• Техеран је 19. јула био домаћин трилатералног састанка председника Русије Владимира Путина, иранског председника Ибрахима Раисија и председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана. У овој „тројки“ јасно се види ко игра улогу Стаљина. Али постоје сумње у лица Рузвелта и Черчила.

АУТОР: Дмитриј Светин, РИА «Катюша»

Истина, последња „улога” веома одговара Ердогану. Важно је да се пре састанка Тројке председник Русије састао са врховним вођом и духовним вођом Исламске Републике Иран, ајатолахом Алијем Хамнеијем, који се може сматрати Персијанцем Рузвелтом, а њихов разговор је постао основа за даљим споразумима. И прес служба Кремља и светски медији су врло мало извештавали о овом састанку. И није било шта да се пријави – разговор Путина и Хамнеија је био апсолутно затворен. Међутим, управо се тамо разговарало о кључним тачкама противљења америчким санкцијама, које је Иран већ превазишао, а Русија тек треба да уради. Иран-2022 се одиграо током Трећег светског рата Русије против НАТО-а и то је главна коинциденција са темом Иран-1943. Вреди подсетити да је тај састанак претходио тоталној офанзиви СССР-а на нацистичке трупе. Тада је много тога речено и урађено. Дакле, Иран-2022 има симболично значење за Русију.

„Операција прикривања“ посете руског председника Ирану била је сиријска тема. Стога је свој састанак са председницима групе Астана започео управо изношењем добро познатих чињеница: „Уопштено говорећи, заједнички рад Русије, Ирана и Турске на промовисању свеобухватног решавања кризе у Сиријској Арапској Републици је веома резултативан.

Захваљујући помоћи и подршци наших земаља, ниво насиља у Сирији је приметно смањен, мирни живот се оживљава, а економија и социјална сфера се постепено обнављају. Према неким извештајима, уз гаранцију Ирана, Ердоган и Путин су већ на највишем нивоу, без Лаврова, забележили историју размене „украјинског жита” за неактивност Турске у Сирији. Одлуке су изнете у заједничком саопштењу „тројке Астана” усвојеном по резултатима састанка, којим је фиксиран територијални интегритет Сиријске Арапске Републике. Одвојено, вреди напоменути суптилни наговештај Русије, Турске и Ирана о стварном месту колективног Запада у Сирији. Ево директног говора Владимира Путина:

„Стање ствари на територијама које нису под контролом сиријске власти изазива посебну забринутост. Видимо да са ових простора долазе стварне претње криминалом, екстремизмом, сепаратизмом. Томе умногоме доприноси деструктивна линија западних држава на челу са Сједињеним Државама, које користе широк арсенал средстава политичког и економског утицаја, на сваки начин подстичу сепаратистичке тежње у појединим регионима земље, као што је председник Ирана управо рекао, пљачкају њене природне ресурсе како би на крају ствар довели до распарчавања сиријске државе. Зато је пожељно да се предузму додатни кораци у нашем трилатералном формату у циљу стабилизације ситуације у овим областима и њиховог враћања под контролу легитимне владе Сирије.

Ипак, оно најважније одиграло се без директног гола. На пример, чини се веома интересантним да је управо током састанка 19. јула почело трговање на валутном пару ирански ријал-руска рубља на Техеранској берзи. Ово је прва јавила новинска агенција Исламске Републике (ИРНА). Надметање је почело у оквиру споразума између Ирана и Русије о развоју монетарне и банкарске сарадње. „Покретањем трговине овим паром, ирански извозници преко банака и берзи моћи ће да понуде рубљу по договореном курсу на исти начин као и долар и евро“, рекао је Мостафа Гхамари-Вафа, председник прес службе. Централна банка Ирана.

Поред тога, председник економске комисије иранског парламента Мохамедреза Пур-Ибрахими одмах је саопштио да су се челници Централне банке Русије и Ирана договорили да напусте долар у међусобним обрачунима и да сва обрачуна између земаља пребаце у националне валуте. С обзиром на будуће односе Русије са Ираном, ово је од суштинског значаја.

Међутим, најважнија прича, према експертима РИА «Катюша», била је организација логистике транспортног коридора који повезује Русију са Индијским океаном. Тест је већ прошао: 13. јула, недељу дана пре самита, први транзитни контејнерски воз из Русије за Индију стигао је у Иран дуж источног крака Међународног транспортног коридора север-југ (ИТЦ), пренела је ИРНА. Воз је донео 39 транспортних контејнера са грађевинским материјалом. Ишао је од Чехова код Москве преко Казахстана и Туркменистана. Коначна станица у Ирану била је Међународна железничка станица Саракхс. Затим је, након што је прошао царињење, терет отишао у Бандар Абас, а затим у луку Нава Шева у Индији. У ствари, после демарша председника Казахстана, ова рута се посебно не допада руској страни, па се сада разматра опција коришћења Каспијског мора за транспорт робе морем. Координација рада транспортног коридора је можда постала главна тема разговора Владимира Путина са руководством Исламске Републике Иран.

У том контексту, могући споразуми између Русије и Ирана о заштити „неба“ над нуклеарним објектима, где се обогаћује уранијум, некако постају потпуно невидљиви. Историја се директно односи на Израел, који никако не дозвољава стварање нуклеарног штита Исламске Републике. За сада, само Русија има способност да се супротстави овим потенцијалним ваздушним нападима. Тако да није искључена могућност да Персијанци „изнајме” најсавременије ПВО системе и системе за електронско ратовање.

Састанак Владимира Путина са Реџепом Тајипом Ергодганом заиста је подвукао замену извесне супротстављености у северној Сирији за савез по „питању хране“. У свом званичном обраћању, председник Русије није штедео на комплиментима: „Желим да вам се захвалим на вашим посредничким напорима, што сте пружили турску платформу за преговоре о питањима хране, о проблемима извоза житарица преко Црног мора. Уз ваше посредовање, кренули смо напред. Нису, међутим, сва питања још решена, али то што има кретања је већ добро. Можда је посебан део разговора председника Русије и Турске био демарш Азербејџана да своју нафту у Европу снабдева преко Турске уместо Русије. Међутим, ово је само претпоставка, а не констатација чињенице.

Састанци Владимира Путина у Ирану-2022 изгледа су успешно завршени – баш као и састанци Јосифа Висарионовича у Ирану-1943. Постављени су темељи за будућу сарадњу у обрачуну са новим-старим непријатељима, који воде трећи светски рат против Русије преко Украјинаца. Сада је очигледно да ће „други фронт“ бити отворен и победа, као и тада, у Великом отаџбинском рату, поново бити наша. Ердоган је то суптилно наговестио са источњачком мудрошћу: „О резултату који добијемо након ових преговора несумњиво ће се расправљати широм света.

ИЗВОР: http://borbazaveru.info/content/view/16281/1/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *