„Енеркон“, један од највећих светских произвођача ветротурбина, рекао је да је велики квар сателита онемогућио даљинску контролу над 5.000 ветрењача за производњу струје широм Европе са комбинованим капацитетом од 11 ГВ.

„Због великог прекида рада сателита у Европи, даљинско праћење и контрола над више хиљада Enercon ветротурбина (ветрењача) је тренутно могућа само у ограниченој мери

Од четвртка (24. фебруара), укупно 5.800 ветротурбина у централној Европи укупног капацитета 11 ГВ погођено је губитком везе са сателитима. Због нестанка везе, тренутно се не врши надзор SCADA“, наводи се у саопштењу Enercon -а.

Немачки произвођач није именовао сателитског оператера, међутим, због наводног сајбер напада хакера у неким регионима Европе, забележени су кварови у раду Виасата. Први проблеми забележени су 24. фебруара, на дан почетка војне специјалне операције у Украјини.

Компанија „Енеркон“ је нагласила да ништа не угрожава рад његових система – они настављају да функционишу аутоматски, генеришући енергију. Међутим, у случају квара, компанија неће моћи да реши проблем на даљину, па ће се морати послати тим за поправку.

Мрежни оператери и даље имају пун приступ генераторима и могу регулисати њихов рад, на пример, смањити снагу ако је потребно за стабилан рад целе мреже.

Компанија је додала да сада проучава могућност организовања алтернативних канала везе који ће омогућити да брзо врате даљинско управљање. „Тачан узрок квара још није познат. Али након детаљне истраге, до сада је искључен технички квар код Енеркона“, закључили су у компанији.

ИЗВОР: https://3dnews.ru/1061203/izza-sboya-v-rabote-sputnikovoy-svyazi-chastichno-utrachen-kontrol-nad-evropeyskimi-vetrogeneratorami?utm_referrer=https%3A%2F%2Fzen.yandex.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *