. Полка, 4. Маћедонка, 5. Мазур, 6. Беседа, 7. Неда гривна, 8. Валцер.  После 1. Трговачко коло, 2. Мазурка, 3. Кадрил, 4. Па-дес-пањ, 5. Шумадинка, 7. Сарајевка, 8. Лансие.  (4)

Саша Недељковић, члан  Научног друштва  за  историју  здравствене  културе  Србије

Напомене  :

  1.  „Водич Архива Србије 1”, Београд, 1973, стр. 103-104;
  2. Како се развијало соколство Београдске соколске жупе”, Око соколово”, Београд, 19, 21, 22 јуна 1937, бр. 7, стр. 154-155;
  1. „БРАТСТВО Чешких и Српских Соколова”, Војислав В. Рашић средио је „Споменица на II Чешко Соколско вече”, Београд, 1908, стр. 4,5,6;
  2. Војислав В. Рашић средио је „Споменица на II Чешко Соколско вече”, Београд, 1908, стр. 8, 16-21

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *