БИТИ Србин у Румунији осамдесетих година прошлог века нимало није било лако, јер је строги Чаушескуов режим пратио и кажњавао сваки „погрешан“ корак наших сународника, који су тамо живели.

АУТОР: Јелена Ј. Баљак

Ипак, успевали су и у таквим околностима да сачувају своје обичаје. Међу њима и прославу Српске нове године.

У то време српска музика је у Румунији била забрањивана, јер су власти сматрале да она има велики утицај на румунски народ и да се превише „умешала“ у румунски фолклор. Истина, тамошњи певачи су, знајући да Румуни воле српски мелос, препевали велики број хитова наше народне музике и представљали их као своје.

Како би томе стала на пут, власт је формирала посебну комисију, која је контролисала текстове свих песама које су у Румунији изводили српски музички ансамбли. Неподобне, попут оне „од Вардара па до Триглава“, нису смеле да се певају.

Чланови комисије су били присутни на сваком наступу наших извођача и полицији пријављивали све „неправилности“. Међутим, међу тим контролорима је било и оних који су истински волели српску музику, па су понекад умели да нашим певачима прогледају кроз прсте.

Тако су Срби из Темишвара, уз њихову подршку, у тајности прослављали православну Нову годину, чак и када је у Југославији то било забрањено.

Према сведочењу актера, те новогодишње забаве су у полицији пријављивали као обележавање јубилеја Добровољног удружења ватрогасаца или неког сличног друштва. Присутни су били и Срби и Румуни. Међу њима и чланови злогласне комисије, али не као контролори, већ као гости.

Симптоматично је то да Румуни и данас обележавају Српску нову годину. У великом броју они 13. јануара долазе у Србију на организоване дочеке. Вршачки локали вечерас ће бити пуни гостију из Румуније, који су ту били и за дочек 31. децембра.

ИЗВОР: Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *