Ништа ни глупље нити поквареније нисам ни видио ни чуо на тему разсрбљавања свега нашег, него да је Јахорина добила име по некаквом грчком јавору. Неоспорно је да име планине потиче од јаворове шуме, гдје је глас „в“ замјењен са гласом „х“. Имамо то и у ријечима ухо-уво, муха-мува и сл., али да је грчки, то је злонамјерно. 

Како се не сјете да на Игману напишу да је ова планина добила име по грчком игуману, пошто су иначе ове наше брдско-планинске врлети врвиле Грцима још од антике, иако им је држава установљена тек у 19. вијеку. Грци су имали неки чудан порив да из топле климе и плодних равница одлазе у неплодне и неплодне висине носећи са собом сјемена разног дрвећа. И од свог сјемења баш се прими само њихов јавор који тако нарасте у изобиљу да једна планина у Босни добије име по њему. Како им се није примила маслина, па да сада Јаворинци продају по скијашком центру домаће маслиново уље скијашима да добију бронзану боју коже након сунчања. Примио се само јавор од којег немамо никакве користи осим што се могу од њега направити добре гусле.

Како је кренуло ускоро ће покушати и да наше гусле назову грчким гуслама.

Ако је шта добило име на ових нашим просторима по Грцима то је неоспорно „Ислам грчки“, мјесто у Далмацији. Иначе је име добио по томе што је на овом мјесту било ислама у изобиљу, чак и прије османлијске окупације ;-).

Нама Србима не треба непријатељ, ми смо сами себи најопаснији непријатељи. Нико не копа испод себе, тако добро, велику рупу, као ми Срби. Али никако да упаднемо у њу. Мучимо се деценијама. Никако ни да погинемо вршећи самоубиства које нам не успијевају. Преживљавамо стално све недаће.

Нешто слично је рекао и онај швајцарац који је био у улози страног агента на нашим просторима, па га Срби славе што нам је рекао очигледну ствар.

Кафа нам је турска, цркве су нам у византијском стилу, некрополе стећака су нам грчка гробља, плакари су нам амерички, пољубац француски, а иако ни сами Швеђани не знају шта је то шведски сто, ми имамо и то. Докле више?

Тражим од Министарства Републике Српске да врати име планине у Јаворина и да покрене процедуру да се скине ова и све остале сличне табле које нарушавају самопуздање Срба и негира нашу аутентичност.

Ако је добијен новац од Грка да промовишемо гркизам по Босни, а и другим крајевима, нека им врате новац, нећемо да промовишемо гркизам, јер је то увреда за нашу интелигенцију. Ко још вјерује да ишта грчко може да успијева у босанским планинама, почев од самих Грка који никада нису ни били на овим просторима у битнијем броју нити њихова флора нити фауна.

За разлику од Аустријанаца који су ипак били и који су нас под изговором да цртамо планинарске ознаке натјерали да и дан данас цртамо њихове заставе по нашим планинама и шумама.

Овом објавом такође тражим од одговарајућих Министарстава РС да донесу закон о планинарским ознакама да више личе на србско државно знамење, а не на аустријско, Аустрија је давно била окупатор и нема потребе да и даље гледамо боје њихове државне заставе на сваком кораку по нашим крајевима.

Душко Бошковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *