ФОТО: Аутор у Сингапуру

Изложба фотографија Саше Петричића, популарног фото репортера CBC News из Торонта биће отворена у уторак 12. септембра у 19 часова, у Галерији Графичког колектива (ул. Драгослава Јовановића бр. 11) и трајаће до 30. септембра.

Ово је његова трећа самостална изложба, после Торонта и Отаве

Изложба се зове ‘Бели свет у колору’, а фотографије представљају оно шта је Саша Петричић видео и забележио у својој богатој новинарској каријери која траје дуже од 30 година. Ту су људи које је он сретао и њихове животне околности, у својој пуној боји.  Публика ће моћи да види 40 фотографија, као и видео који је снимио на бројним местима као ТВ новинар.

Током изложбе у Београду, Саша ће на кратко посетити и Велику Британију где има уговорено предавање о његовим фотографијама и стилу у центру за журнализам Frontline Club (https://www.frontlineclub.com/) у Лондону. Тамо ће причати о томе колико је важно да фотографи пренесу приче о својим радовима… од тога како су се нашли у појединим  местима, ко су људи на њиховим сликама, до тога како су се тада осећали, какав је био ‘мood’ тј. расположење током рада.

На отварању београдске изложбе очекује се присуство Канадског амбасадора, као и многих личности из уметничког света, а Саша је тим поводом изјавио: „Јако се радујем што имам изложбу у Београду, јер је то мој родни град. Као што се види на мојим сликама, имао сам прилику и част да путујем  по целом свету – и још увек путујем – али постоји јако мали број места где увек волим да се вратим. Као у Београд. Још веће ми је задовољство кад могу да дођем са бројним фотографијама и интересантним причама, и да тако поделим своја искуства из далеког света.“

Саша је одрастао у Торонту и ту је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је новинарство на Универзитету Карлтон (Енг. Carleton University) у Отави, Онтариo. Одлично говори неколико страних језика укључујући и српски који је научио уз помоћ родитеља. Често посећује Србију – Београд и Земун.

АУТОР: Марина Булатовић

Фото: Саша Петричић и приватна архива

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *