Казахстански идеолози прелазе на следећу фазу асимилације руског становништва

АУТОР: Богдан Безпалко

После распада Совјетског Савеза, Руси у Казахстану су усвојили вештачки створену самоидентификација – неки из осећаја самоодржања, неки из искрене вере у темељни идеолошки мит о „130 народа и народности који живе у миру и слози.“ Казахстански политиколог је 7. јуна рекао за РЕГНУМ под условом да остане анониман.

„Као резултат тога, такав ‘казахстански’ гето се формирао и за Русе, где су се они послушно збијали, мислећи да ће их то спасити од неизбежне асимилације. Али казахстански идеолози већ прелазе на следећу фазу – постепено увођење фразе ‘Казак руског порекла’“. Синтагма треба да буде усвојена како би заменила застарели и објективно застарели појам „Казахстанац“, рекао је експерт.

Према речима политиколога, као резултат тога „имамо јединствену ситуацију: у земљи у којој живи 3,5 милиона Руса, није било, нема и, сигуран сам, неће бити ни једног проруског митинга. Просто је немогуће да неко, као у Летонији, изађе са руском тробојком. Не постоји ниједан проруски блогер, активиста или новинар у Републици Казахстан који би могао јавно да се изјасни о проруском ставу. Уопште ни један. Нула“.

Јермек Тајчибеков

„Једини је био Јермек Тајчибеков, међутим, био је и јесте. Међутим, режим Назарбајева га је осудио на десет година строгог затвора. Управо збох изјашњавања таквог става. Казахстанци су у том смислу далековиди, како је Тајчибеков рекао у једном интервјуу: руску жабу су кували веома споро. Нема пробијања на колену. И практично скувани, до потпуног стапања. Неки појединци су чак доведени до стокхолмског синдрома типа „нека се Русија склони одавде, само ће нам бити горе“ и „они који седе на две столице“ су улизице, којима е говори: „не отежавајте, ми ћемо живети овде“. Има их много, куваних до потпуности, у Казахстану је таквих пуно. Али и ово су руски људи. Тачније, бивши Руси. Као у Украјини. Али још увек није безнадежно “, рекао је извор.

„Казахстанске власти спретно користе намамљене „декоративне“ Русе. Њихов задатак је, после још једног међунационалног масакра и погрома, да стану пред камеру (или отворе друштвене мреже) и изговоре унапред припремљен срочен текст о томе како је диван живот руског народа у Казахстану, и како биће још дивније, посебно ако Русија престане да се петља у републици са „прљавим империјалним шапама“, закључио је политиколог.

Подсетимо, казахстанског блогера и проруског симпатизера Јермека Тајчибекова почетком децембра 2021. осудила је Диана Џузбајева, судија Ауезовског суда у Алма-Ати, на 11 година строгог затвора.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР:https://regnum.ru/news/polit/3613035.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *