• Почели су напади на предстојећи играни филм „Марија, спаси Москву“
  • И ево филм „Марија“ још није дошао до екране, са њим се можете упознати само преко трејлера, а православни антидржавници су се већ активирали у покушајима да га дискредитују.
  • Сматрамо да је боље не давати коментаре на филмове о рату, већ да је боље на спомињање имена игумана Виталија додати – црквени модерниста и либерал. Као што сада означавају синтагмом „страни агент“, сваког ко ради против интереса Русије.
  • Исто тако, свакога ко ради на поткопавању односа између Цркве и државе, али и против идеје државности, треба приказати с неком врстом етикете како би читаоци схватили да су се суочили са примером опасне и штетне пропаганде.

 АУТОР: Редакција Руске народне линије 

Почетком децембра прославићемо 80-ту годишњицу једне од најважнијих битака Великог отаџбинског рата – Битке за Москву. До овог датума, редитељка Вера Сторожева снимила је играни филм „Марија, спаси Москву ”, чија ће премијера бити 2. децембра.

Сценарио филма заснован је на легенди о састанку совјетског лидера И. В. Стаљина са Матроном Московском уочи битке за Москву. Блажена је предсказала вођи народа да ће бити могуће обуздати немачку офанзиву на Москву, ако се у град донесе чудотворна икона Богородице, дозволи молитва и икона пронесе око града.

Према заплету филма, главни лик, девојка по имену Марија, мора да изнесе Тихвинску икону Богородице са територија које је заузео непријатељ. Филм је сниман у Москви и Ростову Великом. Снимање је завршено у фебруару 2021. године, а премијера се очекује ускоро.

Радња филма заснована је на легендама познатим међу православцима о сусрету И. В. Стаљин са Блаженом Матроном и јављање Пресвете Богородице митрополиту ливанскогорском Илији (Караму).

Ове легенде су просто неподношљиве за наше православне антисовјетисте и антистаљинисте, борце против „победничке власти“. Колико су блата већ полили не само на совјетске вође, него чак и на митрополита Илију (Караму), покушавајући да и њега дискредитују.

Истина, све је то бесплодно – народ се према овоме односио са поверењем и наставља да верује у ово предање, јер схватају: до победе у Великом отаџбинском рату не би дошло без помоћи Божије, без заступништва Пресвете Богородице.

Али наши либерали и даље негодују. Како је то могуће: да Господ помогне погрешним људима, а није Власову, а ни немачким војницима, на чијим је значкама угравирано „Gott mit uns“ (Бог је са нама). Господ је помогао војницима у капама са црвеном звездом, пошто су бранили не само Свету Русију, већ читаву цивилизацију од оличења зла – немачког фашизма.

И ево филм „Марија“ још није дошао до екране, са њим се можете упознати само преко трејлера, а православни антидржавници су се већ активирали у покушајима да га дискредитују.

Санкт Петербуршки протођакон Константин Маркович на својој страници Фејсбука објавио је гневни кратки коментар: „Сетите се да је поводом ‘Матилде’ догодио талас „свецрквеног“огорчења. Чуо сам информацију да су неки епископи упорно захтевали од потчињеног свештенства да јавно осуде богохулни филм. Иако је било мало богохуљења. Наводна романтична прича из младости цара – исповедника није компромитовала његов имиџ. Иако је ова прича била тачна, тј. није била спорна. Међутим, важно је шта је било даље, Црква га је канонизовала за подвиг из последњих дана живота. А овде – говоримо о томе да је наводно светитељка благословила џелата, чије су руке окрвављене стотинама хиљада невиних људи. И који је после рата цинично наставили политику репресије над невиним људима, чак и ратним херојима. Ове приче су богохуљење на квадрат. Где су протести? Где су гневни коментари?“

Испоставило се да „Матилда“ није била богохуљење, већ „романтична прича“! Ево како се људи сами разоткривају! Нешто раније се протођакон Константин вешто маскирао у поштоваоца цара-мученика Николаја, али ево: „Матилда“ је романтична прича!

Опширнији текст написао је ивановски игуман Виталиј (Уткин). На свом телеграм каналу написао је скоро цео чланак посвећен „псеудоправославним митовима“.

Овде се присетио не само Стаљинове посете блаженој Матрони и спасења Москве услед ношења око престонице „неке иконе Богородице“, већ и „молитве пред иконом Богородице у Стаљинграду, затим и откривења Богородице које је пренето Стаљину преко митрополита либанских планина Илије (Караме) – отворити цркве и отворити богословије, крсне ходове пре заузимања Кенигсберга и накнадно одбијање Немаца да узму оружје… ту је и каснији мит: Стаљиново примање монаштва пре смрти.“

Добро је што је отац Виталиј поменуо издање Руске народне линије (РНЛ). Само његово духовно и животно искуство није ништа у поређењу са искуством протојереја Николаја Булгакова, а посебно протојереја Валеријана Кречетова, који причу патријарха Алексија II столару сматрају сасвим уверљивом. Народ би, очигледно је, радије веровао њима него ивановском игуману.

„Ништа од овога није потврђено историјским изворима“, пише наш „учени“ игуман. А који извори потврђују многе легенде о мучеништву светаца, о којима читамо у њиховим житијима?! Чињеница је да наши православни борци против легенди о помоћи одозго нашој војсци током Великог отаџбинског рата делују као примитивни модернисти који покушавају да доведу у питање црквену традицију.

Међутим, игуман Виталиј скоро са љубављу пише о „Стаљинградској Мадони“, коју је „немачки протестантски пастор и војни лекар Курт Ројбер нацртао на полеђини географске карте да утеши своје другове“. Па, наравно, протестанти су ближи срцима наших антидржавника.

На крају чланка, игуман Виталиј пише: „Филм ‘Марија’ долази на екране, заснивајући се на неким од ових митова. Па – због тога, према њему треба имати однос као према бајци, тј. фантазији. Веома је важно да пре доласка филма на екране постоје мишљења која указује да је прича у њему заснована на фантазији.

Сматрамо да је боље не давати коментаре на филмове о рату, већ да је боље на спомињање имена игумана Виталија додати – црквени модерниста и либерал. Као што сада означавају синтагмом „страни агент“, сваког ко ради против интереса Русије. Исто тако, свакога ко ради на поткопавању односа између Цркве и државе, али и против идеје државности, треба приказати с неком врстом етикете како би читаоци схватили да су се суочили са примером опасне и штетне пропаганде.

Говори протођакона Константина Марковича и игумана Виталија (Уткина) – до сада су, јасно је, само „испробавање пера“. Ускоро је потребно очекивати ​​да ће се главни борци против „победолудила“ укључити. И, гле, већ видимо на неком сајту „Правмир“ (православни свет) интервју са „научником-професором“ протојерејем Георгијем Митрофановим, у коме ће он „разоткрити све совјетске митове“.

Чињеница Божије помоћи Црвеној армији, на челу са врховним главнокомандујућим Јосифом Стаљином, дакле, не даје мира нашим православним либералима. Но, истине ради треба рећи да није помогао Бог. Њих је услишила Пресвета Богородица. Неред, свакако треба исправити…

Међутим, колико год се трудили да искриве историју, чињенице говоре саме за себе! На пример, чињеница да се рат завршава на Васкрс не може се ни на који начин поништити. Парада победе одржана је на Дан Свете Тројице, такође се не може кривотворити! Победа на пољу Прохоровка десила се на дан Равноапостола апостола Петра и Павла, те се не може померити на неки други дан. „Парада“ заробљених Немаца широм Москве одржана је на дан мученичке кончине цара Николаја, такође се не може се избрисати из наше историје. Ово су чињенице! То нису чак ни црквене легенде, или како наши противници воле да пишу само „легенде“.

Па, радујемо се изласку филма-приче „Марија. Спаси Москву“. Надамо се да нас неће разочарати.

С руског превео Цветин Глоговчанин

ИЗВОР: https://ruskline.ru/news_rl/2021/10/23/pravoslavnye_antiderzhavniki_aktivizirovalis

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *