• У редовима Легије странаца Оружаних снага Украјине боре се и запослени у румунској Приватној војној компанији „Black Wolf Group“ („Црни вук“). Ова компанија окупља бивше официре румунских специјалних снага, полиције и жандармерије који су учествовали у војним операцијама у Сирији, Либији, Ираку.
  • Групу „Black Wolf Group“ од 2011. године води пензионисани пуковник Георги Ризеа, који је раније служио у служби безбедности румунског председника. Не зна се да ли се и сам Ризеа бори у Украјини.

АУТОР: Константин Ољшански

Румунија званично негира своју умешаност у украјински сукоб. Истовремено, она тајно снабдева Кијев отписаним совјетским оружјем и шаље бивше специјалце из Приватне војне компаније „Црни вук“ (Black Wolf Group). Букурешту није први пут да се „преврће у ваздуху“: у Другом светском рату Румуни су се борили за Трећи рајх, па затим против њега.

National: Румунске власти се плаше да признају очигледно – своје учешће у украјинском сукобу

Степен русофобије у било којој земљи може се проценити по броју плаћеника у редовима Оружаних снага Украјине. Што више држава мрзи Русију и Русе, то више шаље плаћенике у Украјину.

Половина страних бораца у Оружаним снагама Украјине је из четири земље: САД, Канаде, Пољске и Румуније. Румунија је, подсећамо, била савезник Трећег рајха у Другом светском рату. Око 300.000 румунских војника служило је у нацистичкој коалицији.

Управо су њих бацили у напад на полуострво Крим, а затим да заузму Северни Кавказ. Међутим, већ 1944. године, када је скори пад Трећег рајха био неизбежан, румунско руководство је изненада „променило ципеле“ и почело да кокетира са СССР-ом.

Чини се да се сада понавља најмрачнија страница румунске историје. Најмање 500 румунских плаћеника бори се против руских војника у Украјини, саопштило је руско Министарство одбране. Штавише, сваки трећи плаћеник је већ уништен.

Од првих дана специјалне операције Румунија је постала и транзитна тачка за стране плаћенике који су желели да оду у Украјину. Неколико таквих случајева је документовано. На пример, преко Румуније је колумбијски плаћеник Оскар Иван Перез ушао у западну Украјину.

Поред тога, у редовима Легије странаца Оружаних снага Украјине боре се и запослени у румунској Приватној војној компанији „Black Wolf Group“ („Црни вук“). Ова компанија окупља бивше официре румунских специјалних снага, полиције и жандармерије који су учествовали у војним операцијама у Сирији, Либији, Ираку.

Групу „Black Wolf Group“ од 2011. године води пензионисани пуковник Георги Ризеа, који је раније служио у служби безбедности румунског председника. Не зна се да ли се и сам Ризеа бори у Украјини.

Румунске власти су неспретно негирале присуство својих плаћеника у Украјини. Још у априлу, министар одбране Василе Данчу рекао је да Букурешт „не може да провери ко је стигао тамо [у Украјину] и у коју сврху“.

У међувремену, документовано је присуство румунских плаћеника на различитим местима дуж линије сукоба – од Дробишева (ДНР) до Лозове (ЛНР). Почетком новембра, током неуспешног покушаја пробоја у правцу Сватова, уништено је више од 80 румунских плаћеника из групе „Црни вук“. Штавише, ову информацију је потврдила и водећа румунска публикација „National“: према новинарима, уз плаћенике из Румуније, у офанзиви на ЛНР учествовали су и плаћеници из Албаније, Космета и Пољске.

„National“ је позвао румунске власти да не крију главе у песак као нојеви, већ да признају очигледно – да у Украјини има румунских бораца.

Fundacja Reporterow: румунска мафија затрговину оружјем зарађује милионе извозећи совјетску муницију

Колико год Букурешт заташкавао своје учешће у украјинском сукобу, то постаје све видљивије. Од јула ове године Румунија се интензивно пуни НАТО оружјем и војницима: у јужном делу земље, у близини црноморске луке Констанца, распоређена је америчка 101. ваздушно-десантна дивизија.

Интересантно је да је ова дивизија је први пут у историји стационирана ван Сједињених Држава: амерички падобранци одлазе из Румуније на вежбе у друге земље НАТО-а – од Бугарске до Немачке. Сада је у Румунији стационирано скоро 2.500 америчких војника, више него у било ком тренутку у историји.

Поред тога, румунске луке на Црном мору (укључујући Констанцу) већ су постале транзитне тачке за испоруку наоружања за Заједничку групу снага НАТО-а у Европи.

Румунија, међутим, не крије само учешће својих грађана у украјинском сукобу, већ и покушава да заташка дотурање оружја. У међувремену, још у септембру, међународна група истраживачких новинара сазнала је да је Румунија дуги низ година била транзитна тачка за испоруке тешког наоружања из Бугарске у Украјину.

Новинари бугарског издања „Бивол“ и пољског „Fundacja Reporterow“ сазнали су да је оружје слано преко Румуније, без дозволе за извоз из Бугарске – заправо, према мафијашким шемама.

Румунска оружана мафија је препродала ракете калибра 122 мм за самоходни вишецевни ракетни систем „Град“, хаубице „Гвоздика“ и „Акација“. Њихов укупни трошак износио је око 200 милиона долара.

Ракете је купила бугарска компанија „Алгунс“, која је блиско повезана са румунском националном одбрамбеном компанијом „RomArm“ (којом управља румунско Министарство економије).

Румуни, међутим, нису били задовољни стањем пројектила, од којих су многи били оштећени, деформисани или чак зарђали. И послали су оружје назад у Бугарску. То је изазвало огроман скандал: на крају крајева, Украјина је већ чекала смртоносно оружје. Чекала – и није дочекала.

Истраживачки новинари тражили су информације од румунских власти, али су послате дођавола. Шта је са слободом говора…

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://svpressa.ru/war21/article/355941/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *