Био сам на Јаворини, погрешно називаној Јахорина, и нагледао се разочараних лица туриста, уплатили су зимовање, а снијега ни на видику.
Доминирају као и увијек туристи из Србије и Сплићани. Како нема ништа од скијања, туристи су одлучили да се спусте у Сарајево и у њему проводе дане. Како да другачије објасним неуобичајену поплаву кола из Србије по Сарајеву?

Прије пар година су претукли једног мотоциклисту на Баш-Чаршији због заставе Србије на његовој мајици. Сада је „неодговорни појединац“ или више њих, кренуо да буши гуме колима са регистрацијом из Србије и то у центру града. Интересантно је да не буше гуме колима са србијанским регистрацијама из Рашке области.

Нека се љути ко хоће, али ја морам употријебити појам „србијанац“ како би се лакше разумјело о чему пишем. Ако кажем да су бушене гуме на србским колима може се помислити да неко буши кола са регистрацијама из Српске, али се овдје ради искључиво о колима из Србије која нису из Рашке или како овде популарно кажу из Санџака, мада је и то непрецизно пошто се санџак простирре и на дијелу Црне горе. Иако нам је окупатор у БиХ смислио кодове на таблициама тако да се не зна која су кола из РС, а која из ФБиХ, неки су се досјетили да се и то сазна тако што у ФБиХ кола морају да имају наљепницу на колима која означавају еколошку класу
мотора. Тако да „неодговорни појединци“ могу лако да идентификују ко је одакле и могу да наносе штету и колима из Српске, не само из Србије.

Сарајевске власти су као пронашле починиоца недјела и проглашен је психијатријским случајем, тако да оштећени тешко да могу наплатити одштету. Зато се показао на дјелу угоститељ Сејо Брајловић који је надокнадио штету и чак частио оштећене обједом у његовом објекту, мислећи да су само тих неколико оштећени, али није тада знао да их има много више, можда би има проблема да све оштећене смјести одједном у свој ресторан.

Одмах су се нашли неки да омаловаже Брајловића причом да је он то урадио из чисто рекламерских побуда да прослави још више свој, иначе славан ресторан. При томе неће да нагласе да је то веома храбар потез, јер би Брајловић могао имати од неких својих суграђана проблема, пошто је узео Србе у заштиту. А Срби су и прије почетка сецесионистичког рата проглашени агресорима и као такви према нама не треба имати никакве милости и треба нам наносити штету гдје год је то могуће. Тако је одгојен преко медија и током образовања пук по ФБиХ.

Може се само извучи закључак који се неће неким свидјети, да нема мира у БиХ све док се по ФБиХ буде ширила догма о Србима као агресорима. Све је ово посљедица тог системског и систематског тровања умова младих нараштаја. Стари нараштаји знају да смо ми Срби самоникли народ на овом простору од када постоји овај простор, да смо старији од доласка хришћанства, а поготово од доласка ислама на хумско полуострво, али кроз образовање одгајају антирсбске нараштаје, а медији шире лажну причу о Србима као агресорима и све ово је само једна од посљедица те политике.

Можда су неки Срби из Србије и агресори на БиХ, али су из Србије долазили Срби разних вјера, па испада да су само православни Срби из Србије агресори, а муслимани из те исте Србије, а и из Црне горе, су као браниоци БиХ.

Државу у којој пола државе шири мржњу према другој половини државе и раде на нестајању једног ентитета, нема чему добром да се нада, нити је пред таквом државом икаква свијетла будућност.. Држава у којој једна половина упорно спутава другу у развоју не може да опстане као један организам, него само као два одвојена, ваљда је то свима јасно. Само што се неки праве неуки.

При свом овом тровању о агресији, сво вријеме припадници те нације иду код агресора да се афирмишу у пјевању, свирању, глуми, старлетарству и другим естрадним занимањима, а и да зараде коју пару.

Лудило је главна карактеристика овог простора, мада гледано шта се све дешава у свијету, у нас га има најмање. Можда ипак има наде за све нас.

Душко Бошковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *