• Инцидент са „Рајанером“ био је само изговор за јачање санкција Белорусији (уочи финала председничке кампање 2020. санкције су углавном укинуте или замрзнуте).
  • Британске и друге западне елите одавно су одредиле место Белорусије у светском систему који су створили. Они већ дуже време раде на стварању пете колоне на терену, јер желе да виде Белорусију као антируски „санитарни кордон“.
  • Белорусија, као и друге бивше совјетске републике, интересују Запад искључиво као полуге притиска на Русију.
  • Постоји и меркантилни интерес: нове колоније треба да буду за Запад извор јефтиних сировина и тржишта.

  АУТОР: Пјотр ДМИТРИЕВ

Белорусија опозива свог амбасадора из Лондона – то је 29. јула саопштило Министарство спољних послова Републике Белорусије.

Опозив амбасадора је једна од последњих мера у дипломатској пракси. То указује на озбиљно погоршање односа две државе. Следећи кораци су затварање амбасада и прекид дипломатских односа. Обично се то примењује пре рата.

Као разлог за опозив амбасадора, прес-секретар белоруског Министарства спољних послова је навео „бројне непријатељске кораке Велике Британије, систематски усмерених на наношење максималне штете белоруским грађанима и правним лицима“. Конкретније, у овом коментару се каже: „Увођење санкција без преседана против наших људи, запослених у предузећима белоруске привреде и финансијског система, ограничавање рада белоруских новинара и медија, неоснована забрана летова авио-компаније Белавиа, одбијање издавања виза белоруским парламентарцима за састанак Парламентарне скупштине ОЕБС, те друге незаконите рестриктивне мере у овој фази не дозвољавају пуноправан дијалог.“

Минск зна да Лондон не признаје Народну скупштину Белорусије као парламент. Познато је и да је забрана летова белоруске државне авио-компаније „Белавиа“ наступила након инцидента са ирском авиокомпанијом „Рианаир“ у белоруском ваздушном простору 23. маја 2021. године. Међународна организација цивилног ваздухопловства (ИЦАО) спровела је истрагу о инциденту. Експерти су дошли до закључка да су белоруски званичници наложили белоруским контролорима летења да посади путничког авиона пренесу лажну поруку о „терористичкој претњи“ – наводној подметнутој бомби. Авион „Атина – Виљнус” принудно је слетео у Минск, где су ухапшена два путника – држављанка Руске Федерације Софија Сапега и њен дечко Роман Протасевич. Распламсао се међународни скандал услед чега је „Белавија“ изгубила могућност да користи ваздушни простор Европске уније, Украјине и низа других држава.

Протасевич није дуго био затвореник истражног затвора. Још увек је званично оптужен за терористичке и друге незаконите радње, али је са таквим оптужбама брзо изашао из затвора и чак се оженио; међутим, не са girlfriend девојком која му је помагала у опозиционим активностима: Сапега служи 6-годишњу казну у белоруском затвору.

Инцидент са „Ryanair“ био је само изговор за јачање санкција Белорусији (уочи финала председничке кампање 2020. санкције су углавном укинуте или замрзнуте). Пораз прозападне опозиције у Белорусији од власти је прави разлог за санкциони рат који је покренуо Лондон.

Занимљиво је да је пре 10-ак година Александар Лукашенко користио услуге британских ПР стручњака. Тако високо плаћени специјалиста као што је лорд Тимоти Бел пристали су да побољшају његов имиџ. Његова ПР-компанија Bell Pottinger Group је 2008-2009. узимала новац белоруских пореских обвезника, али без приметног успеха. Године 2010. штафету је преузео лорд Питер Селвин Гамер Чедлингтон. Његова агенција Huntsworth агенција такође није успела да побољша репутацију политичара кога је Запад назвао „последњим диктатором Европе“.

Британска и друге западне елите одавно су одредиле месту Белорусије у светском систему који су створили. Они већ дуже време раде на стварању пете колоне на терену, јер желе да виде Белорусију као антируски „санитарни кордон“. Белорусија, као и друге бивше совјетске републике, интересује „Запад“ искључиво као полуге притиска на Русију. Постоји и меркантилни интерес: нове колоније треба да буду за Запад извор јефтиних сировина и тржишта.

Лукашенка је дуго покушавао да постане „добар момак“ за Запад. На пример, он је 2014. године био један од првих који је подржао свргавање легитимног председника Украјине и подржао је прозападну хунту. Он је говорио против идеје о федерализацији Украјине одобрене у Москви, подржао је уништење народних република Донбаса. Све ово је, ипак, прошлост…

Званични Минск је окончао неуспели „заокрет ка Западу“ у августу 2020. Прозападна опозиција у Белорусији престала је да постоји након што је Запад одбио да призна Лукашенка као легитимног председника. Покушаји његовог свргавања ротацијом елита по украјинском обрасцу – манифестује оне „крајње непријатељске кораке” Запада, о којима се у Макејевом ресору не говори отворено (узгред, овај ресор још није напустио „мулти- вектор“ спољне политике).

Западне санкције наносе велику штету републици. Нема потребе да их умањујемо, а не заслужују чак ни набрајање. Санкциони рат Запада против Белорусије заиста има за циљ „наношење максималне штете белоруским грађанима и правним лицима“. Санкције још нису достигле највишу тачку, али су резултати видљиви: у првој половини 2022. белоруска економија се смањила за 4,2%. Профитабилност пада, скривена незапосленост и емиграција квалификованих радника (не само у ИТ сектору) расте. Одвија се девалвационо-инфлаторна спирала.

Зарад уклањања „последњег диктатора Европе“ са власти, Запад је спреман да насрне на њена осетљива места. Из ове серије је и забрана увоза белоруских нафтних деривата (главног извозног артикла Белорусије), коју су углавном радили британски бизнисмени. У британској спољној трговини удео Белорусије је занемарљив. Културна интеракција је сведена на спонтани захтев за британском масовном културом без наговештаја обрнутог кретања. Макејево министарство је учинила све да ситуација у разним областима потенцијално перспективне обострано корисне сарадње изгледа јадно.

Међутим, раздрагани белоруски националисти у егзилу (укључујући и оне на платном списку Лондона) рано отварају шампањац. Докле год Белорусија има подршку и заштиту Русије, они неће видети финале којем се радују на Западу. Заборавили су и причу о протеривању шведског амбасадора Стефана Ериксона, који је превише водио рачуна о противницима Александра Лукашенка. Тада је белоруска амбасада у Шведској затворена са налогом да се исто уради и Штокхолму. Ипак, све се завршило компромисом, сада дипломатска представништва раде нормално. Није било рата.

Пре тога је белоруска амбасада у САД била затворена. Рата такође није било. Сада је Александар Лукашенко изазвао Британију. Ништа необично. Неће бити рата.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2022/07/30/aleksandr-lukashenko-brosaet-vyzov-britanii-56823.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *