• Шеф Пентагона је обавестио све европске земље о предстојећем војном сукобу са Русијом, укључујући и употребу тактичког нуклеарног оружја.
  • Мора се схватити да неограничена војна и финансијска помоћ Запада Украјини значи неограничен рат са Русијом.
  • За кључну стратегију овог оружаног сукоба изабран је „рат до последњег Украјинца“.
  • Становништво Украјине је предодређено за незавидну судбину, било да гине на фронту, било да служи као живи штит током борби у урбаним срединама.
  • Могуће је избећи ограничени нуклеарни рат у Европи, ма како Англосаксонци покушавали да прогурају такав сценарио.
  • Да би се то урадило, руска војна инфраструктура мора да се појави у доњем делу Сједињених Држава – у Латинској Америци

 АУТОР: Александар Владимиров

Током две недеље јуна одржана су четири значајна догађаја на међународном дневном реду: 15. јуна 2022. – састанак Контакт групе за одбрану Украјине у седишту НАТО-а у Бриселу, 23.-24. јуна – самит ЕУ у Бриселу, јун. 26-28, 2022 – Велика седморица” у замку Елмау у Немачкој и 28-30 јуна – самит НАТО-а у Мадриду. Сва четири састанка одржале су командно-штабне структуре такозваног глобалног света засноване на правилима са јасном антируском пристрасношћу.

Састанак Контакт групе за одбрану Украјине (Ukraine Defense Contact Group) био је већ трећи по реду. На њему је учествовало више од 50 земаља света које пружају војну и финансијску помоћ Украјини. Иначе, на првом састанку 26. априла 2022. било је 40 земаља, а на другом састанку 23. маја 2022. 47 земаља. Овај догађај, којим председава шеф Пентагона Лојд Остин, одржава се једном месечно.

У ствари, реч је о постепеном формирању антируске коалиције од више од 50 земаља. Да подсетим да НАТО има 30 чланица. Уобичајено, ова коалиција се може назвати „НАТО+“.

У овој фази свог развоја, НАТО+ се бави координацијом логистике и обуке украјинске војске. Када совјетска опрема буде уништена и совјетска муниција се потроши, као и паралелни процес засићења западним оружјем, удео логистике антируске коалиције за Оружане снаге Украјине ићи ће ка 100%.

Ако говоримо о домету наоружања, онда је јасан тренд ка померању достава у корист све тежег наоружања. У фебруару 2022. године почело је интензивно снабдевање са пребацивањем стрељачког наоружања, Ручних ракетних бацача, Противтенковских ракетних комплекса и Преносних противавионских комплекса у Украјину.

Сада „независна“ добија тенкове, борбена возила пешадије, оклопне транспортере, самоходну и вучну топовску артиљерију, извиђачке и ударне беспилотне летелице, вишецевне ракетне системе, противбродске ракете и борбене авионе, до сада совјетске производње. Следећи на реду су противваздушни ракетни системи средњег и дугог домета (већ најављени), затим беспилотне летелице великог домета и борбени авиони америчке производње.

Што се тиче обуке украјинске војске, само је Британија предложила тронедељни програм обуке који омогућава обуку 10.000 људи свака четири месеца. Украјинску војску обучавају и друге земље НАТО-а.

На самиту шефова држава и влада Европске уније донета је одлука да се Украјини и Молдавији додели статус земаља кандидата за чланство у ЕУ. Истовремено, Кијев и Кишињев су поднели званичне пријаве за улазак тек 3. марта 2022. године. Невероватна брзина у давању статуса земље кандидата.

У овом случају, механизам приступања Европској унији се користи за накнадну консолидацију ових земаља у западном војно-политичком простору. А убрзање званичних процедура је због чињенице да би територије Украјине и Молдавије у блиској будућности потенцијално могле да уђу у сферу геополитичког утицаја Русије.

Према завршној изјави земаља „Г 7“ о подршци Украјини од 27. јуна 2022. године, помоћ ће се пружати на неодређено време: „Наставићемо да пружамо финансијску, хуманитарну, војну и дипломатску подршку и подржавамо Украјину онолико дуго колико је потребно.

До 29,5 милијарди долара биће обезбеђено током 2022. године „како би се затворио дефицит у финансирању“ украјинског буџета. Додатну помоћ у износу од 3,5 милијарди долара пружиће Европска банка за обнову и развој и Међународна финансијска корпорација. Поред тога, због суспензије царина (дажбина) биће подржан украјински извоз.

Мора се схватити да неограничена војна и финансијска помоћ Запада Украјини значи неограничен рат са Русијом. За кључну стратегију овог оружаног сукоба изабран је „рат до последњег Украјинца“. Становништво Украјине је предодређено за незавидну судбину, било да гине на фронту, било да служи као живи штит током борби у урбаним срединама.

На самиту НАТО усвојен је нови стратешки концепт алијансе до 2030. године. Према овом концепту, „Руска Федерација представља најзначајнију и најдиректнију претњу безбедности савезника, као и миру и стабилности у евроатлантском региону“.

У документу се такође каже: „НАТО више не може сматрати Руску Федерацију својим партнером. Међутим, алијанса остаје посвећена одржавању отворених канала комуникације са Москвом ради управљања и ублажавања ризика, спречавања ескалације и повећања транспарентности.“

На самиту Северноатлантске алијансе донета је одлука да се снаге за брзо реаговање повећају са 40.000 на 300.000 људи, тј. седам и по пута. Овај број је приближно упоредив са укупним бројем руских копнених снага у миру.

Поред тога, биће ојачане борбене групе НАТО-а у источној Европи – прва борбена линија. Лидери Северноатлантске алијансе су такође званично позвали Финску и Шведску у блок.

Шлаг на торту после самита НАТО-а је информација о затвореном брифингу на којем је амерички секретар за одбрану Лојд Остин обавестио све европске земље о предстојећем војном сукобу са Русијом у средњорочном периоду, укључујући и употребу тактичког нуклеарног оружја.

Важни догађаји ове две недеље укључују и блокирање од стране Литваније приближно 50% копненог транзита ка Калињинградској области од 18. јуна, као и одбијање Норвешке 28. јуна да пропусти терет за руска насеља на Свалбарду преко контролног пункта „Сторскуг“.

Долази, дакле, до даљег пораста тензија у Европи. Постали су и познати планова Запада за Украјину: изабрана је најнехуманија стратегија – „рат до последњег Украјинца“, реми је немогућ, само потпуни пораз и предаја једне од страна.

Упркос обиљу изазова, одлучујући фактор је одлучност и истрајност Русије у постизању циљева специјалне војне операције у Украјини. Са постепеним успостављањем контроле над целом украјинском територијом, неминовно ће се променити распоред снага на европском театру операција у корист Русије.

Сваку неизвесност и полумере у току СВО – Специјалне војне операције наши геополитички противници ће тумачити као слабост и изазвати оштар налет ескалације на другим тачкама по периметру наше земље.

Могуће је избећи ограничени нуклеарни рат у Европи, ма како Англосаксонци покушавали да прогурају такав сценарио. Да би се то урадило, руска војна инфраструктура мора да се појави у доњем делу Сједињених Држава – у Латинској Америци.

Непосредна и акутна претња центрима за доношење одлука на континенталном делу Сједињених Држава у стању је да уразуми амерички естаблишмент и натера га да одустане од намере да покрене војни сукоб у Европи употребом нуклеарног оружја.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://russtrat.ru/comments/4-iyulya-2022-0010-10940

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *