Заједнички празник Светог Кирила и Методија установљен је најпре у Русији 1863. године. Празник се прославља увек 24. маја као сећање на тај дан 863. године када су светитељи Кирило и Методије, кренули на мисионарски пут у Моравску

Празник словенских светитеља Ћирила и Методија данас обележавају верници СПЦ-а али и верници других словенских земаља као дан сећања на мисионарство и визионарство браће из Солуна из времена јединствене хришћанске цркве.

Заједнички празник Светог Кирила и Методија установљен је најпре у Русији 1863. године. Празник се прославља увек 24. маја као сећање на тај дан 863. године када су светитељи Кирило и Методије, кренули на мисионарски пут у Моравску.

За солунском браћом остао је неизбрисив траг од великог значаја за све словенске народе, а то су словенска литургија и традиција појања слављења Бога на сопственом језику.

Дан словенске писмености је прилика за подсећање на заслуге свете браће који су преводили богослужбене књиге на језике Словена.

У 9. веку, када су Ћирило и Методије успели да увере црквену јавност да хебрејски, латински и грчки нису једини богослужбени језици и да словенске језике уведу у православну литургију, подела цркве је већ била готово свршен чин.

Упркос свесрдној подршци српског – моравског кнеза Растислава, наилазили су на многе препреке и посебно отпор западно-германског свештенства.

ИЗВОР: : https://www.in4s.net/sveti-cirilo-i-metodije/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *