Говор председника Републике Белорусије А. Г. Лукашенка на церемонији полагања венаца на Споменику Победе поводом 77. годишњице Велике победе. Минск, 9. мај 2022.

  • Обраћајући се данас народима Запада, желим да кажем: нисте толико слепи да не разумете све монструозне последице неуспешних покушаја да се насилно реорганизују Либија, Ирак, Сирија, Авганистан и друге земље. Све је то остало у нашем памћењу.
  • Обраћајући се савременим генерацијама, пре свега упућујем своју поруку онима који живе у магли лажи и обмана, који су лишени могућности да у школама изучавају праву историју Другог светског рата и Великог отаџбинског рата.
  • Вас су обмањивале и настављају да вас варају ваше власти код куће, преправљајући своје књиге историје, преправљајући укључујући и историју Другог светског рата.
  • Тамо на чијим се улицама све гласније чују пароле марширајућих СС ветерана и неонациста.
  • Ову поруку упућујем у име белоруског народа онима који су ставили ван закона Дан победе, који руше споменике палим ослободиоцима и пре свега совјетском војнику.
  • Познавајући и разумевајући место Белорусије и своје место у координатном систему садашње планете, ипак, као представник народа победника, обраћам се народима западних земаља. Истичем: моје данашње обраћање вама, људима истим као и ми, а држава Запада. Ваши политичари су учинили много да заборавите коме свет дугује ослобођење од фашизма.
  • Сада, око 50 држава окупило се на Западу против једне Русије

Драги ветерани!

Драги сународници и гости Белорусије!

 Са чисто људске тачке гледишта, желим да  почнем тако што ћу вам се обратити и захвалити свима који су дошли на овај свети трг. Они тамо моају да виде и знају заборавили, да Белорусија памти. И док овде долазимо са децом, то значи да ће Белорусија увек памтити.

Честитам вам Дан Велике победе. Победа, која је сачувала белоруску нацију и унапред одредила пут развоја свих генерација Белоруса, постала је саставни део заједничке националне идеје.

И данас, код светог вечног пламена, клањамо се нашим ветеранима, одајемо почаст успоменама на оне који су погинули бранећи наше право на живот. Живети слободно у родном крају и у својој држави.

Сећамо се свих који су до последњег метка задржавали непријатеља на граници и код Брестске тврђаве, код Минска и Магиљева, који су мучени на смрт у тамницама Гестапоа, на оне који су изгорели у Хатину, Далви и Тростенцу. . Свих, чија је крв проливена на сваки педаљ наше белоруске земље.

Тугу и смрт су свету донели Хитлерови џелати. Хтели су да збришу нас, Белорусе, Русе, Украјинце, са лица земље, а са нама и Јевреје, Цигане, Татаре и, по њиховом мишљењу, друге „нељуде“.

Милионе жртава положила је на олтар победе наша велика заједничка домовина – Совјетски Савез.

И протеклих осамдесет година није угушило овај бол.

Част и слава победницима!

Вечна слава мртвима!

Минут ћутања.

Драги пријатељи!

Ми, Белоруси и наши братски народи, памтимо и разумемо значај данашње Велике победе не само у нашим животима, већ и у судбини света. Негујемо ову страницу историје, у нашим срцима, чувамо бол губитака и поносимо на наше славне победнике.

Једноставно немамо право и не можемо то заборавити. Зато, обраћајући се савременим генерацијама, пре свега упућујем своју поруку онима који живе у магли лажи и обмана, који су лишени могућности да у школама изучавају праву историју Другог светског рата и Великог отаџбинског рата.

Вас су обмањивале и настављају да вас варају ваше власти код куће, преправљајући своје књиге историје, преправљајући укључујући и историју Другог светског рата.

Тамо на чијим се улицама све гласније чују пароле марширајућих СС ветерана и неонациста. Ову поруку упућујем у име белоруског народа онима који су ставили ван закона Дан победе, који руше споменике палим ослободиоцима и пре свега совјетском војнику.

Познавајући и разумевајући место Белорусије и своје место у координатном систему садашње планете, ипак, као представник народа победника, обраћам се народима западних земаља. Истичем: моје данашње обраћање вама, људима истим као и ми, а држава Запада. Ваши политичари су учинили много да заборавите коме свет дугује ослобођење од фашизма.

Данас мало људи који живе ван Белорусије и Русије зна да је Други светски рат победио совјетски војник, Совјетски Савез.

Други фронт, о коме се данас много прича на Западу, отворен је тек у лето 1944. године, када је победа СССР-а постала очигледна. Колико год то чудно изгледало, али у победничкој офанзиви Црвене армије, која је довела до пораза нацистичке Немачке, садашњи владари света тада виде претњу. Стога је одмах узет курс на оцрњивање и демонизацију Совјетског Савеза и словенског света.

Иако су после победничког маја, Совјетски Савез, Сједињене Државе и други победници заједно, једногласно изрекли казну нацизму у Нирнбергу током суђења за ратне злочине. И сви су били сигурни да је нељудска идеологија расне супериорности сломљена и да се њена црна сенка никада више неће појавити над нашом планетом.

Али шта видимо данас? Средњовековна борба за територије и ресурсе се наставља. Само је експанзија страних фондова дошла да замени крсташке ратове.

Сада смо сведоци исте агресије под паролама очувања људских права. Али у ствари, западни политичари не желе да признају да милијарде људи на Земљи вековима живе по својим законима. А да би створили свет по својој слици и прилици, покушавају да ослабе оне који живе и мисле другачије.

Обраћајући се данас народима Запада, желим да кажем: нисте толико слепи да не разумете све монструозне последице неуспешних покушаја да се насилно реорганизују Либија, Ирак, Сирија, Авганистан и друге земље. Све је то остало у нашем памћењу.

ПРЕУРЕДЕ?

Демократија под окриљем НАТО авиона оставила је народима ових земаља само бол и патњу, жртве и разарања, економски хаос и сваки недостатак перспективе. И ниједна марионетска влада коју сте тамо довели није у стању да направи процветалу оазу.

Желим да ви, народи Запада, обични људи у Паризу и Берлину, Варшави и Њујорку, Бриселу и Амстердаму, живећи са сновима о зеленијој Сахари и ухрањеној деци Африке, са плановима да спасете амазонске шуме, да знате да ваш новац, много вашег новца се троши на најчистији геноцид. Не спашавате никакву Сахару, не спашавате никакве шуме, а нисте ни нахранили децу. Користили сте у мраку – у Југославији, Либији, Ираку, Авганистану, а сада и нашој Украјини.

Нацистички следбеници су опседнути идејом освете. Али они нису спремни да се отворено боре против наследника совјетског народа. Они су добро научили лекције, очигледно, зато упумпавају оружје у Украјину, боре се са спомен обележјима, симболима, ветеранима, логорашима, па чак и њиховим породицама.

У најгорем сну било је немогуће замислити да би тамо, у овој нама братској земљи, чудесно преживевши под чизмом фашистичких освајача, нацизам поново дигнуо главу. А ваше западне елите су биле те које су неговале ово чудовиште, срушиле легитимну власт у Кијеву, до зуба наоружале новопечене следбенике Бандере и Шухевича, од нацизма направиле државну идеологију и гурнуле браћу Украјинце и Русе једне против других.

Желим да ви, народ Европе и Америке, знате да вашим новцем, вашим рукама, ваше владе ратују против Русије у Украјини, против легитимних интереса скоро 150 милиона Руса који, као и ви, желе да се осећају безбедно.

Пре свега, суманути политичари Европе не схватају да ће се, користећи данас фашизам, нацизам у Украјини, сутра борити против тога, јер се не може затворити границама једне земље. Сутра ће преплавити целу Европу. Волео бих да Украјинци који су овоме подлегли схвате да су данас хероји, од њих се праве хероји, а сутра ће бити уништени, јер Европи не треба нацизам. У тим западним земљама желе да имамо нацизам, па да се распадамо у противречностима, да патимо.

Мислим да Запад треба да размисли о овој тези, а Украјина да размисли о томе да не мора да се обраћа нама како би сачувала целовитост и јединство украјинске државе. Украјину су већ поделили на делове. Већ размишљају који комад да себи откину. И ви их знате.

У овој многострадалној земљи данас грме експлозије и гину људи. Такозвани национални батаљони истребљују свој народ по етничкој линији.

Желим да схватите да вас сада ваше владе настављају да обмањују о вашем праву на вашу безбедност, на рачун безбедности других. И то је корен зла! Ваше владе иза ваших леђа чине све да рат у Украјини потраје што дуже. Уосталом, ослабљена Русија је сила која се може занемарити, која се може покорити.

За тако слабу Русију била би важна промена власти у Белорусији 2020. године. Ми смо увек најближи савезници Русије и сада се налазимо између НАТО-а и Русије.

Међутим, колективни Запад сада Москву и Минск назива агресором. Он покушава да истисне  нашу културу, руску културу, језик и вековне традиције. Али то је наше наслеђе. И ма шта, Белорусија са Русима дељиво трља незаконите санкције и ограничења, од којих ви, обични Европљани и Американци, дрхтите изнад њих. Већ сте то било насељено, или ово је само познато.

Али колективни Запад Москву и Минск назива агресором. Стога он покушава да избрише нашу културу, руску културу, језик и вековне традиције. Али, ово је наше наслеђе. И није изненађујуће што ми, Белоруси, са Русима делимо терет незаконитих санкција и ограничења, од којих ћете ви, обични Европљани и Американци, претрпети више штете него ми. Већ сте то осетили, али ово је само почетак.

Тамо, у иностранству, нико не брине што белоруска војска не ратује. Оно што смо својевремено радили за што бржи прекид непријатељстава се игнорише, а и сада покушавамо да се тако понашамо.

Ми смо мирни људи.

Своју мирољубивост смо доказали делима. Белорусија је прва одустала од нуклеарног оружја које је остало после распада СССР-а. Исекли смо и претопили десетине хиљада наших тенкова и авиона. Драстично смо смањили војску. Предложили смо стварање зоне без нуклеарног оружја у Источној Европи. Мински споразуми из 2015. године о решењу у Донбасу склопљени су у Белорусији. Ни један белоруски војник се нигде није борио током година независности.

Али немојте ни покушавати да разговарате са нама са позиције силе. Ваши снови да отерате Словене у ново ропство које називате глобализмом су неостварљиви. Али авај, ништа се није променило. Белорусија и даље стоји као непобедива Брестска тврђава на путу сваком непријатељу. Сви покушаји да нас задаве само нас чине јачима и инспиришу друге. Јер Белорусе, Русе, који се опет боре против овог светског зла, гледају милијарде људи.

Кина, Индија, земље Латинске Америке, Африке, арапске државе. Сви су уморни од америчке омче!

Сигуран сам да се и ви, обични грађани, као и већина светске популације, залажете за нови, праведан свет без дискриминације и санкција, у коме су сви народи слободни и једнаки, а питања и проблеми решавају дијалогом. Али ваше власти вам никада неће рећи праву истину. Британски, француски и амерички медији настављају да усмеравају своју публику на Русију и Белорусију. Они формирају лажну слику агресора у вашем уму. Треба да се коначно обрачунају са нашим јединством, последњим упориштем наше цивилизације.

Долази до апсурда када вам је забрањено да знате да је први човек у свемиру био совјетски грађанин, забрањена су и дела светски познатих руских класика. Није ли време да се чујемо и устанемо? Уосталом, нико од вас не жели рат. Али европске престонице су учиниле све да се то догоди. Више никоме није тајна да се цео западни свет бори против Русије у Украјини. А нама се замера што подржавамо Русију. Размислите поново. Белоруси немају правно ни морално право да не подрже Русију. Увек смо били заједно, увек смо били уједињени. И шта год урадили, какве год стреле бацили у нашем правцу, нећете моћи да нас растргнете и раздвојите.

Нису потребне никакве резолуције Уједињених нација да би се схватило да ако некога снабдевате оружјем, продате га или га једноставно донирате, као што је сада у Украјини, ако тамо снабдевате плаћенике у масама, подржите га у овом хибридном информационом рату, онда сте далеко од  посматрача са стране. И не преводиде хице на нас. Око 50 држава окупило се данас на Западу против једне Русије. Према томе, не треба нам замерати, јер смо сами са Русијом. Нас нема 50.

Погледајте своју политику и размислите шта ће бити сутра. Желим да ме сви на Западу поново чују. Белоруси нису агресори, али, остајући савезник и стратешки партнер братске Русије, ми ћемо је подржавати на сваки могући начин. Јединствени смо и инспирисани примерима наших хероја из прошлости, одговорношћу према нашој деци и Великој победи коју никада никоме нећемо дати. С тим у вези, желим да кажем: оставите нас на миру, не дирајте нашу свету земљу, она је сувише дубоко натопљена крвљу наших предака. И не узнемиравајте наше гробове у нашој земљи, то није људски.

Из неког разлога, овде не видим све западне амбасадоре који су долазили у Хатин, Тростенец, тражили су да их тамо сретнем. Где су? Зашто нису дошли да се помоле и покају? Ево ваших лица, ево ваше душе. Говорио сам о томе у Хатињу, знао сам да ће тако бити. Ви сте тада играли са нама, играли до те мере да сте нас довели до фашизма, а сада настављате своју безумну, глупу политику. Станите и одустаните од тога пре него што буде прекасно. Признајте нам коначно право да одређујемо како ћемо бити пријатељи са нашом Русијом, са нашом Украјином. Пријатељство није против вас. Од таквог пријатељства неће бити невоље ни за Пољску, ни Литванију, ни Летонију, ни Немачку и Француску. Сви ће имати користи од овог пријатељства. То се тиче набавке сировина, енергената, транзита робе, а нема других краћих и поузданијих путева, јер ми смо комшије који то су бирали, то је од Бога. Зато размислите: свет у коме се поштују интереси свих поузданији је од тренутних одлука о уласку у НАТО или подизању ограде усред Европе кроз хиљадугодишњу Беловешку шуму.

А где сте ви браниоци природе? Зашто сте заћутали? Зашто не одете тамо да спасете животиње које су живеле вековима и које нису виделе границе? Где сте лицемери? Плашите се, плашите се да пустите људе тамо, јер ће видети на десетине, можда и стотине гробова мртвих, оних који су вам на ваш позив дошли сасвим недавно преко наше границе. Ухватили сте их, убили и закопали у шуми.

Размислите! Размислите о томе и размислите поново: Белорусија вам предлаже да створимо такав свет заједно, комшијски, али за то морате бар престати да нас учите како да живимо. Добро размисли о овоме. Размислите о начинима да скренете пажњу својим вођама на ствари које су заиста важне за будућност планете.

Белорусија је спремна да јача нашу општу и недељиву безбедност, поштујући интересе свих, уз разумевање да ћете и ви поштовати наше.

Веома бих волео да се моје мисли чују далеко ван граница Белорусије, пре свега на Западу. Мислим да наше Министарство спољних послова има довољно могућности да то уради.

И враћајући се на данашњу тему, посебно ми је драго што видим хиљаде младих, енергичних и талентованих Белоруса на тргу. Гледајући у њихове бистре, умне очи, верујем да ће велики подвиг народа и памћење о њему ће живети вековима.

Драги пријатељи!

Чини се да је празник, али морате признати да је то велики, највећи празник са укусом туге и горчине. Не бих желео да се ово понови. Али морате запамтити: ово је наша Победа. Једноставно, не треба да је дамо никоме. Ово је наше највеће богатство, богатство не само Белоруса, већ и свих народа Совјетског Савеза, покрета отпора на Западу, свих људи, укључујући Американце, Британце, Немце, који су се борили против фашизма. Хајде да то ценимо.

Честитам вам један од наших најважнијих празника.

Ветеранима – херојима желим здравље и дуговечност, а свим Белорусима мир, добро и просперитет. Како би изнад нас увек било тако светло-плаво небо и сјајно празнично сунце.

Нека живи и напредује наша чиста, светла, лепа, мирна Бела Русија.

Нека се вековима чува памћење на победничке ратнике.

Срећан Дан победе!

 С руског превео Зоран Милошевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *