Сврха специјалне операције руске војске у Украјини је заштита људи који осам година трпе иживљавања кијевског режима. О тежини тих злодела сведочи не само трагедија у Одеси већ и читав низ сурових злочина над цивилима у Донбасу, према којима на Западу одавно показују потпуну равнодушност, каже за Спутњик руски сенатор Владимир Џабаров.
АУТОР: Анастасија Галањина
Истражни комитет Русије је још 2015. издао „Белу књигу“ злочина почињених на југоистоку Украјине. У њој су сабрана сведочанства учесника догађаја, фотографије и материјали међународних организација које су пронашле доказе за ратне злочине који су се дешавали у том региону.
У „Белој књизи“ су подробно описани случајеви намерног уништавања рускојезичног цивилног становништва у Украјини, примена тешког офанзивног наоружања против мирних грађана, гађање болница, школа, дечјих вртића. Књига је издата на руском, енглеском и украјинском језику. У њој је документовано 317 случајева насиља у местима на у Донбасу – Горловки, Доњецку, Луганску, Славјанску и другде где су страдали цивили.

Запад равнодушан према злочинима над цивилима

Сенатор Владимир Џабаров подсећа да је после драматичних догађај у Украјини 2014.године а посебно након трагедије у Одеси где су 2. маја живи спаљени људи, док су у Донбасу већ трајали сукоби, у Русији радила Комисија за праћење ситуације у Украјини. Она је резултате свог рада приказала у брошури у којој су документовани ти злочини уз фотографије у боји.
„На првој следећој Парламентарној скупштини ОЕБС, на којој је учествовала и руска делегација, ми смо ту брошури изложили на сваком столу свих учесника Скупштине. А тамо је било више од 200 људи. Представници западних земаља нису је ни пипнули, иако је била написана на енглеском“, са жаљењем констатује сенатор.
Како истиче, представници западних земаља показали су потпуну равнодушност према ономе што се дешава у Донбасу.
„Брошуру су погледали представници нама пријатељских земаља, из Заједнице независних држава, па неке државе из Северне Африке. А западне земље, које су управо и подстакле Украјину на војни преврат и биле благонаклоне према том режиму, нису је ни погледале“, наводи Џабаров.
Он истиче да доказа о злочинима неонациста у Украјини има напретек, а да је руски председник Владимир Путин рекао да се починиоципоименце знају.

„И кад буде суђење сваки ће добити по заслугама. Сада се они демонстративно праве да се ништа није десило и настављају да се баве фејковима. Последњи пример је случај са острва Змијни где се предало 81 украјински граничар, а украјинска пропаганда је лагала да је тамо јуначком смрћи погинуло њих 13. Зеленски их је чак посмртно одликовао. Затим се испоставило да је то фејк, да су они живи и здрави и збринути и да мирно чекају у Севастопољу кад ће бити завршена борбена дејства па да се врате кући“, образлаже сенатор.

Гинула и деца

Говорећи о злочинима које су украјински националисти чинили над цивилима у Донбасу, он истиче да су гинула деца, старци, људи су остајали инвалиди, без руку и ногу.
„Кад се гушила жена у Одеси њој су они испред зграде узвраћали да жена треба да седи кући с децом а не да буде у Дому синдиката. То су апсолутно нацистичке методе. Оно чиме су се током Другог светског рата и после њега бавиле присталице националисте Степана Бандере, ови су сад поновили“, напомиње Џабаров. Он тако коментарише злочин у Одеси где су 2. маја 2014. учесници антимајданских протеста повлачешћи се пред украјинским анционалистима уточиште нашли у Дому синдиката и ту је њих 50 изгорело у подметнутом пожару. За тај злочин нико није одговарао.
Сенатор наводи и потресни случај тзв. Горловске мадоне, жене која је убијена са бебом након што јој је граната однела ноге.
Зато је, каже Џабаров, један од циљева руске операције управо денацификација јер у Украјини, упозорава он, нацизам бујно цвета.
ИЗВОР: https://rs.sputniknews.com/20220228/zapad-odavno-ravnodusan-prema-surovim-zlocinima-ukrajinskih-nacionalista-1134887148.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *