ГОВОРИО О АНТОЛОГИЈИ ВЛАДИМИРА  КРШЉАНИНА „РУСКА ПОЛИТИЧКА МИСАО ДАНАС“

* У чему је смисао антологије која вам је понуђена? У томе, што је, приближно на граници 2020. године начињена фотографија тога како Русија ослобађа свој поглед на свет од заблуда неолибералног Запада. Како Русија трага за собом… како се у Русији одвија процес националне самоидентификације

* Наравно, после приређивања и објављивања антологије, одиграли су се веома важни догађаји. Данас би у њу свакако ушли посланица председника РФ од 21. марта 2021. године Федералној Скупштини, као и његов говор на Валдајском клубу 21. октобра 2021. године. Јер, управо у тим иступањима председник Русије, не само да је упозорио да је свет ступио у фазу апсолутне неизвесности, него је рекао и да је свет ступио у цивилизацијску кризу и кризу погледа на свет

* А ово што је Русија почела да ради на територији Украјине, то није само денацификација и демилитаризација. То није само заштита Руског света од припремљеног му краја и уништења кроз повратак неонацизма у политику. То што је Русија почела да ради – то је процес спасавања човечанства. Ни мање ни више!

_______________________________________________________

УЧЕСНИЦИМА промоције у Руском дому у Београду антологије Владимира Кршљанина „Руска политичка мисао данас“ преко видео-бима се из Москве обратио Сергеј Бабурин.

Председник Међународне словенске академије је том приликом рекао:

Искрено ми је жао што се налазим далеко од Београда, зато што сматрам да је промоција научној и најширој јавности антологије политичке мисли савремене Русије, коју је приредио Владимир Кршљанин – значајан догађај и за Србију и за Русију!

Искрено се захваљујем и честитам Владимиру Кршљанину, честитам издавачима и нашим колегама из Института за политичке студије из Београда на овом важном научном и друштвеном догађају.

За Међународну словенску академију, а ја сада говорим пре свега у име те велике и већ афирмисане међународне научне и друштвене структуре, објављивање зборника-антологије „Руска политичка мисао данас“ је веома важан догађај.

Хтео бих да скренем вашу пажњу да није у питању само избор аутора, јер заиста, 31 текст 25 руских аутора – то је озбиљан, минуциозан и скрупулозан рад. То није само – ставити у корице књиге интервју Владимира Владимировича Путина из 1999. године, док је био секретар Савета безбедности Русије, о НАТО агресији, или текстове Николаја Патрушева, Владислава Суркова, Јурија Лужкова, Генадија Зјуганова, то није просто сакупљање друштвених ставова, него је битно да су у зборнику сједињене и позиције руске државе и позиције руског друштва.

Ту су представљена и нека моја иступања, иступања или чланци Глазјева, Дељагина, Панарина, Смолина и многих других аутора, па је то заиста уникална могућност да се добије слика о томе како се у Русији одвија процес националне самоидентификације.

У чему је смисао антологије која вам је понуђена?

У томе, што је, приближно на граници 2020. године начињена фотографија тога како Русија ослобађа свој поглед на свет од заблуда неолибералног Запада. Како Русија трага за собом.

Наравно, после приређивања и објављивања ове антологије, одиграли су се веома важни догађаји. Данас би у такву антологију свакако ушли посланица председника РФ од 21. марта 2021. године Федералној Скупштини, као и његов говор на Валдајском клубу 21. октобра 2021. године. Јер, управо у тим иступањима председник Русије, не само да је упозорио да је свет ступио у фазу апсолутне неизвесности, него је рекао и да је свет ступио у цивилизацијску кризу и кризу погледа на свет. А излаз из те кризе је могућ само кроз повратак у политику, државу и право – етичких норми.

Али, то се десило сада, недавно, а оно у шта се ви, упознајући се са антологијом можете уверити – то је пулсирање мисли наследника Николаја Данилевског, наследника велике, класичне руске књижевности Фјодора Достојевског и многих других, који су утврдили да је смисао руско-словенског православног погледа на свет – живот заснован на савести, на човековој тежњи да живи достојно, да би, кад дође време, спокојно стао пред Страшни суд.

Повратак Бога у систем моралних и политичких координата, то није само уставна реформа у Русији 2020. године, него је то заиста тријумф оног народног погледа на свет, који се сачувао у окриљу руског друштва на нивоу државне власти. Спасење од заблуда 30-годишње, или чак 50-годишње зависности.

На крају, желим да подвучем да ми морамо, не само да просто знатижељно промислимо о текстовима који се налазе у антологији савремене руске политичке мисли, већ да схватимо, спознамо задатак руског и српског друштва.

Ради чега је ова књига објављена? Шта ми хоћемо? Куда идемо?

Сматрао бих за исправно, да пошто се српска јавност упозна са антологијом руске политичке мисли, да припремимо заједничку антологију савремене политичке мисли Русије и Србије, где бисмо заједно покушали да одговоримо на питање како треба да изгледа светски поредак мултиполарног света.

После фебруара 2022. године, када је Русија срушила униполарни светски поредак, ми живимо у другом свету. Али, он још није стабилан, његови принципи се тек назиру, шта више, САД и транснационалне глобалне корпорације сањају да се врате у прошлост. То је немогуће, а они то још не разумеју и не желе да разумеју.

А какав треба да буде праведни светски поредак? Онај, у коме ће равноправност народа бити не декларативна, него гарантована. И наравно, посебно је важно каква треба да буде улога словенских народа и које је место словенског света у мултиполарном свету.

Убеђен сам да сама историја и географија дозвољавају Словенима – у лицу Западних Словена, који као да су већ отишли у западну цивилизацију, да коче Запад у име спасења Европе. А јединство српског и руског народа – то је залог тога да православни свет мора да се сачува. Он мора да сачува себе, сачува Русију, сачува Србију, а онда и цео свет.

Завршавајући своје иступање, још једном искрено захваљујем издавачима и посебно професору Живојину Ђурићу и свим његовим колегама из Института за политичке студије.

Особиту захвалност упућујем, наравно, Владимиру Кршљанину, који не само да достојно руководи Српским одељењем Међународне словенске академије наука, образовања, уметности и културе, већ својим делима доказује да само онај ко се бори, може и да победи.

Испод камена који лежи, вода не тече. Они који су се умирили, народи који су се умирили, одлазе у прошлост. Народи који се боре за своју будућност, за своју душу, они су пасионирани стубови човечанства.

А ми морамо, као никада до сада, да се данас сетимо Никите Николејевича Моисејева, водећег совјетског математичара, великог мислиоца. Пошто је моделирао последице примене нуклеарног оружја и показао целом свету шта је то нуклеарна зима и да у нуклеарном конфликту неће бити победника – управо његова истраживања су омогућила да САД и СССР седну за преговарачки сто.

Али, ми треба да памтимо и његово друго предсказање. Ако се Русија, човечанство, цео свет, не зауставе на путу деградације, ако човечанство не промени свој однос према природи, као и свој однос према самом човечанству, ако не престане да уништава, како се то дешава на Западу, оно људско и лик Божји у човеку, лик Божји као основу нашег морала и културе, академик Моисејев је математички доказао да ће човечанство постојати до тридесетих година 21. века. А то је сутра, господо! То је сутра.

А то што је Русија почела да ради на територији Украјине, то није само денацификација и демилитаризација. То није само заштита Руског света од припремљеног му краја и уништења кроз повратак неонацизма у политику. То што је Русија почела да ради је процес спасавања човечанства. Ни мање ни више!

И управо у томе је данас мисија руског и српског народа. Хајде да прелистамо резиме који вам је понуђен и да се уверимо да је то тако.

Хвала свим организаторима данашње промоције.

Све најбоље! Довиђења.

ИЗВОР: http://fakti.org/rossia/baburin-jedinstvo-srpskog-i-ruskog-nartoda-je-zalog-da-ce-se-pravoslavni-svet-sacuvati

One thought on “Бабурин: Јединство српског и руског народа је залог да ће се православни свет сачувати”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *