• Тамјан се добија од дрвета босвелија и представља ароматичну смолу. Дрво од којег се добија тамјан расте у областима Азије и Африке, а његов мирис је један од најстаријих мириса

 

Пре 5.000 година ова биљка је била вредна колико и злато. У Египту је коришћен за балсамовање мумија.

Тамјан се данас примењује у ароматерапији, козметици, масажи, али његова најпознатија примена је у религијским обичајима. Оно што готово у опште није познато у вези са тамјаном је, како многи тврде, да се примењује у лечењу најопакијих болести.

Већ хиљадама година индијски тамјан се користи за лечење артритиса, зацељивања рана, јачење женског хормоналног система и заштиту од патогених микроорганизама. Према веровању свакодневно кађење куће тамјаном доноси добро здравље свим укућанима.

У ајурведској медицини, тамјан је миленијумима у употреби за лечење артритиса, зацељивање рана, регулисање хормоналног статуса код жена и заштиту од патогених микроорганизама.

Иако поседује многа лековита својства, већина особа о тамјану не зна готово ништа.

У земљама Блиског истока, од давнина се користи за одржавање здравља усне дупље. Људи са овог поднебља жваћу смолу тамјана и тако побољшавају здравље зуба и десни. Антимикробна својства која поседује, спречавају инфекције.

На Западу је тамјан највише познат по антиупалним својствима, а босвелијске киселине су најважнији састојак. Тамјан ефикасно и ублажава бол узрокован артритисом, без изазивања нежељених ефеката. Побољшава циркулацију, као и проток крви кроз крвне судове оштећене упалним процесима.

 

Тамјаново дрво

 

Истраживања су потврдила да екстракт, тамјанов ацетат, смањује неуролошка оштећења, делује против депресије и напетости, смањује ниво холестерола и спречава болести крвних судова.

У ароматерапији се користи за ослобађање од стреса, напетости, хистерије и депресије, купка са уљем тамјана помаже код менструалних болова и упале мокраћних путева. Терапија уљем благотворно делује и на дисајне путеве. Помаже код бронхитиса, астме, синузитиса, честих прехлада и алергије. Да би се постигао прави ефекат, потребно је на руку ставити мало уља и удисати неколико пута дневно. Одличан је и за инхалацију, у литар вруће воде стави се једна супена кашика тинктуре тамјана.

Добро упућени тврде да уље тамјана може да помогне у лечењу или ублажавању хркања, тако што се намажу врат, груди и подручје око носа. Уље се не наноси концентровано, већ разређено базним уљем или водом. Иако нема познатих контраиндикација, тамјан и његове препарате требало би да избегавају хипертоничари, труднице и дојиље.

Свето писмо о тамјану

Тамјаник (кадионица) – керамичка посуда са златном ручком и постољем за чување тамјана, Атина, Музеј Бенаки (прва половина XVIII века)

 

Тамјан је један од мириса који се спомињу у Старом завету, где се наводи да се користио у Скинији, према упутству које је Мојсеј, како се наводи, добио од Господа, а користио за кад и доводио у везу са Светињом над Светињама (2 Мој. 30:34; 3 Мој. 16:12). Уз злато и смирну, један од дарова које су мудраци с Истока донели новорођеном Христу (Мат. 2:11).

Кађење тамјаном симбол је људске и молитве светитеља Богу (Откр. 5:8; Откр 8:3) која се узноси ка небу као што се диже дим од тамјана (1 Мој. 5:8; Псал. 141:2), али оно означава и само присуство Божјег духа који наслађује наше душе.

Дим је ширио чаробни мирис и мислило се да има очишћујуће дејство у време невоље (2 Мој. 42:5). Као земља у којој се производи тамјан наводи се Сава (Иса. 60:6).

Народне изреке

За онога коме је душа у носу народ каже да мирише на тамјан, за човека који зазире од неког или се нечег плаши вели се да бежи као ђаво од тамјана, а за великог тврдицу поспрдно се говори како не би дао ни Богу тамјана.

Свети Тадеј Штрбуловић о тамјану:

„Тамјан је чудо Божје! Можеш да проветриш стан, али отрове из стана можеш да очистиш једино ако чешће запалиш тамјан – најбоље чисти ваздух. И зла сила бежи када запалимо тамјан.”

ИЗВОР: Хронограф

One thought on “ТАМЈАН и његова невероватна моћ”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *