ФОТО: https://www.srbija.gov.rs

  • Санкције су увек биле акт агресије, предворје или садржај рата.
  • Србија је крајем ХХ века страдала од санкција које је спровео НАТО и ЕУ.
  • По први пут и мимо воље српскога народа, режим је сврстао Србију међу државе ЕУ и друге несуверене државе Европе, које под окриљем НАТО пакта, кидишу на исток.
  • Све је то срамно и без части, супротно српској традицији !
  • Као народ, не желимо другима несрећу, коју смо и сами преживели.Србија никада није била агресор нити је подржавала агресивне намере и санкције било кога па ни ЕУ.
  • Зато је потребно да народ коначно каже да ли жели да иде у овакву ЕУ, која спроводи санкције и насиље у Европи?

Док је Србија деценијама  изложена притисцима ЕУ и НАТО, актуелна власт је скоро тајно, мимо воље народа, увела санкције Белорусији, која је скоро једина понудила све СР Југославији, да се супротстави агресији НАТО пакта.  Белорусија је током 90-их Југославији слала помоћ у енергетима и новцу, упркос огромним притисцима  западних сила, на челу са САД. Белорусија је тада исказала спремност да страда у име слободе српског народа и борбе против насиља НАТО пакта. Данас се власт Србије солидарише са ЕУ, управо са већином тих чланица НАТО пакта које су учествовале у агресији на СР Југославију 1999.године. Такав неприхватљив стратешки и вредносни обрт је сраман и необјашњив. То је изгледа и болестан израз „захвалности Белорусији“ за поклоњена четири ловачка авиона Миг 29.

Белорусија је поклонила Србији четири „мига 29”, једноседа. „Мигови 29” које је Белорусија поклонила Србији ремонтовани су у белоруском 558. Ваздухопловном заводу у граду Барановичи и испоручени у априлу 2021.године. Претходно је и Русија донирала Србији шест ловачких авиона „миг 29”. Белорусија је четири Миг 29 ремонтом довела на технички ниво 4+, исто као и остале који су ремонтовани у Русији. Србија је тако добила ловачку ескадрилу нове генерације, спремну за заштиту ваздушног простора у миру и рату.

Паралелно са братском помоћи Руске Федерације и Белорусије Р.Србији, ЕУ и НАТО чинили су све да постепено урушавају нашу одбрамбену моћ и да нас преведу у евроатлантске структуре, наносећи директну штету и последице српским националним интересима.  Због таквог односа многи објективни аналитичари данас истичу да је Маја Коцијанчић, портпарол шефа европске дипломатије Кетрин Ештон, саопштила поражавајуће вести о поданичком односу режима у Србији према Белорусији. Ова дама долази из државе која је 90-их увела санкције Југославији и 2008. признала албанску окупацију  и лажну државу Косово. Она је обелоданила да је Србија увела санкције Белорусији, Сирији и Ирану, државама које никада нису уводиле санкције Србији, нису признале независно Косово већ су нам биле добронамерни партнери и подржавале нас у међународним организацијама.

Осим агенције Танјуг, Спутњика, листа Данас и неких портала, медији у Србији се нису усудили да пренесу срамотну одлуку о санкцијама, коју је Маја Косијанчић образложила ставом да је логично да земље кандидати за придруживање ЕУ, укључујући и Србију, ускладе спољну политику са политиком ЕУ и  да су дужни да прихвате политику санкција, које је ЕУ увела земаљама за које Брисел оцењује да крше хуманитарно и међународно право.То значи да ЕУ очекује да на исти начин, у одређеном тренутку, Србија уведе санкције и према Руској Федерацији.

Пуно је питања а мало потребних одговора органа валасти Србије, које се понашају утархично и аутистично, према својим доказаним историјским пријатељима:

  • Ако је Србија независна држава, како је могуће да уводи санкције према пријатељским државама, супротно вољи народа?
  •  Где је ту елементарна дипломатска култура, поштовање свог народа и доказаних пријатељских држава?
  • Да ли тзв.интеграције Р.Србије у ЕУ могу да буду параван за нарушавање угледа државе у свету и приказују је као несамосталну државу – колонију ЕУ?
  • До када ће приближавање Србије ЕУ да буде по мантри да „ЕУ нема алтернативу“?

Очигледно је да Србија континуирано губи суверенитет над територијом и радом државних служби, ради некаквих „европских интеграција“ и да се за то не поставља питање политичке одговорности. На сцени јесте „пузајуће“ формално увлачење Србије у колонијални положај у односу према ЕУ. Све се то чини поступно, применом метода „куване жабе“ и медијског препарирања и обликовања јавности у држави. Сигурно је да овај медијски мрак у Србији јесте у функцији прикривања погрешних стратешких одлука власти. Стално се увећава „корпа“ скривених стратешких одлука, на унутрашњем и спољно политичком плану. Како се буде више о томе сазнавало у јавности раст ће „цена“ коју ће морати актуелна власт да плати за стратешке промашаје и самовољу.

Ко је Србију придружио пакету санкција ЕУ против Белорусије? Одговор је веома једноставан – актуелни режим, који не слуша нити поштује вољу српског народа.

На овакав однос Србије, Белорусија је благо реаговала и није исказала оштро противљење. Такав однос узрокован је познавањем стања у Србији, јер су у Белорусији свесни да то није у складу са вољом народа и да је то самовоља режима. Белорусија је као одговор на санкције Запада објавила да, од 1. јануара 2022.године, уводи ембарго на увоз појединих врста робе из ЕУ, САД, Канаде, Велике Британије, Црне Горе и низа других земаља. Забрана ће трајати пола године.

На списку производа забрањених за увоз нашло се више од 20 група производа, међу којима су живе свиње, говеђе месо, свињско месо, кобасице, изнутрице, со, кондиторски производи, млеко, ораси, воће и друга роба. Забрана се не односи на робу за личну потрошњу, храну за бебе и др.

Огласио се и амбасадор Белорусије у Београду који је саопштио да је Белорусија “са неразумевањем примила одлуку Србије да се придружи рестриктивним мерама против наше земље”.

Под плаштом борбе против недемократског режима у Белорусији, ЕУ ће ангажовати значајна финансијска средства за пропаганду и извођење различитих операција како би се успоставила нова власт, која ће радити на испуњавању налога Запада. Припрема се читав сет мера за спречавање увоза у ЕУ из Белорусије веома важних артикал, као што су бензин и други вани производи од нафте.  Такав однос ће утицати највише на угрожене социјалне групе у Белорусији.

Пуно је организација, појединаца, академских и јавних личности у Србији, које се не слажу са увођењем санкција Белорусији, нити било којој земљи савременог света. То јесу рецидиви прошлости и акт насиља НАТО пакта и ЕУ.

Народ у Србији је осрамоћен самовољом режима у доношењу санкција према Белорусији! Зато народе Белорусије знајте да је српски народ уз вас, јер је доживео тордуру и санкције Запада! Истовремено, не заборављамо вашу оданост и помоћ коју сте исказали и понудили у одбрани од НАТО агресије 1999.године!

Проф. др Митар Ковач, генерал-мајор у пензији

ИЗВОР: srpskistav.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *