Архиепископ амерички Константинопољске патријаршије Елпидофорос састао се са амбасадорком Украјине у Сједињеним Државама Оксаном Маркаровом у знак солидарности против „руског империјализма“.

„Посетио сам украјинску амбасаду да изразим амбасадорки Оксани Маркаровој нашу подршку, као хришћана, као Грка и као Американаца, народу Украјине, који пати од руског империјализма, који се манифестује на свим нивоима: војном, економском, енергетском, али и користећи Цркву“, рекао је Елпидофорос.

„Ово је неправедно према историји и традицији Православља. Уместо да подржи сестре и браћу Украјине, Московска патријаршија послушно следи наредбе Кремља и његове линије, дели Православље широм света и буни народ Божији од Украјине до Африке, па чак и у Кореји“, рекао је он.

„Поздрављамо став америчке владе и недавну изјаву портпарола Стејт департмента у којој се осуђује „злонамерне напоре Кремља да инструментализује православни идентитет“, рекао је он.

Како смо раније јавили, фанариоти протестују против отварања Афричког егзархата од стране Руске Православне Цркве. Резиденција Константинопољске патријаршије осудила је „незаконит упад Руске Цркве у јурисдикцију древне Александријске патријаршије“ и обећала „да ће учинити све што је могуће да се обнови канонски поредак на афричком континенту“.

 

Извор: „Борба за веру“ / rua.gr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *