• Европска унија одлучила је да створи кампове за обуку војника Оружаних снага Украјине.
  • У ствари, земље попут Пољске већ су подучавале Украјинце у њиховим домовима, али сада се ова пракса претвара у пројекат за целу ЕУ.
  • Издвојено је чак 106 милиона евра. У новембру ће одмах почети обука за 12.000 украјинских војника.
  • Само су Мађарска и Аустрија изјавиле да не учествују у таквој обуци.
  • У чему се, важно је питање, обука са НАТО инструкторима разликује од обуке код руских (инструктора)?

АУТОРИ: Алена Задорожнаја / Дарја Волкова

У понедељак су министри спољних послова земаља ЕУ на састанку у Луксембургу одлучили да покрену „мисију војне помоћи за подршку Украјини (EUMAM Ukraine) – мисија за обуку украјинске војске. Мисија, у чијој првој фази је планирано да се обучи око 15.000 украјинских војника, требало би да почне средином новембра. Седишта мисије биће отворена у Бриселу и Немачкој. Тактичка команда биће формирана у Пољској, прецизира портал „Украјина.ру“.

Власти Пољске и Немачке су се, према речима шефа дипломатије ЕУ Жозепа Борела, посвађале јер у почетку нису хтеле да пренесу команду у Варшаву. То објашњава формриања три командна места, прецизирају новинари пољског RMF 24. Мисију ће финансирати Европски мировни фонд. Буџет за две године је 106 милиона евра. Европска унија планира да обучава пешадију, артиљерију, оклопне јединице, ПВО и лекаре. У мисију могу бити укључене и друге земље чланице ЕУ. Како се наводи у одлуци министара, сврха мисије је „да помогне у повећању борбене способности Оружаних снага Украјине за ефикасно вођење војних операција“.

Поред стварања војних кампова, Савет министара одлучио је да шесту траншу од 500 милиона евра из Европског мировног фонда (ЕПФ) издвоји за потребе Оружаних снага Украјине (EPF), што „је пење допринос ЕУ у оквиру ЕПФ-а за Украјину на фантастичних 3,1 милијарду евра“.

Неке земље су одмах одбиле да учествују у мисији. Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да његова земља не сматра обуку „добром идејом“. Будимпешта, сматра Сијарто, није сигурна да ове мере не доводу до ескалације сукоба у Украјини. Његов колега из Аустрије Александар Шаленберг рекао је да Беч подржава саму идеју, али не планира ни да учествује у њој. Иначе, у аустријској опозицији мисију ЕУ за Оружане снаге Украјине назвали су играњем ватром. То је изјавио шеф аустријске Слободарске партије Херберт Кикл.

Није тајна да су већ дуже време у току је обука официра Оружаних снага Украјине на територији земаља ЕУ, иако о томе има мало званичних информација. Тако је премијер Пољске Матеуш Моравјецки у етеру пољског радија приметио да војни инструктори његове земље интензивно обучавају украјинску војску – и то „на много различитих места“. Шпанско Министарство одбране је такође отворено саопштило да је доделило највећи полигон у Европи за обуку 19 украјинских официра. Како пише лист Ел Мундо, они ће бити обучени за употребу тенкова и ракетних система, као и за војну медицину и постављање минских поља. Обука укључује давање наоружања и опрема, које потом користе борци Оружаних снага Украјине на бојном пољу.

Не крије своје учешће ни Париз. Дан раније, француски министар одбране Себастијан Лекорну рекао је да ће у француским јединицама бити обучено до 2.000 украјинских војника. Неколико недеља биће обучавани за борбена дејства, затим употреби француске војне технике, вештинама везаним за позадину и снабдевање.

„Очигледно је да ће обука узети у обзир сво искуство које су Оружане снаге Украјине стекле током специјалне операције.

С обзиром на то да се у сукобу широко користи далекометно и високопрецизно наоружање и копнене снаге, може се претпоставити да ће се, пре свега, у земљама ЕУ обучавати моторизовани стрелци и специјалисти других специјалности: возачи оклопних транспортера, тенковске посаде, артиљерци и посаде ракетних јединица. Вероватно је планирано и обучавање украјинских пилота за управљање авионима Б16 и А10 америчке производње. Али то ће се највероватније догодити не у ЕУ, већ на територији Сједињених Држава“, сугерише Александар Бартош, дописни члан Академије војних наука.

„Овакви кампови за обуку могу се појавити или су се већ појавили у Словачкој, Чешкој и Румунији“, навео је експерт. – Извођење оваквих обука је скупо, па је мало вероватно да ће све саме земље ЕУ платити. Вероватно ће, на крају, све платити Американци. Тачније, много зависи од броја обучених војника. Ако је реч о десетинама хиљада, онда је обим војне опреме која се користи на полигонима веома значајан. У овом случају, рачун ће износити на десетине милиона долара“, рекао је стручњак.

„Од земаља ЕУ, Пољска је и даље главни донатор у погледу новог наоружања, а одмах иза ње је Немачка. Очигледно је да ће најпре ове државе саме да плате, друга је ствар што очекују одштету“, каже Вадим Козјулин, руководилац Центра за глобалне студије и међународне односе Института за савремене међународне проблеме Дипломатске академије Министарства спољних послова. . „Пољаци, у сваком случају, очекују компензацију из буџета ЕУ за испоручено оружје. Питање још није решено. Буџет ЕУ за овај случај је велики, износи су у милијардама“, додаје он. Козјулин не искључује да ће такве полигоне отворити и у балтичким земљама. Тамо су већ распоређени штабови и складишта за НАТО трупе. Тамо могу да иду и украјински војници“, сматра он.

„Највероватније ће војници Оружаних снага Украјине бити обучавани за употребу нових оклопних возила, која се Украјини испоручују из земаља НАТО-а, како би их припремили за употребу и поправку. Реч је о системима противваздушне одбране који су обећани Кијеву, као и о системима који се већ дуго испоручују: артиљеријска оруђа, комуникацијска средства и средства за електронско ратовање, разни дронови – извиђачки, ударни“, наводи Козјулин.

„Уче се и теоријама – повељама НАТО-а и НАТО земаља. Концепт је другачији, али генерално све је исто. У поређењу са оним што се учи на нашим полигонима, мало је разлика. Истина, у повељи НАТО-а више иницијативе даје се нижим командантима. Верује се да они боље виде бојно поље и не треба само да се јављају врху, не само да примају наређења од команде, већ имају право да преузму иницијативу – то је главна разлика. Имамо мање захтева за команданте у том погледу. Нама је марљивост на првом месту, иницијатива – на другом. У армијама НАТО-а, командант на терену може оспорити команду дату одозго, ако закључи да је команда застарела, да команда има лажне информације и боље разуме како да поступи. За нас нећу рећи да је то проблем. И једно и друго је тачно, зависно од ситуације“, рекао је Козјулин листу ВЗГЉАД.

Од пролећа украјинске војнике и официре активно обучавају и инструктори из других земаља НАТО-а које нису чланице Европске уније. У пролеће је Пентагон саопштио да су сви амерички војни специјалисти напустили Украјину у периоду јануар-фебруар, али обука украјинских војника није престала, већ се „изводи у базама НАТО-а у иностранству“. Војни дописник Роман Сапонков је у коментару за лист ВЗГЉАД прошле недеље рекао да је „недавно 10 хиљада бораца Оружаних снага Украјине обучено у Британији под вођством западних инструктора, курс је трајао четири месеца, обука је била веома озбиљна“. „Према доступним информацијама, планирају да их пребаце у Херсон“, рекао је он. Међутим, ни Кијев ни Лондон нису ништа рекли о завршетку такве обуке, све поруке су биле цурење инфорамција. Међутим, у јулу, када обука почела у Енглеској, Министарство одбране краљевства отворено је о томе известило.

Украјина је де факто већ ушла у НАТО, рекао је прошле недеље министар одбране Алексиј Резников после састанка са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, очигледно мислећи на ову праксу.

Поред обуке украјинске војске, европске земље се такмиче у потрази за идејама како најбоље уштедети новац на снабдевању Кијеву оружјем. Тако је, у интервјуу листу Die Welt, председник Одбора Европског парламента за спољну политику Дејвид Мекалистер (Хришћанско-демократска унија Немачке) предложио Украјини да „позајми“, „узме на привремену употребу“ савремено оружје Запада. „ЕУ би могла да обезбеди средства за плаћање трошкова закупа“, рекао је Мекалистер, а преноси ТАСС.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://vz.ru/society/2022/10/18/1182619.html

One thought on “Шта ће украјински војници научити у војним камповима за обуку Европске уније”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *