Фреска митарстава у Кијевскопечерској лаври позната је по свом утицају на посетиоце. Ова фреска, која представља упозорење на неисповеђене грехе, изазива нелагоду, па чак и ноћне море код многих људи, након што је виде. Ово је прича о томе како jе један практичар црне магије доживео преображај и одрекао се своје „професије“ након што ју је видео.

Фреска о митарствима, која се налази у пећинама у Кијевскопечерској лаври позната је са многих интернет страница, али мало се зна о њој. Испред ове фреске се често дешавају разна искушења посетиоцима који је први пут виде, а многи након тога имају и ноћне море, само присећајући се погледа на њу.

За митарства православни хришћани знају из сведочанстава блажене Теодоре и многих светих отаца. Теодора се стидела да исповеди све своје грехе, па су демони хтели да је баце у ад. Али захваљујући молитвама свог духовника, великог старца Василија, блажена Теодора је успела је да прође свих 20 митарства.

Фреска из 15. века, која описује митарства, налази се на десној страни улаза у пећине, прекривајући цео зид и приказујући шта се дешава на путу кроз који душа пролази на оном свету, пре него што се појави пред Господом. На фресци су приказани демони који пресрећу душе људи. Анђели покушавају их спасу, док их демони вуку у пакао. Фреска је врло детаљна и приказује разне људске грехе и казне за њих.

Монаси Кијевскопечерске лавре кажу да често виде како многи људи у близини ове фреске почну да се осећају лоше, као да су се одједном разболели, или су од муке и слабости чак хтели да повраћају. Тако је у манастиру забележена и ова прича, која се недавно догодила:

***

Једном приликом, у Кијевопечерску лавру дошли су отац и тинејџерка од око шеснаест година. Одмах се могло приметити да су то били нецрквени људи, све их је у манастиру изненадило и деловало им је чудно.

Туристички водич Валентина је била сведок овог догађаја. Описујући шта се десило, испричала је:

Када сам ходочасницима објашњавала шта приказује ова фреска, једна девојка се изненада затетурала и пала на под. Људи су притрчали у помоћ, а њен отац је и даље стајао поред фреске, гледајући у њу као опчињен. Отворио је уста и чинило се да није приметио ништа што се дешава око њега.

Гледа анђеле и страшне демоне на зиду. Било је јасно да је ово шок за њега. Његову ћерку су полили водом, довели је себи и подигли на ноге. Он и даље не обраћа пажњу на то да му ћерка није добро.

Минут касније, девојка се изненада затетурала и пала. Поново су је подигли.

Коначно смо се ушли у пећине. Обично идем напред, али овог пута сам само стојала и пуштала људе да прођу. Дође ред на ову девојку, она направи корак напред, а нека сила је гурне назад. Она поново коракне напред, али је неодољива сила опет баца назад. Ово су сви присутни видели, и сви су били зачуђени и уплашени.

Међутим, отац је, заборавивши и ћерку и на све на свету, још раније кренуо напред и ништа од овога није што се њој догодило није видео. Остао је сасвим за себе.

Оставили смо девојку да седи на клупи, пошто није могла да уђе у пећине. Видели су то и монаси која су вршили послушања у пећинама и заинтересовали се за тако очигледан и њима познат знак. Када се човек вратио, пришли су му и почели да га испитују.

„Схватате да то што се догодило није нормално. Постоји разлог зашто је Бог допустио ово искушење.“, рекли су му.

Он је одговорио: „Разумем зашто ми је ово било потребно. Ја се бавим окултизмом. И добио сам знак на овај начин! Сам Господ ме је због тога довео у Лавру. Онда ми се нешто десило пре него што сам ушао у пећине,као да ми је нека копрена пала са очију, одједном сам прогледао.“

Главно је да је човек схватио због чега га је Господ, који није желео смрт грешника, довео међу Печерске свете.

Јер, не постоји особа на земљи која није згрешила. Али нема ни греха који није опроштен, осим непокајаног греха. Хвала Богу за све!

За Фондацију Пријатељ Божији са руског: Иван Попов
Извор: Православие.ONE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *