• Усправи се Србијо, не дате Кремљ! Руку ти пружамо ми! Руку спаса ти пружа Русија, гласиле су поруке пренете анђеоским гласом Пелагеје у паузама између њених божанстевних пјесама!

АУТОР: Др Славољуб М. Вујовић, научни саветник

После интензивираних притисака запада последњих мјесеци, трагедија које су у мају месецу о.г задесиле Србију и брзог рађања или дешавања (можда боље рећи удеса, попут какве несреће) двије форме демонстрирајућих групација: опозиција и позиција, четвртог јуна 2023 године у двадесет сати, Београд је обасјало сунце у лику предивне Пелагаје (Пелагея Сергеевна Ханова).

Трг Републике од Н. Позоришта, делом Коларчеве улице до иза зграде Инекса, дела Кнез Михајлове који гледа ка тргу, део око споменика Кнезу Михаилу био је попуњен публиком! Нема звиждука, нема вике, нема бакљи, провокатора. Гласно је било, с времена на време, само узвикување Русија, Русија, Русија!

Добар знак, нема припадника од претходно поменуте три групације митингаша/манипулатора, али нико се ни од црквених великодостојника не може видети. Публика су Срби непоколебљиви вјерници у своју СП Цркву и Русију.

Новинара и ТВ сниматеља нигде. Но и поред тога што су надлежне ЈКП службе града београда (намерно мала слова) “заборавиле” укључити расвету (високе бандере-рефлекторе) која је укључена тек у 20,45, енергија, покренута почетком дивне музике и божанског гласа лијепе Пелагеје, одабраним репертоаром, својом снагом и искреношћу толико је озарила лица и разгалила душе присутних грађана да се стицао утисак да је јулско подне са сунцем ужареним у зениту.

Да је концерт био у Бањој Луци, нема дилеме, сва би расвета била укључена у подне, или, чак дан раније за сваки случај, да се испроба и не дај Боже не ради!!!

Но, у врло кратким паузама, после сваке дивне пјесме, следило је преношење поздрава из Русије!

После прве пјесме, уследило је: “драга браћо Срби, у Русији се свугде и сваки дан може чути – Руси и Срби браћа заувек”! Онда пјесма на српском језику Тамо далеко, далеко од мора, ………

Опет дирљива пјесма, па следе поздрави, читање са мобилног телефона “од браће Руса са борбених линија: драга Пелагеја пренеси наше најтоплије поздрави браћи Србима, да их волимо увијек”!

А тек после речи “Срби и Руси су исти народ који вјерује у своју домовину, породицу, увијек спремни с љубављу бранити их”, које су у ствари биле поруке публици о избору трећег пута, уследиле су овације публике ширећи енергију до  неба.

Да дјевојка млада говори овако смислене ријечи, преноси овакве поруке са сузама уз пјесму, кад је Србија у специфично тешкој ситуацији а Русија спроводи СО у Украјини, једини одговор је, мора да јој је шапнуо А. Солжењицин а дошапнуо велики Шолохов шта да каже?!

Никако другачије!

Због порука о “трећем путу” Русије и још тога, у личним разговорима А. Солжењицина и В.В. Путина, В.В Путин је на сахрани А. Солжењицина лично носио букет свежих црвених ружа толико велики да је изгледао као нарамак сијена, више видети на:  https://www.delfi.rs/knjige/48808_solzenjicin_andjeo_istorije_knjiga_delfi_knjizare.html .

Тим трећим путем Русија данас иде!

Да се Србија мора дистанцирати и од митингаша петком и митингаша суботом, да јој не требају ни једни ни други, већ јој треба испружена мајкина рука, сам по себи наметао се закључак током концерта.

Позитивну енергију публике која се, подгрејана срећом и задовољством и због музике и због порука, уздизала попут облака ка поднебесју божјем, вјетрови су гурали ка Раковици да прими благодат од нашег Патријарха Павла и тако отпоздрави браћи у Добнасу и Кремљу. Сигурно ће браћи Русима бити мило, посебно кад чују за благодат нашег Светог Патријарха Павла, да се подсете на његов долазак у Москву кад су га на аеродруму дочекали Патријарх Алексије и Владимир Путин са много народа. Да је аеродором био велики као град Москва дошла би цела Москва.

На питање чему митинзи и поделе ових дана у Србији, један Србин широког образовања рођен у Москви, каже: одмеравају снаге!?

Тражење одговора на питање, ко одмерава и зашто одмерава снаге, води ка забринутој озбиљности. Као и увијек у тешким временима Срби, рачунају на своју Цркву, али овога пута нешто није у реду, или са народом, или са црквеним великодостојницима? Док се тражи помоћ Светог Владике Николаја, значи претње Србима су озбиљне!

Да дешавања на Тргу Републике нису само концерт, већ веома важан догађај, потврдило је присуство амбасадора Русије у Београду А.Б.Харченка и амбасадора Русије у ЦГ В. Масленикова. Печат догађају је дао излазак А.Б.Харченка изласком на бину са ћеркама, супругом и великим букетом цвијећа, гдје је уследило, прво обостарно, између А.Б Харченка и Палагеје задовољство, а онда тространо, њих двоје и публике. Печат озбиљности (и стида за публику) уследио је после речи Александра Б. Харченка, узевши микрофон и без поздрава: “надам се да Србија неће издати оно у шта вјерује”, вративши микорфон и без збогом и довиђења окреће се и забринут одлази!?! Док силази са бине, за њим иду обе ћерке и супруга која плаче?!?

Поред осталог, важно је да што више народа у Србији сазна и зна, да су одржавање концерта Пелагеје омогућили Министарство културе Руске Федерације, Росконцерт, Амбасада Руске Федерације у Републици Србији и Руски дом у Београду. Догађај су подржали Удружења ,,Наша Дрина“ и ,,Народна дипломатија“, док су лидери и лидерчићи све обе групације протестаната српских ових дана: они петком (петкаши) и они суботом (суботаши) бојкотовали догађај. Новинари и новинарчићи такође?!?

2 thoughts on “УСПРАВИ СЕ СРБИЈО!”
  1. Честитам Организаторима концерта Пелагеје (Пелагея Сергеевна Ханова)!
    Благодарим изузетној уметници Пелагеји за посебно надахнути и Србима посвећени концерт, а нарочито и за извођење српске војничке и народне химне ТАМО ДАЛЕКО!
    Делегација Друштва српских домаћина (ДСД) на челу са председником Друштва г. Нићифором Аничићем, председником Управог одбора ДСД проф. др Миладином Шеварлићем, председницом Општинског одбора ДСД Чукарице Винком Ћеранић и председником Одбора за привреду и власником продавница ДОМАЋА ТРПЕЗА у којима се продају прехрамбени производи искључиво Српских домаћина Славком Марјановићем – била је почашћена резервацијом места и са одушевљењем је слушала више од једносатног концерта руских популарних песама у извођењу прелепе Пелагаје!
    У знак захвалности, у име Друштва српских домаћина, проф. Шеварлић је Пелагеји даривао репродукцију на платну слике академског сликара Мирослава Радовића ТАМО ДАЛЕКО У ВРЕМЕНУ И ПРОСТОРУ, СЕЋАЊУ И НЕЗАБОРАВУ – посвећене Српским Див Јунацима и њиховим ратним војводама у Првом светском рату – Радомиру Путнику, Степи Степановићу, Живојину Мишићу и Петру Бојовићу, ратним херојинама Милунки Савић – најдликованијој жени-ратнику у историји светских ратова и сликарки и болничарки Надежди Петровић, народном краљу Петру и ратном команданту краљу Александру Карађорђевићу, али и посебној захвалности за огромну помоћ царске Русије Његовој светости Цару Николају II Романову, командатима савезничких снага, мученичком и херојском народу Сербском и његовим родољубивим и знаменитим великанима – Михаилу Пупину, Николи Тесли и песнику и војнику Милутину Бојићу, … до савременика који су оличење наследника Српских Див Јунака – Новаку Ђоковићу и вишедеценијском председнику Савеза удружења потомака ратника 1912-1920. пуковнику др Љубомиру Марковићу, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *