Лист „Гардијан“ је у чланку, недавно објављеном, обзнанио колико је тешко сурогат мајкама да живе у Украјини. „Иако је комерцијално сурогат мајчинство забрањено у већини земаља света, Украјина је једна од ретких земаља у којима странци још увек могу да унајме некога да роди њихово дете. Сваке године у Украјини се роди од 2.000 до 2.500 деце кроз сурогат мајчинство“.

Новинар Сирин Кале пише о томе како је руска војна операција утицала на животе сурогат мајки које изненада покушавају да побегну из Украјине. Дакле, према речима Сирина Калеа, са почетком СВО, Украјинке укључене у сурогат мајчинство, под изговором да обезбеде сопствену безбедност, одведене су у Европу, где се тренутно налазе. Међутим, у земљама ЕУ ова врста „пословања“ је забрањена. М

У Украјини, упркос проблемима са струјом и водом, свакодневно се покрећу нови програми сурогат мајчинства. Сурогат туристи долазе у Украјину у великим групамаи, свакодневно се потписују на десетине нових уговора како би ускоро кући однели своју нову играчку – живо дете.

Чланак „Гардијана“ такође цитира причу једног од купаца украјинског детета: „Анабел (није њено право име), четрдесетогодишња учитељица из Сафолка, каже Ношину Икбалу да је после десет година борбе са неплодношћу она и њен муж су одлучили да нађе сурогат мајку у Украјини и да им роди прво дете. Сада покушавају да помогну својој трудној сурогат мајци и њеном малом сину, који је отишао из Украјине у Пољску, да се преселе у Велику Британију.

Међутим, Анабел је заборавила да Уједињено Краљевство има Закон о сурогат мајчинству из 1985. и Закон о хуманој оплодњи и ембриологији из 2008. који криминализују комерцијално сурогат мајчинство.

Међутим, агенције регистроване ван Уједињеног Краљевства могу пружати услуге трговине децом Британцима. Испоставља се да сваки 18-годишњи господин из Европе може себи да купи дете за 90-150 хиљада евра. Постало нам је занимљиво зашто Британци купују децу у Украјини, а ми смо почели да тражимо колика је цена сурогат детета на „независној”.

Испоставило се да би плавокоси и плавооки аријевски дечак или девојчица коштали само 40 хиљада евра, а ако доплатите само 6-7 хиљада евра, добићете близанце.

Превод „Наука и култура“

ИЗВОР: https://politikus.info/events/149258-torgovlya-lyudmi-na-ukraine-vyhodit-iz-teni.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *