• Светски филозофски форум, који је одржан у Атини почетком новембра 2023. а којим је обележен Светски дан филозофије установљен од УНЕСКА 2005, окупио је учеснике из 53 земље, међу којима и Србију, а централна тема скупа била је Никола Тесла.

 Форум је, према речима амбасадорке из Министарства спољних послова Љиљане Никшић, био искоришћен за покретање неколико иницијатива, а једна од њих се односила на стављање под Унеско заштиту једине Теслине преостале лабораторије која је почела да се гради 1901. на Лонг Ајленду, а завршена је 1902. Али велики магнат и финансијер овог пројекта Ј. П. Морган, одустао је од даљег инвестирања. Тесла му је написао велики број писама покушавајући да га наговори да настави са улагањем, али без успеха. Коначно, Тесла напушта Лонг Ајленд 1906.

Љиљана Никшић

Никшић која је и национални координатор стратешке кампање „Тесла енергија мира“, наводи да је на њену инцијативу, једна од сесија на форуму била посвећена горостасу човечанства Николи Тесли. Она је додала да је у том циљу, на сесији на којој је била уводничар, представила декларацију о Тесли.

Светски филозофски форум, усвојио је Декларацију о Николи Тесли и покреће бројне иницијативе:

–         оснивање  Међународног Глобалног Тесла Комитета

–         оснивање Тесла Фонда

–         оснивање међународне Тесла Награде

–         стављање под УНЕСКО заштиту као светске културне баштине последњу Теслину лабораторију на Лонг Ајленду из 1901, пружајући подршку Тесла Научном Центру на Варденклифу за реконструкцију лабораторије на добробит читавог човечанства, постављајући тако Теслино наслеђе у колективну меморију наше цивилизације.

Поред тога, учесници Светског филозофског форума, окупљени, у Атини и Делфима, 6. и 7. новембра 2023, као представници 53 земље света у усвојеној Декларацији су написали: Подвлачимо да је Тесла Србин по рођењу, а Американац по свом избору. Никола Тесла, рођен је као Србин 1856. у Хабрбуршкој аустријској Империји, од оца Милутина, који је био свештеник Српске Православне Цркве и мајке Ђуке, која је, такође била, Српкиња. Данас, у његовом родном граду Смиљану, више нема Срба, нити било кога ко се презива Тесла. Вреднујући и чувајући, за наредне генерације, достојанство Тесла животне филозофије и његов доприноса Планети Земљи и човечанству, присећајући се и негујући сећање на страдалништво породице Тесла, која је готово била збрисана током Другог светског рата у холокаусту и геноциду на најмонструознији и најужаснији начин током усташког (хрватског) режима од 1941 до 1945, због свог српског порекла, када је 91 члан породице брутално убијен.

Међу земљама учесницима били су Америка, Велика Британија, Малезија, Индонезија, Грчка, Сингапур, Србија, Нигерија, Кина, Јапан, Русија…

„Једна од кључних тема овогодишњег симпозијума који је своју завршницу имао у Делфима, познатим по пророчанствима, промишљању и окпљању интелектуалне аристократије античке Грчке, јесте размишљање о изазовима пред којима се налази човечанство ходајући по танкој линији између атомског мира и атомског рата“, навела је Љиљана Никшић.

Стратегија УНЕСКО је да сваке године, на Светски дан филозофије, нагласи значај филозофског мишљења за боље разумевање света и решавање глобалних проблема.

Мисија Светског дана филозофије представља ширење мултукултурализма и јединства у различитостима, представља опомену да је свет недељив већ један и једниствен и да шта год да се деси на једном крају планете, тиче се свих њених грађана.

Марина Булатовић

Фото: Меморијално друштво Никола Тесла из Њујорка и Вукица Микача

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *