Универзитет Нортхемптон саветује студентима да не читају Орвелову „1984”. Можда зато што роман превише добро описује оно што раде управо ти исти следбеници „културе отказивања” на универзитетима? Изгледа да је дистопија постала наша стварност.

АУТОР: Федерико Ћенћи

Британски универзитет цензурисао је роман који описује тоталитарно друштво у ком влада цензура непожељног мишљења. Да ли да се насмејемо иронији или да се забринемо због света који стварамо?

Понекад нам књиге из прошлости могу помоћи да протумачимо тренутна дешавања. То је случај с делом „1984”, деветим романом великог енглеског писца Џорџа Орвела (право име Ерик Артур Блер, 1903–1950). У роману читамо о „Великом брату” који прати сваки покрет грађана и „Једној партији” која контролише демократску дијалектику, грађанима је наметнута употреба „новоговора” који цензурише нежељене речи тако што их избацује из употребе, а ту је и „психорелигија” која уклања мишљења која одступају од прихватљиве линије размишљања: ово су примери неких елемената из Орвелове маште које многи сматрају злокобно релевантним и у нашем свету.

ОРВЕЛ „УВРЕДЉИВ И ШОКАНТАН”

Међутим, Универзитет Нортхемптон у Великој Британији одлучио је не да сасвим цензурише овај Орвелов роман већ да студенте „обесхрабри” да га читају. Британски Daily Mail пренео је вест о томе. Разлог за такав савет? Па, садржај романа је потенцијално „увредљив и узнемирујућ“ јер се бави „тешким питањима везаним за насиље, пол, сексуалност, класу, расу, злостављање, сексуално злостављање, политичке ставове и увредљив језик“. Тако се овај чувени роман нашао на „црној листи“ британског универзитета заједно са драмом „Крај партије“ Семјуела Бекета и графичким романом „В као вендета“ Алана Мура и Дејвида Лојда.

ДИСТОПИЈСКИ УНИВЕРЗИТЕТИ

О овоме се огласио и посланик конзервативаца Ендрју Бриџен. „Помало је иронично што се студенти упозоравају о могућим ’тригерима’ пре него што прочитају ’1984’“, објашњава он. „Наши факултетски кампуси све брже постају дистопијске зоне Великог брата у којима се примењује новоговор како би се сузио опсег интелектуалне мисли и цензурисали они који се томе нису повиновали.“ Потом је додао: „Превише нас – а то нигде није очигледније него на нашим универзитетима – својевољно се одрекло права, и уместо тога прилагодило се хомогеном друштву којим управља прогресивна елита која нас ’штити’ од идеја које сматра превише екстремним за наш сензибилитет“.

ТЕШКО ШТИВО?

Универзитет је издао саопштење у ком оправдава ово упозорење о Орвелу. У своју одбрану, Универзитет истиче да „иако то није универзитетска политика, ми можемо да упозоримо студенте на садржаје који се односе на насиље, сексуалне нападе, злостављање у породици и самоубиство” јер „неки текстови могу бити тешки за поједине студенте”.

Насупрот томе, неким студентима је тешко да прихвате „културу отказивања која је продрла и у универзитетске учионице.

ИЗВОР: https://ifamnews.com/sr/veliki-brat-cenzurise-orvela

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *