• Принц Петар Карађорђевић саопштио је данас да је потписао одлуку, о, како је навео, абдикацији којом се одриче свих права прерогатива која му припадају по основу првородства и да их преноси на следећег по старешинству рођења, његовом брату краљевићу Филипу.
Принц Петар, најстарији син принца Александра Карађорђевића и унук краља Југославије Петра Другог Карађорђевића, одлуку о абдикацији, како је навео у саопштењу, потписао јуче у палати Светог Андреја у Севиљи, у присуству сведока, како наглашава, свестан да се тим чином одриче свих права за себе и све своје потомке који су рођени или ће тек бити рођени у брачној вези или изван брачне везе.

„Не одричем се права која проистичу из права на наслеђе имена, члана Краљевског дома, титуле краљевића и свих других права и обавеза које закон и традиција дају и налажу члану породице“, навео је принц Петар чија је одлука о абдикацији ступила на снагу по потписивању.

Потписивању су сведочили његова мајка принцеза Марија Да Глорија од Орлеана и Бреганце и Војвоткиња од Сегрорбе, његов очух Игнацио, Војвода од Сегорбе, са, како је саопштено, благословом патријарха српског Порфирија јеромонах Микел Ортега Модест, старешина Цркве Светог Архангела Михаила у Палми на острву Мајорка, принц-наследник Филип, принцеза Даница, сестра Соул, грофица од Ампуријаса, Љубодраг Грујић, члан Крунског већа, Канцелар ордена и Хералд Дома Карађорђевог и Никола Станковић, шеф кабинета принца-наследника.
О својој, како истиче, непоколебљивој одлуци званично је обавестио и оца и старешину Краљевског дома принца Александра и патријарха српског Порфирија.
Сматра да је у интересу династије да принц-наследник са својом породицом живи у Србији међу својим народом, преноси Танјуг.
У том смислу, указује да је његов брат принц Филип свој и живот своје породице везао за Србију у којој се након девет деценија родио и први мушки члан династије Карађорђевић, наследник принца Филипа краљевић Стефан.
Принц Петар наводи и да свој живот, као и до сада, наставља у Севиљи.
Принц Филип Карађорђевић је други син принца Александра и принцезе Марије да Глорије од Орлеана и Браганце, унук краља Петра Другог и краља Александра.
Крштени кумови су му шпанска краљица Софија, грчки краљ Константин Другог и принцеза Ана од Бурбон Две Сицилије, војвоткиња од Калабрије, рођена као принцеза од Орлеана.
Живео је у Вирџинији до 1984. године, школовао се у Великој Британији, а у школској 2003/04 учествовао је у програму размене студената на шпанском Универзитету у Мадриду.
Србију је први пут посетио 1991. године, а са породицом се настанио у Белом двору у Београду 17. јула, 2001. године. Венчао се са дугогодишњом девојком Даницом Маринковић 2017. године у Саборној цркви у Београду, а чинодејствовао је блаженопочивши патријарх Иринеј.
Првог сина принца Стефана Карађорђевића, принц Филип и принцеза Даница добили су 25. фебруара, 2018. године.
Принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић
ИЗВОР: https://rs.sputniknews.com/20220428/abdicirao-srpski-princ-1136886396.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *