ФОРМИРАЊЕ БИ МОГЛИ ИНИЦИРАТИ МОСКВА, МИНСК И БЕОГРАД

* Конфедерација треба да укључи и Бугарску, Пољску, Словачку и Чешку, које су сада преплављене русофобијом. То би требало да буде конфедерација словенских земаља, независно од њиховог политичког устројства, а оне ће преко својих лидера моћи да разраде и заједничке приступе јединству Европе

* Словенски свет је појам етничког и лингвистичког корена. А Руски свет је цивилизацијски појам. Руски свет је цивилизацијски савез словенских, туркофонских, угрофинских и других народа уједињених православним духовним вредностима и руским језиком

_____________________________________________________

ЗАШТО у Москви говоре о Руском свету, а не говоре о концепту Словенског света?

Који фактори данас раздвајају словенске народе?

Која је национална идеја Русије?

На ова и друга питања Информативне агенције Реалист одговорио је руски политичар и државник Сергеј Бабурин.

ИА Реалист: Шта би требало да буде национална идеја Русије у 21. веку?

Сергеј Бабурин: Национална идеја Русије се није променила много векова. За разлику од Запада и Истока, Русија је успела да развоју друштва да формат колективног преображаја човека. Суштина руске идеје је спасење душе и света, а не потчињавање света себи. У том погледу, основа руске идеје је колективистички и патерналистички карактер руског менталитета. Односно, не живети егоистично као Запад, не удаљавајући се од света као Исток, већ живети, усавршавајући себе и свет око себе.    Ако Запад сматра да је човек непроменљив и да мења свет око себе да би га себи подредио, а Исток сматра да је најважнији развој човековог унутрашњег света и заговара затварање и повлачење из света, онда је Русија развила сасвим другачији поглед на свет. У томе и јесте суштина Руске идеје и Руског света.

ИА Реалист: Зашто у Руској Федерацији говоре о Руском свету, а не говоре о Словенском свету?

Бабурин: То је сложено геополитичко питање, рећи ћу вам као председник Међународног словенског савета. Проблем је у томе што су још наши преци, управо Константин Леонтјев, приметили да „Словена има, али словенства нема“. Словенски народи су последњих векова, нажалост, подељени између две цивилизације – источнохришћанске, односно руске православне, и западноевропске. У основи те поделе је религиозна доминанта, јер су католичке земље и протестантизам, који је израстао из католицизма, одвукли на Запад и Чехе и Словаке и Пољаке. А православни свет се оријентише на Русију. Зато ми и кажемо да се руски и словенски свет преклапају, али се и разликују.

Словенски свет је појам етничког и лингвистичког корена. А Руски свет је цивилизацијски појам. Руски свет је цивилизацијски савез словенских, туркофонских, угрофинских и других народа уједињених православним духовним вредностима и руским језиком.

Стога, ако се присетимо Николаја Данилевског, чију 200-годишњицу обележавамо ове године, он је био уверен да у словенски савез треба да уђу и народи других етничких корена који су уједињени са руским народом. И тако у ствари добијамо Руски свет.

ИА Реалист: Шта Русија треба да уради да би ојачала своју лидерску позицију у Словенском свету?

Бабурин: Пре свега, Русија треба да схвати да има одређену мисију како у свету уопште, тако и у Словенском свету конкретно. Русија се већ 30-50 година ограђује од словенских земаља, почевши од владавине Горбачова, када им је речено: „Живите како хоћете, ваша будућност је ваш проблем“. За Русију је то недопустива ствар, јер она не може никога да препусти на милост и немилост судбине.

За разлику од Запада, Русија никада није тежила потчињавању, али за Русију је питање интеграционог уједињења суштински важно. У томе је разлика између руске империјалне идеје и империјалне идеје на Западу, јер ми смо уједињавали народе у име њиховог спасења, а нисмо их покоравали као Запад.

Код нас није био случај да сва периферија ради за центар. Напротив, код нас је центар увек помагао периферији. Стога Русија данас треба да предузме кораке за формирање конфедерације словенских држава, која ће укључивати не само Белорусију или Србију, већ и Бугарску, Пољску, Словачку и Чешку, које су сада преплављене русофобијом. То би требало да буде конфедерација, која ће укључивати словенске земље, независно од њиховог политичког устројства. И те окупљене словенске државе, преко својих лидера, моћи ће да разраде заједничке приступе јединству Европе.

Уверен сам да ће Словени, заједно окупљени, превазићи европске линије подела. И тада ће многа питања у Европи постати лакша за решавање. Али, за то је потребна међународна конфедерација држава, коју би иницирале Русија, Белорусија и Србија – земље које су данас оријентисане на мултиполарни свет.

Превео В.К.

https://realtribune.ru/sergej-baburin-rossii-nuzhno-sozdavat-konfederaciju-slavyanskih-stran

ПРЕУЗЕТО СА ПОРТАЛА: http://fakti.org/rossia/baburin-rusija-treba-da-stvori-konfederaciju-slovenskih-naroda

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *