• Да је и наша јавност пуна „корисних идиота” показала је новинарка „Политике“ Јелена Стевановић чланком „Златно доба корисних идиота”

АУТОР: Слободан Јанковић

Рат речима у ТВ, интернет, радио и штампаним медијима је непрестан и – наравно – присутан и у актуалном сукобу Истока и Запада, у рату традиције и постмодерне која је опредмећена у украјинској кризи. Мрак једноумља замрачио је потрагу народа за истином о дешавањима на истоку, и своје кужне пипке раширио је и на наше, одавно дресиране, медије.

Као по команди, штампа под контролом власти и она под контролом корпорација подешених по ЦИА и Си-Ен-Ен фреквенцијама ударила је у једноличну антируску какофонију. Одолевају, додуше, Вечерње новости, а делује да Политика покушава да личи на новине. Коментарисати нека лица, добра за сваку власт, даје њима непотребну важност, баш као и остареле јакобинце који су продали виле на Дедињу. Но, млада снага нашег најчувенијег дневног листа, левичарски настројена Јелена Стевановић, добра у читању страних новина, умела је раније да примети и грешке на западној страни и представи се као одмерени аутор, тј. ауторка. Али од како је започео овај нови рат светских размера (који ће, надам се, бити махом хладни) почела је да се истиче у отаљавању посла.

У тексту „Шојгу се не јавља Пентагону”, она преноси вајкање Америке како се руски министри одбране, Шојгу, спољних послова Лавров и начелник генералштаба руске војске Валериј Герасимов не јављају на позиве из Вашингтерне. Она не примећује ту ништа нелогично и не зна да је иста та Америка, још 25. фебруара, увела санкције управо Лаврову, Шојгуу и Герасимову! О каквом разговору онда она пише 26. марта? Потом следи осврт на поједина поређења Украјине и Мексика. Ту она опет наводи америчке тврдње, овога пута да Мексико врви од руских војних обавештајаца и да је, замислите, у мексичком парламенту формирана група мексичко-руског пријатељства! Да невоља буде још већа, у Латинској Америци има земаља које су гласале против резолуције у УН којом је Русија осуђена, `ајде!

Ипак, да је и наша јавност пуна „корисних идиота” (стари добри полезный идиот), показала је новинарка Политике чланком „Златно доба корисних идиота”. Ту је практично представила све оне који указују да западоидна верзија украјинске стране и сукоба светскоисторијског значаја није онаква каквом је приказују готово сви медији у Унији, и већина у Србији, оне који наводе да се Русија заиста бори за вредности и да је рат почео још пре осам година (мада је најављен још деведесетих) као Путинове „корисне идиоте”. Шта, према њој, раде ти „идиоти”? Они „у трећим земљама непрестано шире мржњу према Украјинцима и Американцима, пласирајући најневероватније теорије завере”. Да је барем навела примере те мржње и најневероватнијих теорија завере, али није, што говори о професионалним дометима. О кафанској анализи (ма сви се они договоре на крају) односа Русије и САД, Ирана и Америке… не вреди трошити ни слова на тастатури.

Међутим, можемо се сложити да је Политикино перо делимично у праву. Својевремено је Запад указивао да су они интелектуалци и медији који хвале тоталитарни Совјетски Савез корисни идиоти тамошње комунистичке партије. Тоталитаризам Запада – који је опрљио пипке на Истоку – има прегршт својих посленика у медијима и интелектуалним круговима. Неки јесу плаћени да врше пропаганду, као што је још раније указао бивши уредник Франкфуртер алгемајне цајтунга. Многи нису, они остају само корисни, али не Путинови већ Вашингтернини… Такви заиста шире мржњу, али не против Украјинаца и Американаца (а ширење сваке мржње против људи је убитачно за онога који се тиме бави!), већ против Руса и то је познато свакоме ко прати вести, па и новинарима наше Политике.

ИЗВОР: https://stanjestvari.com/2022/04/05/slobodan-jankovic-vasingterna-i-beskorisni-idioti/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *