• Америка је регрутовала нову армију за ширење лажи о дешавањима у Украјини и бруталне антируске пропаганде, 30 најутицајнијим младих инфлуенсера са Тик Тока које прате милиони. Будите сигурни да Русија има одговор, само је невидљив, јер реч је о сајбер рату који одавно траје, оваква пропаганда је само његов део, каже за Спутњик Станко Црнобрња.
АУТОР:Сенка Милош
Бела кућа је организовала брифинг о рату у Украјини за звезде ТикТока, јер, како је објашњено, Пентагон сматра да се овом младом мрежом, поред снимака Украјинаца у склоништима и оних који напуштају земљу, шире и опасне дезинформације и руска пропаганда.
Армију Тик Токера генерације Z која о политици не зна ништа, али већ има моћ манипулације масама истих година, регрутовали су чланови Савета за националну безбедност и секретар за штампу Беле куће Џен Псаки. Видео брифинг односио се на стратешке циљеве САД, помоћ Украјинцима, сарадњу са НАТО-ом и припреме „у случају да Русија употреби нуклеарно оружје“.

Нова армија за сајбер рат

Проф др Црнобрња каже да је један од највећих разлога зашто су Американци оволико побеснели и не презају ни од чега у ширењу бруталних лажи чињеница да су на нивоу стварног сајбер рата, а не овако јадне пропаганде, они у последњих десет година доживели изузетна изненађења и поразе.
„Један од крунских је тај што су сви буквално уверени да су избори 2016. намештени од стране руских хакера, односно по налогу Путина. То је апсолутно доминантно убеђење у свим елитним круговима Америке. Поготово у породици Клинтон, Хилари је још пре свега тога Путина прогласила за злочинца и нападала га. Само их је Трамп зауставио, они би знатно раније све ово направили, зато су га и склонили“, каже овај редитељ, теоретичар масовних комуникација.
Он додаје да агенда није од јуче, као ни сајбер рат, те да догађаји у Украјини и око ње у сајбер простору чак нису ни његова кулминација. Тренутна дешавања на терену, а посебно на интернету, назива великом војном вежбом обе стране у томе како ће се даље разрачунавати на свим нивоима, све до свемирског.
„Оно што видимо је класично ратовање на терену у Украјини, а оно што не видимо је управо сајбер ратовање које Русија, по својој традицији, ради на мало дискретнији начин, али ради, у неким тачкама веома ефикасно. Русија није још показала репертоар свих могућих алата које има, као што ни на терену није показала своје стварне могућности, стварну моћ„, каже Црнобрња.

Иста цензура и пропаганда, нови непријатељи

Он додаје да не треба претерано бринути због ангажовања инфлуенсера Z генерације који већ неколико дана на интернету шире лажи о простору на коме се одвија специјална руска војна операција. Каже да је медиј нов, али све што се дешава већ је виђено. Реч је о пропаганди којом Америка и западни свет баратају и владају још од, како каже, великог блама у Вијетнаму.
„Тад су видели да морају апослутно да заводе правила, цензуру и пропаганду кад год улазе у неки окршај. Имали су је у ирачком рату, сваком, у рату против Југославије, увек је владала цензура. Пентагон је све преслишавао, иза свега је велика пропагандна машина која ради као подмазана, јер ту раде врхунски стручњаци за драматургију, пропаганду, за манипулацију догађајима и вестима. То раде већ пола века, само се смењују непријатељи, Милошевић, Садам, Гадафи, Асад, сада Путин, а доћи ће и Си на ред“, сигуран је Црнобрња.

Не знају ништа, осим да мрзе Русе

Он додаје да је погрешно и штетно да се на овај конфликт гледа као да се изненада нешто дешава и тврди да је расплет у Украјини само један од крајева једног дела конфликта. Додаје да и због тога не брине како ће се Русија супротставити армији Тик Токера или било којих других корисних сајбер војника којима фактички није јасно шта се дешава, само знају да мрзе Русе. Верује да ће одговор на ову битку бити другачији.
Црнобрња примећује да Русија не упада у замку да се стално самерава са Америком, не бави се претерано тиме колика је неправда то што су руски медији забрањени, брутално угашени у Европи. Верује да ће се Русија окренути другим сајбер фронтовима.
Индија например, са својих милијарду и 400 милиона становника, није насела на ту пропаганду. Америка мора своје људе да трује, да би могла да их експолатише, ово раде због свог сопственог опстанка. Русија треба да иде тамо где немају баш толику доминацију, рецимо да појача РТ и Спутњик у Индији, Индонезији, Латинској Америци, Мексику, Африци. Тешко ће они све те државе да натерају да раде ово што су несрећне Европљане успели да натерају преко ноћи“, каже Црнобрња.
Нашег саговорника не брине ни нацистички наратив прогона руског председника, народа, културе и медија, јер, још једном повлачи, оно што видимо на екрану компјутера или телевизора, само је део сајбер рата, чији војници не занају ништа, осим да мрзе Русе.
„Будите уверени да руска држава на том нивоу, на сајбер нивоу ради неке контра радње и оне су ефектне. Зашто су САД и ангажовале клинце са Тик Тока. Јесте, Си Ен Ен је мрежа присутна у великом броју држава и хотела широм света, али у Америци тај канал гледа мање од милион људи дневно, замислите, на 330 милиона становика, они су тамо ништа. Зато су решили да иду на инфлуенсере, клинце који могу да пренесу њихову мантру шире и разноврсније“, закључује Црнобрња.
ИЗВОР: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *