Лист „Данас“ нам под сензационалистичким насловом „СПЦ је извор најконзервативнијег мрачњаштва“ доноси текст о „Апелу за секуларну државу групе српских интелектуалаца“. Иако нам црква препоручује да не читамо јеретичке књиге по мени ово је ипак корисно прочитати, да знаш шта ти непријтељ мисли. Међу „српским интелектуалцима“ подписницима апела су: Соња Бисерко, Латинка Перовић, Ненад Чанак … имена довољно показују која је то група. Да пренесем само прве реченице:

„СПЦ карактеришу бројни испади као што су додељивања одликовања диктаторима, ратним злочинцима и бизнисменима сумњивих биографија, прикривање педофилије у својим редовима, као и енормно богаћењем. Недопустиво је да таква организација данас у Србији одређује садржаје школских програма и уџбеника“.

Што је најгоре у првој реченици, а која је увек ту да привуче и задржи пажњу читаоца има истине. Јесте срамотно коме је црква доделила ордене, тачно је да је скривала педофиле, а нема сумње да је среброљубље међу свештенством и владикама широко распрострањено.

Нисам параноик па да свуда видим „стране шпијуне“, али ако их негде има, а сигурно да су ипак око нас, у овој дружби су сакупљени. Како дођосмо до тога да у земљи Србији, колико толико позната новина објави текст по своме садржају изразито и антицрквени и антихришћански и да се испод јеретичког апела потпише група из нашег јадног друштва релативно познатих личности?

Како то рече покојни генерал Франко: „победиће пета колона“, а она је не само међу „српским интелектуалцима“ него што је много, много горе у редовима СПЦ. Да би се овакав „апел“ написао била је потребна озбиљна дугогодишња припрема. Непријатељи Православља су систематски годинама правили пету колону у СПЦ. Међу владике су пажљиво убацивани најгори кадрови (рокери, падобранци, фудбалери …). Са још горим професорским кадровима је попуњавана Богословија, а опет још и гори су у ту Богословију примани као студенти. Онда су ови кадрови, опет смишљено, стварали „афере“ којима се број не зна. Нажалост и према испитивањима јавности (иако ово увек треба узети са резервом)  углед СПЦ годинама клизи и срозава се. Изгледа да је финале срамоћење цркве достигнуто под актуелним младим Патријархом, прво признањем северномакедонске цркве, а одмах затим док се прашина није ни слегла срамотним понашањем и патријарха и Синода око оргијања содомиста у престоном Београду.

И опет мудро испланирано „апел“ стиже у кризном тренутку разочараности Срба у своју цркву, а СВЕ су из мрачне позадине су организовали они из Рима и Пентагона. Они су владари и једних и других, и СПЦ и оних који их нападају, они су утабали терен за напад.

У Божићној честици председник Руске федерације Путин каже:

„Милиони људи широм света препуни су радости и надахнућа у празничне дане Божића, они деле дубока осећања да припадају вишевековним традицијама, које се преносе са генерације на генерацију … Руска православна црква игра огромну стваралачку улогу у јачању духовних и моралних основа друштва, у очувању нашег историјског, културног наслеђа и у васпитању младих… Тако велики, плодотворни рад, врло је важан и заслужује најдубље признање.“

Можемо на основу честитке Путина и „апела српских интелектуалаца“ да закључима да у Русији сматрају да је црква ту да им васпитава младе и јача духовне и моралне основе друштва, а у Србији се тражи да црква никао не траба да се у васпитавање деце меша и да треба у сваком погледу да се издвоји из друштва.

Да ли ће и у српском друштву да се накако дође на оне ставове које је изнео Путин? Нажалост како нам данас изгледа, далеко смо од тога.

Предраг Вучинић

ИЗВОР:http://borbazaveru.info/content/view/16537/1/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *