ФОТО: Рон Десантис

  • Флорида остаје локомотива отпора када је у питању обавезна вакцинација у Сједињеним Државама
  • Полицијски синдикати широм земље, од Чикага до државе Вашингтон, позивају своје чланове да се одупру присилној вакцинацији

 

АУТОР: Владимир ПРОХВАТИЛОВ

Хиљаде америчких обавештајних званичника суочава се са отпуштањем због одбијања да се вакцинишу против КОВИДА-19, преноси „Асошиејтед прес“ (Associated Press АП), позивајући се на извештај члана Комитета за обавештајне послове Представничког дома Криса Стјуарта. Према извештају, најмање 20 одсто запослених у неколико обавештајних агенција није вакцинисано до краја октобра, а у неким структурама обавештајне заједнице проценат невакцинисаних креће се и до 40 одсто.

Влада САД увела је обавезну вакцинацију за запослене у државним установама са 100 и више запослених са роком до 4. јануара 2022. године. Амерички републикански национални комитет саопштио је да подноси тужбу за оспоравање одлуке Беле куће. „Отпор обавезним вакцинацијама могао би оставити најважније агенције за националну безбедност без кључног особља. Обавештајце је посебно тешко заменити због високо специјализованог посла који обављају и тешкоће проласка кроз безбедносне провере“, пише АП.

Према речима конгресмена Стјуарта, Бајденова администрација је Обавештајном одбору доставила информације о стању у свакој од 18 обавештајних агенција у земљи, напомињући уопштено да агенције које су повезане са војском имају тенденцију да пријављују ниже стопе вакцинације. Неколико великих обавештајних агенција са значајним војним капацитетима, укључујући АНБ, Војну обавештајну агенцију и Националну геопросторну обавештајну агенцију, одбило је да пружи податке о вакцинацији када су их контактирали новинари АП-а. Канцеларија директора Националне обавештајне службе Аврил Даника Хејнс одбацила је захтев АП-а и није саопштила какви су планови за ванредне ситуације у случају да хиљаде официра буду отпуштени са посла због одбијања да се вакцинишу.

Амерички полицајци, као и обавештајци, не желе да се вакцинишу. „Највећи полицијски синдикат у Њујорку крајем октобра обратио се суду да дозволи невакцинисаним полицајцима да наставе са радом, упркос недавном увођењу обавезних вакцинација за све запослене у граду“, пише „Њујорк тајмс“. „Полицијски синдикати широм земље, од Чикага до државе Вашингтон, позивају своје чланове да се одупру присилној вакцинацији“, наводи лист.

Тужба Синдиката полиције града Њујорка поднета је оног дана када је велика гомила људи, укључујући ватрогасце, полицајце и санитарне раднике, марширала против обавезне вакцинације. Док су ишли преко Бруклинског моста према Градској кући, демонстранти су носили америчке заставе и скандирали: „Нећемо послушати!“

Рон Десантис

Губернатор Флориде Рон Десантис, иначе републиканац, рекао је да ће регрутовати полицајце који су отпуштени у другим државама због одбијања вакцинације против ЦОВИДА-19. Он се обавезао да ће „потписати закон којим се даје бонус од 5.000 долара сваком службенику за спровођење закона који се пресели на Флориду”. Захтев власти за обавезном (обавезном) вакцинацијом гувернер сматра не само неуставним, већ и економски деструктивним.

Очигледно је да ће полиција Флориде ускоро бити попуњена стотинама нових запослених пошто су власти у неколико других држава већ почеле да отпуштају полицајце који не желе да се вакцинишу. У Чикагу, у држави Илиноис, двадесетак полицајаца послато је на неплаћено одсуство јер су одбили да дају информације о томе да ли су вакцинисани против ЦОВИДА-19. У Масачусетсу је неколико десетина саобраћајних полицајаца рекло да намеравају да дају отказ због принуде да се вакцинишу. У држави Вашингтон око две хиљаде државних службеника суочило се са могућношћу отпуштања из истог разлога.

Званичници Полицијске управе Лос Анђелеса поднели су тужбу због обавезних вакцинација у граду, тврдећи да су град и руководство полиције створили „непријатељско радно окружење“ за невакцинисане, а обавезна вакцинација крши приватност и грађанска права запослених. „Службеници за спровођење закона често нису вакцинисани из принципа“, коментарише „The Guardian“.

Нису само службеници за спровођење закона ти који се противе обавезној вакцинацији. Крајем септембра, група наставника јавних школа у Њујорку поднела је петицију Врховном суду САД да блокира одлуку градских власти да вакцинишу наставнике, тврдећи да обавезна вакцинација крши права наставника.

Флорида остаје локомотива отпора обавезној вакцинацији. Гувернер Рон Десантис је 18. новембра потписао четири закона о посебним разлозима због којих приватне фирме морају да дозволе изузеће од вакцинације, а посебно из разлога као што су здравствени проблеми или верска уверења; трудноћа или очекивана будућа трудноћа; опоравак од болести ЦОВИДА-19 итд. Један од нових закона забрањује школама да од ученика захтевају вакцинацију, а такође предвиђа и мере да Флорида изађе из Управе за безбедност и здравље на раду (OSHA).

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2021/11/20/v-amerikanskih-razvedsluzhbah-sabotiryut-objazatelnuju-vakcinaciu-54940.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *