• Градоначелник Вуковара и актуелни лидер опозиционог Домовинског покрета Иван Пенава изјавио је да они који не подржавају усташки усклик „за дом спремни“, уз усташко „U“ и уопште усташку идеологију оличену у Хрватским одбрамбеним снагама неће бити добродошли на комеморацију 18. новембра која се одржава под крилатицом – „Мој избор У добру и у злу“.
АУТОР: Милица Тркља
Ми смо овде небитни и никаква права немамо. Ми само удишемо чист хрватски зрак. Приводили су ме сто пута, али не плашим их се. Нисам се плашио ни ’91. не плашим се ни сад. Кажем им само „дођите по мене, па ме после вратите“ и – заиста буде тако. Не знам како им више не досади.
Овако Мирко Љубишић из Вуковара за Спутњик говори о положају Срба у том граду и предстојећем дефилеу за Дан сећања у Вуковару који је већ најављен уз усташке симболе и усклике.
Градоначелник Вуковара и актуелни лидер опозиционог Домовинског покрета Иван Пенава изјавио је да они који не подржавају усташки усклик „за дом спремни“, уз усташко „U“ и уопште усташку идеологију оличену у Хрватским одбрамбеним снагама неће бити добродошли на комеморацију 18. новембра која се одржава под крилатицом – „Мој избор У добру и у злу“.
Мирко је један од многих вуковарских Срба који своје животе живе обесправљени, али и један од ретких који је хтео о томе да говори. За хрватски Дан сећања најављен је усташки дефиле кроз центар Вуковара, али Мирко говори како га то не занима и да ће се потрудити да тај дан не буде ту. Уколико буде леп дан, прича наш саговорник, провозаће се бициклом до Паланке или Шида.
Ја се њих не бојим, разумете ме? Нисам се плашио ни 1991. године, поготово се не плашим сад. Све што су радили било је монтирано, радио је Запад за њих.
Мирко наводи неке од најбизарнијих разлога због којих је био ухапшен. Једном приликом приведен је јер је на себи носио црну мајицу са руском заставом и словом „Z“. Поред оваквих баналних разлога, постоје и дубљи и озбиљнији. Вуковарски Срби, на пример, не могу да откупе свој стан и Миркова мајка је једна од њих. То траје деценијама, али правда се не назире ни на видику.

Живот у страху

Заменик градоначелника Вуковара Срђан Колар објашњава за Спутњик да ће ретко ко од вуковарских Срба пристати на то да да било какву изјаву, поготово након дешавања од пре пар година. Претпрошле године тамошње Србе директно су нападали навијачи Динама из Загреба који су слободно харали улицама Вуковара. Нико више не жели да доведе своју децу или себе у опасност, говори Колар.
Ово што се најављује за дефиле преседан је који се до сада није дешавао на такав начин. У питању је коришћење неких обележја и симбола који су за Србе у време Другог светског рата представљали смрт. Наравно да су осећања повређена. Та усташизација све је видљивија и видљивија и бојимо се докле ће све то отићи, изјавио је Колар за Спутњик.
Колар скреће пажњу на проблем хрватске омладине. Он наводи да је чак и међу најмлађима све више радикално оријентисаних, те да се често могу видети дечаци од 14 или 15 година како шетају градом у мајици са натписом ХОС и паролом „за дом спремни“. То, сматра он, не шаље добру нити охрабрујућу поруку за будућност.

Стижу избори

Хрватски професор и политички аналитичар Жарко Пуховски у свему томе види борбу за власт. Пенава бира да се користи овако радикалним испадима пре свега зато што жели да освоји политичке поене. Он се, објашњава Пуховски, позиционирао на десницу, а избори се одржавају идуће године.
Пенава се поставља ко неко ко није градоначелник него власник Вуковара, као да је то његов феуд, па одређује ко може, а ко не може доћи. Он је рекао да не жели да долазе људи који не прихватају ознаке ХОС-а односно Хрватских ослободилачких снага, а која у себи имају прилично јасна усташка обележја и крилатицу „за дом спремни“. Дакле, он је на неки начин фалсификовао познати стих Горана Ковачића који гласи „нико да не дође до пријатељ драг“ у варијанту „нико да не дође до усташа драг“ и то је не само манипулација јавним простором него и онемогућавање једне јавне и државним законом одређене комеморације која се сваке године одржава у Вуковару, говори Пуховски за Спутњик.
Он напомиње да нема никаквог говора о било каквој реакцији из међународне заједнице, будући да је Хрватска потпуно самостална чланица Европске уније и не постоји никакав начин да неко од споља реагује. Чак и ако би неко из ЕУ обратио пажњу на повампирено усташтво у Хрватској, Пуховски сумња да би „стигли до Хрватске“ уз сав политички хаос који се дешава у самој ЕУ.

Бранитељи и католичка црква

Председник Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац такође верује да је повод и узрок оваквог понашања Пенаве у Вуковару прикупљање политичких бодова на предстојећим изборима. Он сматра да је читава „представа“ само Пенавин одговор Пленковићу, јер се њих двојица заправо боре за исто бирачко тело. То је борба за гласове која би Пенави могла донети који поен, глас, или једно посланичко место више у хрватском Сабору. Иначе, поред Сабора и председничких избора, следеће године се у Хрватској оджавају и избори за ЕУ парламент.
Почела је борба за бираче, а у Хрватској се избори губе и добијају у односу према Србима, а то значи у односу према Другом светском рату и рату деведесетих, говори за Спутњик Саво Штрбац.
Поред пола милиона регистрованих бранитеља и њихових породица, Штрбац подсећа на још једну категорију гласача, која се углавном и преклапа са бранитељима. У питању је католичка црква, а Спутњиков саговорник Хрватску сматра најкатоличкијом земљом у Европи, а можда и свету.
Кад је Хрват добар католик, он је заправо симпатизер Павелића и НДХ, па самим тим и хосоваца. Још је огромна популарност Павелића и Независне Државе Хрватске, а онда и ХОС-а, односно Хрватских одбрамбених снага које су у рату деведесетих носила усташка обележја, закључује Штрбац за Спутњик.
ИЗВОР: https://sputnikportal.rs/20231030/poklic-iz-vukovara-koji-unosi-jezu-medju-srbe-niko-da-ne-dodje-do-ustasa-drag-1163081510.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *