• Ово је трагедија у пет чинова.
  • Свако ко жели да разуме шта прети немачкој економији може да разговара са менаџерима аутомобила или аналитичарима тржишта, проучи податке о инфлацији или цене акција

 АУТОР: Сергеј Кузнецов

Како пише „The Guardian“, Европска унија је одустала од идеје да ограничи цене руског гаса. То је била реакција на упозорење В. Путина као одговор на претњу ЕУ да ће увести горњу границу цена руских сировина. „Нећемо испоручивати гас, ни нафту, ни угаљ, ни мазут – нећемо ништа… Они који нам нешто намећу данас нису у позицији да нам диктирају своју вољу. Нека се опамете“, рекао је руски лидер током говора на Источном економском форуму (ВЕФ) 7. септембра ове године. Путин је такође нагласио да ће, уколико се оствари жеља европских земаља да ограниче цене нафте и гаса које испоручује Русија, цене сировина расти.

Путинова изјава била је хладан туш за Европу. Истог дана на то су реаговали сви водећи западни медији. Конкретно, лист „Фајненшел тајмс“ је предвидео да би пад обима испорука енергената из Русије могао да доведе до „лудила“ на нафтним тржиштима. И то може да погорша енергетску кризу широм света.

ЕУ: ДАЈТЕ НАМ ГАСА

Заправо, нико није ни сумњао да иницијатива за ограничавање цене руског гаса и нафте долази из Сједињених Држава. Међутим, 2. септембра, сама секретарка за штампу Беле куће Карин Жан Пјер потврдила је да ће Сједињене Државе и њени савезници у наредним недељама покушати да одреде горњу границу цене руске нафте.

Истовремено је постало познато да су се шефови министарстава финансија земаља Г7 договорили да уведу плафон цена руске нафте. Међутим, консултације Европљана са главним произвођачима нафте показале су да је мало (а практично нико) спреман да прихвати такав предлог ЕУ.

Ипак, Европа, управо речима Висоцког поручује: „ако нешто одлучим, онда ћу то свакако урадити“ – тј. још није напустила идеју да самостално утиче на цене горива супротно тржишту и уговорима. Експерти су препоручили да се Европска унија понаша као једини купац, диктирајући своју граничну цену гаса из гасовода. Измишљен је и праг цене од око 1.000 долара за 1.000 кубних метара. А ово је директно из анегдоте – „појешће нешто, али ко ће ми дати!“

Да би то урадили, изабрали су нови пут – да поставе горњу границу цене за сав гас који увози ЕУ, а не само за руски. Овај предлог су покренуле Италија, Пољска, Грчка, Белгија и Словенија. Европска комисија намерава да размотри ову опцију пре октобра. За то време планирају да одрже консултације са азијским потрошачима. Што је најважније, ЕУ ће морати да убеди Индију и Кину. Без чега је овај предлог бесмислен. Тешко је замислити да би Кина или Индија кренуле на то, али ће највероватније желети да искористе европску иницијативу за смањење цене руског гаса. У то нема сумње, јер су и Кина и Индија веома тешки преговарачи за нас и неће пропустити прилику да искористе тешку ситуацију која нам се припрема искористе у своју корист. Међутим, смо ми сами унапред одредили веома повољну цену за енергенте за ове земље. То значи да у исто време, наравно, нису ништа изгубили, узимајући у обзир високе тржишне цене које постоје у свету.

У међувремену, „Гаспром“ и „CNPC“ потписали су споразуме о преносу плаћања за испоруку гаса Кини у националним валутама.

Потписани су додатни анекси уз дугорочни уговор о продаји гаса дуж источне руте – гасовода Снага Сибира. Конкретно, извршен је прелазак на плаћање за испоруку гаса Кини у националним валутама земаља — рубљама и јуанима“, наводи се у саопштењу „Гаспрома“ објављеном на Телеграму.

Да би спровели идеју о успостављању јединственог плафона за гас, Европљани ће морати некако да преговарају са Норвешком, другим најважнијим снабдевачем гаса за Европу.

„НАИВНИ“ ТИ ЕВРОПЉАНИ!

Покушаји да се „на добар начин“ са њом договори да добровољно смањи цену гаса који се испоручује Европи нису довели до ничега. Норвежани су већ навикли на супер профит од гаса, а мора се рећи да је његова цена већа него руског гаса. У овом случају, ЕУ додатно плаћа „молекуле слободе“ и замишљено уверење да Норвешка неће смањити испоруке гаса Европи, чак и ако гас у Азији кошта много више. Наивни људи! Американци су без оклевања своје танкере са гасом за Европу преусмерили у Азију када су тамо цене биле веће од европских. Да ли ће другачије бити са Норвежана? Ево како су одговорили на захтеве да се добровољно снизе цене гаса. „Норвешка неће тражити од својих енергетских компанија да склапају такве уговоре како би смањила растуће трошкове за европске потрошаче“, рекао је тада норвешки министар нафте и енергетике Терје Асланд.

„Европски купци покушавају да преврну енергетско тржиште претворе из олигополије (где мали број предузећа учествује на тржишту – прим. прев.) у олигопсонију, односно у тржиште на коме би све услове одређивало више купаца, диктирајући продавцу и цену и обим испорука“, објаснио је доц. РЕУ им. Г. В. Плеханова, Александар Тимофејев. — Међутим, олигопсонија је у овом случају локална. А ово ће дефинитивно подићи цене на тржиштима.” У овом случају, ЕУ треба одмах да припреми горње границе цена за друге енергенте (угаљ, дизел, па чак и огревно дрво).

А остали добављачи течног природног гаса у сценарију са плафоном цене гаса дефинитивно ће се окренути од Европе ка Азији, што су Американци већ показали. А то ће само убрзати ионако тешку кризу ЕУ у енергетици, индустрији и комуналним услугама.

Иницијатива коју је Г7 предложила да одреди ограничење цена сугерише да група земаља, без икаквог доброг разлога, може да ограничи цену за било који производ у свету или да то покуша“, рекао је листу „Известија“ први заменик министра енергетике Русије Павел Сорокин. Стога, додао је, ово ограничење у целини треба посматрати као „напад на целокупну светску економију“.

Сорокин је нагласио да Русија ни у ком случају не би учествовала у оваквим нелегалним популистичким економским експериментима. „Чак и разговор о таквим мерама довешће до тектонских негативних последица по целокупну глобалну економију“, рекао је он.

Колумниста „Форбса“ Кенет Рапоза написао је у свом чланку да се европске земље можда враћају у средњи век због дугорочне енергетске кризе у коју су ушле.

Према његовим речима, вести из западне Европе подсећају на оно што је некада стизало из земаља попут Боливије, где је „високу инфлацију пратило државно наметнуто рационисање ресурса”.

Рапоза је скренуо пажњу на чињеницу да су у Немачкој предузећа принуђена да обуставе рад због неприступачних рачуна за струју.

ЕКОНОМСКА ТРАГЕДИЈА ЕВРОПЕ – У ПЕТ ЧИНОВА

У „Der Spiegel-у“ такође сматрају да ће се немачка привреда због енергетске кризе суочити са дубоком рецесијом, у коју може „у потпуности да урони“. Напомиње се да се прва предузећа већ гасе, а потрошња опада. У овом тренутку, немачка привреда неодољиво клизи у кризу која може да ослаби земљу на дуже време.

Ово је трагедија у пет чинова. Свако ко жели да разуме шта прети немачкој економији може да разговара са менаџерима аутомобила или аналитичарима тржишта, проучи податке о инфлацији или цене акција.“

Лист напомиње да је све више паничних порука из предузећа из различитих региона Немачке, а челници концерна и синдикални лидери „више не крију страх” јер би Немачка због енергетске кризе могла да изгуби цео индустријски систем.

Немачка индустрија, примећује „Der Spiegel“, последњих година се у великој мери ослањала на јефтину руску енергију и могућност пласирања својих производа на тржишта НР Кине.

Лист „Билд“ такође сматра да немачка влада очекује ванредне ситуације у регионима током зиме због несташице гаса. И Немачка ће и даље зависити од руских енергетских ресурса, а проблем са гасом у земљи може трајати до 2024.

Слична ситуација се развија и у другим земљама ЕУ, као и у Великој Британији. Тако је, под притиском јавног мњења, новоизабрана премијерка Лиз Трус обећала да ће земља укинути еколошки небезбедну производњу гаса хидрауличким ломљењем. А других могућности за повећање производње гаса у Британији једноставно нема.

Према прогнозама економских стручњака из компаније „Barclays Capital“, због раста цена енергената, строгих мера Европске централне банке (ЕЦБ) и смањења тражње, Европској унији прети дубока и продужена рецесија.

Данас нема реакције других добављача гаса за Европу на увођење горње границе цена у ЕУ. Али то није тешко замислити. Американци су то већ јасно показали преусмеравајући своје танкере у Азију. И други добављачи ће учинити исто и неће нарушити са губитком главни принцип тржишне трговине у погледу цена.

Међутим, ако ЕУ ипак успе да постигне јединство мишљења међу земљама чланицама о ограничењима цена, онда ће и правила функционисања тржишта и услови уговора отићи у други план. ЕУ ће на тај начин прекршити, како правила СТО – Светске трговинске организације, тако и постојеће уговоре.

Европљани желе да уведу таква правила игре, али само за себе. У међувремену, неке европске компаније које послују са руским гасом већ покушавају да неосновано оптуже „Гаспром“ за кршење постојећих уговора.

Украјина покушава да се придржава исте тактике, блокирајући транзит природног гаса из Русије у Европу, а преко гасне дистрибутивне станице Сохранивка у региону Луганска, али истовремено најављује намеру да поднесе захтев за међународну арбитражу против „Гаспрома“ због оптужби за неплаћање за резервисани транзит.

Русија се овој политици може супротставити само на један начин: пошто Брисел не крије намере да нашој земљи нанесе максималну економску штету, наш одговор мора бити адекватан. Русија, дакле, мора користити енергетске ресурсе као оружје, за постизање увођења ЕУ у тешку економску кризу, услед које ће проамеричке владе бити пометене од стране побуњеног народа и национално оријентисаних политичара попут Шарла де Гола, Вилија Бранта или Герхарда Шредер ће прећи у политичку арену.

Русија нема другог пута, ако не желимо да будемо увучени у војни сукоб са Европом, који, штавише, заправо може да ескалира у Трећи светски рат.

НАПОМЕНА: Текст је незнатно скраћен

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://alternatio.org/articles/articles/item/108793-agoniya-evropeyskogo-soyuza

One thought on “Агонија Европске уније”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *