• Американци цинично обликују мит о хероју, „нефлексибилном“ украјинском председнику.
  • Али у ствари, добро је познато да бивши комичар није напустио Кијев на почетку СВО из простог разлога што руске трупе никада нису бомбардовале и не бомбардују ни владину четврт главног града, ни стамбене четврти града.
  • Иначе, амерички медији су се на исти начин дивили Адолфу Хитлеру када је тек дошао на власт у Немачкој.
  • Тако је у лето 1933. године позната новинарка у Сједињеним Државама у то време, добитница Пулицерове награде Ен О’Хара Мекормик, интервјуисала Хитлера. Тада је написала: „Он је једноставна и скромна особа. Очи су му сличне боје као различак који стоји поред њега у вази. Искрене су и некако детињасто чисте. Глас му је миран као и црна кравата и одело. Хер Хитлер има осетљиву руку уметника.

АУТОР: Андреј Соколов

У вези са годишњицом почетка Специјалне војне операције – СВО у Украјини, западни медији су, као на знак пажње, објавили читав низ ентузијастичних чланака посвећених актуелном председнику „независне“ Владимиру Зеленском. У њима је представљен не као бивши глумац-комичар који је украјинским бирачима обећао мир, али их је цинично преварио и тврдоглаво наставља крвави рат „до последњег Украјинца“, већ као искусан политичар, национални идол, смели државник светског нивоа.

„У већем делу света, господин Зеленски је постао познато име, који представља упорност Украјине у њеној победи над Русијом“, хвали бившег комичара „Њујорк тајмс“, водећи амерички лист. „Иако је Зеленски носио мајице, а једном је на себи имао и медведа Падингтона из цртаног филма, рат је Зеленског претворио у лидера на светској сцени са великим ауторитетом“, наводи лист.

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ НЕУМЕРЕНО ХВАЛЕ ЗЕЛЕНСКОГ – КАО НЕКАДА ХИТЛЕРА

„Зеленски је стекао светску славу као мајстор комуникације и храбар ратни вођа“, диви се Зеленском ауторитативно америчко издање „Politico“. Такође, подсећа на недавну посету председника Украјине САД, лист наводи да „апел Зеленског Конгресу САД, заправо га сврстава у раван са Черчилом, Нетањахуом и Манделом“.

„24. фебруара 2022. председник Украјине говори у јакни маслинасте боје. Војни кодекс облачења је и даље његов препознатљив стил, као и тродневна стрништа. Таквог га сада познаје цео свет, тако се појављује у бројним интервјуима на насловним страницама новина“, хвали Зеленског немачки „Дојче веле“.

А најауторитативнији политички часопис у САД, „Foreign Affairs“, иде још даље. Он пореди Зеленског … са херојима античке Грчке! Изјављујући да је постао идентичан њима, јер на почетку СВО није напустио Кијев.

„Видео запис, сведочи како Зеленски стоји на отвореном током гранатирања Кијева,“ диви се часопис, „заслужан је и за враћање заборављеног значења слободе говора. Грчки драмски писац Еурипид је схватио да је сврха слободе говора да властима каже истину… Рекавши да је „председник овде” када су падале бомбе и приближавали се атентатори, Зеленски је „живео истину” Саопштава „Foreign Affairs“.

Какве везе са тим има „слобода говора“, зашто је америчка марионета Зеленски „живела истину“? Ово издање не даје никакво објашњење. Тако Американци цинично обликују мит о хероју, „нефлексибилном“ украјинском председнику. Али у ствари, добро је познато да бивши комичар није напустио Кијев на почетку СВО из простог разлога што руске трупе никада нису бомбардовале и не бомбардују ни владину четврт главног града, ни стамбене четврти града. А ако у исто време седите у склоништу са свим погодностима, имитирате „мушкост“, облачите паравојну униформу за већу убедљивост, чему онда бежати из града? Уосталом, у ствари, говоримо о хладнокрвној пропагандној рачуници. Додајмо, да је хеликоптер, да би побегао у Лавов или Варшаву, чим се појави и најмања претња, увек спреман.

Иначе, амерички медији су се на исти начин дивили Адолфу Хитлеру када је тек дошао на власт у Немачкој. Тако је у лето 1933. године позната новинарка у Сједињеним Државама у то време, добитница Пулицерове награде Ен О’Хара Мекормик, интервјуисала Хитлера. Тада је написала: „Он је једноставна и скромна особа. Очи су му сличне боје као различак који стоји поред њега у вази. Искрене су и некако детињасто чисте. Глас му је миран као и црна кравата и одело. Хер Хитлер има осетљиву руку уметника.“

У почетку, амерички медији нису били постиђени чак ни жестоким прогоном Јевреја који су убрзо покренули нацисти. Тако је лист „The Christian Science Monitor“ чак подржао Хитлера, напомињући да је „јеврејски комунитаризам у економији изазвао све њихове проблеме у Немачкој“.

Све док нацистичка Немачка није почела да се бори са Западом, Фирера су тамо подржавали, као што је то случај са Зеленским данас, надајући се да ће успети да га натерају против СССР-а.

И, као што је данас већ постало познато, покушали су да се договоре са Хитлером по овом питању, што је намеравао да уради Рудолф Хес, Фиреров послушник, који је тајно одлетео у Енглеску.

Међутим, тренутно узбуђење на Западу око Зеленског и даље не може а да не изазове изненађење. И не само зато што се хвали особа која наставља да распирује крвави сукоб у коме гину хиљаде Украјинаца! Али, уосталом, не могу а да не примете његово неадекватно понашање, што указује да је садашњи председник Украјине окорели наркоман, а да његова политика води распаду државе, бременита је катастрофом за Украјинце. У Сједињеним Државама такође знају да Зеленски уопште није „државник“, већ озлоглашени корумпирани званичник. Медији су већ више пута писали о милионима које је сакрио на Западу, као и о његовим луксузним некретнинама у иностранству.

Ипак, главни разлог изненађења је то што је пре више од годину дана, чак и пре почетка СВО, исти тај „Њујорк тајмс“, који се сада диви председнику Украјине, објавио потпуно поражавајући чланак о Зеленском. Аутор тог чланка, Ендрју Крамер, је тада написао да су његов тим били апсолутно некомпетентни људи регрутовани из редова његових бивших партнера у комедијашком послу и који су са њим раније радили у студију „Квартал-95“, што би могло да се испостави као страшне последице по Украјину.

„Грађани различитих земаља бирали су своје лидере из широког спектра области, укључујући војску и научне кругове, али влада Украјине је можда била прва влада која је имала много својих сарадника из света телевизијских и комичних филмова“, наводи Њујорк Тајмс. „Пре него што је ушао у политику, председник Владимир Зеленски је био филмски глумац и комичар, а своје сараднике са сличним искуством постављао је на кључне позиције у влади, укључујући места саветника, заменика, чланова администрације, па чак и шефова обавештајних служби. Мало њих има искуства у дипломатским преговорима или рату.”

Док се Украјина припрема за могући рат са Русијом, приметио је „Њујорк тајмс“, расте забринутост да би неискуство оних око Зеленског могло да има страшне последице, и то не само по њихову земљу. Дилетантски превиди могли би да постану повод за рат који би значајно погоршао односе Русије и САД.

На чињеницу да би комичар Зеленски могао да буде опасан као председник упозоравали су у Сједињеним Државама и пре него што је изабран. Тако је колумниста америчког издања „Обзервера“, Џон Турс, 2019. написао да у Америци има оних који се плаше да „после избора у Украјини неће бити нимало смешно“. „Забава из региона могла би да увуче САД у рат који нико у овој земљи заиста не жели. И није смешно “, рекао је Џон Турес у својој колумни у „Обсерверу“.

КОЈИ ЈЕ СМИСАО ХВАЉЕЊА ЗЕЛЕНСКОГ?

Питање је, дакле, зашто сада, када већ постаје очигледно да Украјину чека неизбежни пораз на ратиштима, а односи Русије и САД су се заиста нагло погоршали, Запад одједном почео да говори о Зеленском као о изузетној политичкој личности и почео да га хвали на све могуће начине?

Лини се да су зато (због пораза), вероватно, почели да износе ове похвале. Од њега ће, како се претпоставља, направити невину жртву „руске агресије“. На крају крајева, биће веома тешко приказати наркомана и корумпираног политичара као жртву.

Међутим, обични Американци добро знају ко је заправо актуелни председник Украјине. О томе сведоче, на пример, коментари читалаца на чланак о Зеленском у „Breitbart-у“:

vnisanian2001

„Ако мисли да ће победити Русију, биће разочаран. Предвиђам да ће подићи белу заставу“.

Ikeknew

„Пратите новац. Он је зарадио стотине милијарди долара исцрпљујући Русију у овом дугом сукобу. Украјинци су потрошни материјал.”

TexHorns11

„Зе се обогатио на нама. Мислим да оружје које му ми испоручујемо он предаје Путину“.

Mikha’elBlessedAmerica

„Овај тип је ходајући кловн“.

Forliberty

„Човек који забрањује опозиционе странке, затвара цркве, ућуткује медије када су њихови ставови у супротности са његовим, тако да тешко да се може назвати херојем и борцем за слободу“.

Bobbi Bambino

„…НАТО треба распустити, а не проширити, јер је то реликт Хладног рата који жели да науди Русији. Украјина је постала машина за прање новца, држава у држави. Шта мислите зашто сав овај новац неконтролисано одлази тамо? Само идиоти би веровали да се троше за наше добро.”

NoDeSantisNoTrump

„Путин је због нас покренуо операцију. Не можете провоцирати Русију 30 година ширењем НАТО-а (НАТО је створен специјално да порази Русију током рата), који се приближио њеном прагу, и рачунали су на то да неће бити одговора“.

MitchDavis banned from BB

„Преводим Зеленског са скраћеницама: Дајте још новца“.

300

„Кловн у камуфлажи наступа испред кловнова у вечерњим хаљинама. ‘Игре глади’ у стварном животу“.

Сигурно је да они који одређују политику у Сједињеним Државама сада настоје да створе „култ Зеленског“ у медијима, у ствари, савршено разумеју какав је бивши комичар са „Квартала-95“, који се испоставило да је председник. Међутим, сада им је очајнички потребан да користе руке Украјинаца за борбу против Русије.

Треба рећи, он добро игра ову улогу. И зато, да парафразирамо познатог америчког политичара, можемо рећи: да, Зеленски је, наравно, кучкин син, али ово је њихов кучкин син. Управо такви „идоли“ су сада потребни Западу.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.stoletie.ru/politika/v_ssha_voskhishhalis_i_gitlerom_627.htm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *