Историја трговине гранатама ризикује да се преокрене у дипломатски скандал великих размера

АУТОР: Владислав Гулевич

Између Румуније и Бугарске дошло је до дипломатских тензија на линији Министарства одбране због испоруке неквалитетне муниције за украјинску војску од стране Бугара преко румунског државног концерна за трговину оружјем CN RomArm S.A.

Новинарска истрага бугарског издања „Бивол“ и „Фондације пољских репортера“ (Fundacja Reporterów) открила је бројне чињенице о тајном слању зарђалих граната од 122 мм за РСЗО БМ-21 „Град“ и хаубице „Гвоздика“, затим гранате од152 мм за „Акације“ и 130 мм гранате за топове. Гранаете су производене у Белорусији још 1980-их година.

Гранате је купила бугарска компанија „Алгънс“ (власника Александра Димитрова) од белоруског државног спољнотрговинског јединственог предузећа „Белвнешпромсервис“. Надаље, према договору са румунским Министарством економије, гранате су достављене у складишта „RomArm“.

Министарство одбране Украјине вратило је гранате назад у Румунију због њихове неисправности. „РомАрм“ је, не желећи да ризикује своју репутацију, чауре дао Бугарској и сада их Бугари прерађују у фабрици машина ВАЗ. Фабрика је преплављена наруџбинама у вези са ратом у Украјини и упозорио је да се неће бавити тим зарђалим гранатама до средине 2023. године. Раније је „Алгънс“ такође имао сличне афере са продајом неквалитетне муниције: у јуну 2015. године ручна бомба из серије купљене од „Алгънс-а“  убила је америчког војника.

„Цела историја ових случајева наговештава да све прераста у дипломатски скандал великих размера, а због чињенице да је Румунија обуставила испоруке муниције Украјини, а Белорусија сумња да је дозвола за реекспорт фалсификована“, пише румунско издање „DefenceRomania“. Уз све то Белоруска амбасада у Софији огорчена је чињеницом реекспорта некадашње белоруске муниције у Украјину, која заузима непријатељски став према Минску.

На питање „Бивола“ о детаљима посла, директор „RomArmа“ Габријел Цуцу рекао је да су такве испоруке потпуно легалне. У званичном одговору групе се наводи: „Тражене информације о производима, залихама, ценама и сл. су поверљиве, а откривање информација о комерцијалним или финансијским активностима крши се принцип лојалне конкуренције у складу са законом.

Премијери Бугарске и Румуније Кирил Петков и Никола Чука договорили су тајне испоруке муниције Украјини током Петкова посете Букурешту у априлу 2022. године. Гранате су путовале на два начина: преко аеродрома Жешов (Пољска), 50 км од Украјинске границе, а преко аеродрома у Букурешту. Прорадила је и рута кроз Чешку, потом је напуштена. У марту-априлу бугарски авиони са муницијом слетали су 50 пута у Жешов, допремивши 3,5 хиљада тона наоружања, муниције и експлозива.

Новинари „Бивола“ тврде да је посао износио 200 милиона долара, од чега је 15 милиона отишло у џепове високих званичника бугарске владе. У преваре су умешане и америчке компаније за производњу оружја. Са бугарске стране, посао наводно надгледају шефица кабинета премијера Лена Бориславова и шеф кабинета потпредседнице владе Корнелије Нинове Калојан Методијев.

Њиховим залагањем, Међуресорна комисија за војну индустрију и контролу извоза, кршећи прописе који предвиђају одржавање састанака на којима се расправља о овим питањима једном месечно, одобрила је извоз муниције у земље ЕУ. „Бивол” је за своје тврдње спреман да пружи релевантне доказе агенцијама за спровођење закона у Бугарској.

Нинова је 12. јула на „БТВ“ рекла: „Категорично изјављујемо да не шаљемо оружје Украјини. Али „Бивол” је прикупио довољно доказа да се, уз сагласност Софије, Букурешта и Варшаве, испоруке настављају. Истовремено, Бугарска, заједно са Мађарском, остају једине земље ЕУ и НАТО које званично негирају испоруку оружја Кијеву.

Мађарска заиста ништа не шаље. Бугарска лаже јер је највећи добављач граната за РСЗО „Град“. Због растуће потражње, цена једне артиљеријске гранате је скочила са 700 долара на 2.000 долара. Европске државе журе да искористе повољну цену, па се ланац снабдевања најчешће састоји од неколико добављача. Дакле, гранате су послате из Бугарске у концерну „RomArm“, из њега – компанији Nanotech Defence S.R.L., која је склопила директан уговор са Министарством одбране Украјине. Преко Nanotech Defence S.R.L. највећи део наоружања за Оружане снаге Украјине иде преко Румуније.

Букурешт је планирао да пошаље и бивше совјетске тенкове Т-72 у Украјину, али су они били у жалосном стању. Генерал-потпуковник у пензији Виргил Балачану је прокоментарисао ситуацију: „Имали смо батаљон тенкова Т-72 који се налазе у мобилизационој резерви. Али говоримо о немодернизованим тенковима Т-72 које неће прихватити [Украјина]“.

Снабдевање кијевског режима оружјем и муницијом претворило се у корупционашку шему која је корисна за европске званичнике. Софија и Букурешт сада дају све од себе да информације о миту од 15 милиона долара за набавку зарђалих чаура не процуре. С обзиром на то да се, према статистици Оружаних снага Украјине, дневно користи 6.000-8.000 артиљеријских граната разних врста и да приличан број граната редовно уништавају руске снаге у складиштима, Европљани ће све више покушавати да продају старе зарђале гранате Кијеву.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2022/07/30/rumynija-bolgarija-i-rzhavye-snarjady-56817.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *