Израелска влада планира да изгради Трећи храм у Ал-Акси

АУТОР: Џесика Буксбаум

Од 1967. године немуслиманима је дозвољено да посећују Ал-Аксу, џамију на Храмовној гори у Јерусалиму, али не и да се моле на светом месту. Међутим, последњих година, овај статус кво је брзо почео да се урушава, јер групе израелских јеврејских досељеника раде раме уз раме са владом како би преузеле контролу над целим комплексом.

Према јеврејском закону, пепео црвене јунице мора бити разбацан по Харам ал-Шарифу (Храмовној гори) пре него што Јевреји могу да се попну на њу и поново саграде Трећи храм. Док се лов на јуницу дуго сматрао маргиналном иницијативом коју заговарају активисти „Храмовне горе“, нова истраживања показују да је израелска влада укључена у тај подухват.

Према подацима непрофитне организације Ir Amim, прошле године је израелска влада помогла групи активиста „Храмовне горе“ и Институту за храм и евангелистичкој организацији Boneh Israel да увезу пет црвених јуница из Сједињених Држава за жртвовање.

Министарство пољопривреде је наводно помогло у заобилажењу стандардних прописа за увоз живих крава из Сједињених Држава, што је законом забрањено. У саопштењу за јавност, Boneh Israel и Институт Храма рекли су да су добили дозволу за увоз крава преко Министарства пољопривреде.

У реализацији пројекта помогло је и Министарство за питање Јерусалима и баштине. Шеф министарства Нетанел Исак рекао је у говору на церемонији дочека крава у септембру 2022. да агенција финансира развој области Маслинове горе, где активисти Храмовне горе планирају да покрену ритуално жртвовање црвене јунице. Поред тога, министарство је укључено и у пребацивање крава у центар за посетиоце и на фарму успостављену као део пројекта Црвене јунице на археолошком налазишту Тел Шило на окупираној Западној обали. Тренутно се краве држе у кибуцу (јеврејској заједници) у долини Јордана. Међутим, једна од крава је наводно већ у израелском центру за истраживање насеља.

У петак, 16. септембра 2022. године, Институт храма је објавио следеће саопштење:

 СТИГЛЕ СУ ЦРВЕНЕ ЈУНИЦЕ! ПОГЛЕДАЈТЕ ОДМАХ!

У четвртак, 15. септембра 2022. у 17:00, пет савршених, беспрекорних црвених јуница стигло је у Израел из Сједињених Држава. Скромна церемонија одржана је у утоварном простору теретног терминала аеродрома Бен Гурион где су свечано дочекане краве, при чему су говоре одржали невероватни људи који су уложили своја срца, душе и ресурсе да овај историјски/пророчански дан постане стварност.

Погледајте целу церемонију!

Ir Amim је нагласио да пројекат води садашње израелско руководство, док је државна помоћ почела за време претходне владе коју је водио премијер Јаир Лапида и Нафтали Бенета, који су се сматралиа умеренији и политички разноликијом од садашње коалиције Бењамина Нетањахуа.

Виши истраживач на терену Ir Amim-а, Авив Татарски објаснио је да је пре само 15 година идеја да Јевреји треба да се моле у ​​Харам ал-Шарифу била радикална коју су промовисали десничарски екстремисти. Међутим, сада је чврсто укорењена у израелском мејнстриму.

Промена је у томе што националистичке и фундаменталистичке идеологије доминирају израелским друштвом. Оне су освојиле израелско друштво“, каже Татарски.

Релевантна израелска министарства и Институт за храм нису одговорили на захтеве да прокоментаришу ове информације. Повезати се са Boneh Israel није се могло пре утврђеног рока.

ОПАСНЕ ПОСЛЕДИЦЕ 

Упркос обећању израелске владе да ће задржати статус кво у Ал-Акси, досељеници укључени у пројекат „Црвене јунице“ наглашавају да је прави циљ јеврејски успон на Харам ал-Шариф и реконструкција Трећег храма, што укључује уклањање џамије.

Док јеврејски досељеници све више јуришају на Харам ал-Шариф, многи рабини данас то забрањују: Древни јеврејски закон налаже да пепео црвене јунице мора очистити територију, пре него што Јевреји могу да се попну. Због тога већина религиозних Јевреја чак и не улази у комплекс, а они који уђу могу само да ходају у одређеним областима. Уз помоћ ритуала црвене јунице, број Јевреја који јуришају на Ал-Аксу могао би да се повећа.

„Ово би могло довести до можда стотина хиљада харедима [ултраортодоксних Јевреја] или сефарда [шпанских Јевреја] који би заправо могли да провале у џамију и изазову прави верски рат“, страхује др Абдалах Маруф, професор историје ислама у на Универзитету у Стамболу и бивши аташе за штампу у Ал-Акси.

Високи званичници укључени у иницијативу рекли су медијима да је крајњи циљ пројекта обнова Трећег храма, који су Римљани уништили 70. године нове ере.

„Пророчанства су се остварују и Јевреји су се вратили у Израел“, рекао је за „Џерузалем пост“, Бајрон Стинсон, који је одговоран за узгој стоке и испоруку у Тел Авив. „Сада треба да изграде Храм. Али то је као да купујете заиста леп ауто. Ако немате кључ, не можете нигде. Црвена јуница је кључ да Храм функционише онако како би требало да функционише.“

Стинсон је припадник Boneh Israel-а и такође је основао Фондацију „Дом Господњи“, америчку добротворну организацију ослобођену пореза, која организује путовања у Израел. Поред фондације „Дом Господњи“, у овом подухвату учествују и друге непрофитне организације из САД ослобођене пореза. То укључује P.E.F. Israel Endowments Fund и Biblical Faith, који скупљају донације за Храмски институт. Boneh Israel подржава израелска насељеничка група Решит, коју предводи Цачи Мамо, још једна кључна личност у пројекту „Црвена јуница“.

Решит тренутно ради са Министарством за питања Јерусалима на развоју пројекта Северне стазе, туристичке пешачке руте од капије Дамаска до Шеика Јаре, посвећене домовима насељеника и местима из јеврејске историје. Развијајући руту, држава и насељеници покушавају да избришу палестински идентитет ширењем постојећих израелских објеката. Организација је 2023. године добила и 17.635 шекела (око 4.600 долара) од израелског министарства образовања.

Мамо је за Хришћанску радио-телевизијску мрежу рекао да је 2011. године купио плац на Маслиновој гори намењен за жртвовање црвене јунице.

„И надамо се да ћемо за годину и по дана, од данас, моћи да извршимо ритуално приношење црвене јунице овде у овој области, што ће заправо бити први корак ка Храму“, рекао је Мамо за CBN.

Према документима о земљишној регистрацији које је прегледао Татарски из Ir Amim-а, земљиште је регистровано на непознату компанију и првобитно је било у власништву Палестинаца.

Поред тога, у истраживању Ir Amim-а примећује се да Управа за развој Јерусалима тренутно ради на изградњи насипа на Маслиновој гори који води до места где Мамо намерава да изведе ритуал.

Док пројекат „Црвене јунице“ настоји да се постигне јеврејски суверенитет над Ал-Аксом, Абдалах Маруф верује да ће се палестински народ борити да одржи статус кво, као што је то чинио у претходним приликама када је светост Ал-Аксе била угрожена.

„То се сада дешава. Међутим, то не значи да ће се то на крају догодити. Веома важан елемент у овој једначини је палестински народ у Јерусалиму, који се показао као главна препрека израелским групама за права насељеника и израелској влади“, рекао је Маруф.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://katehon.com/ru/article/proekt-ryzhaya-telica

One thought on “ПРОЈЕКАТ „ЦРВЕНА ЈУНИЦА“”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *