• Летонски парламент је по хитном поступку усвојио измене закона које је унео председник земље Егилс Левитс, према којима се Летонска православна црква проглашава аутокефалном, саопштила је прес служба парламента

„Сејм (парламент) је хитно усвојио амандмане на закон о Летонској православној цркви, којима се успоставља пуна независност Летонске православне цркве са свим њеним епархијама, парохијама и институцијама од власти било које цркве ван Летоније (аутокефална црква)“, наводи се у саопштењу.

Летонски председник поднео је у понедељак парламенту амандмане о одвајању Летонске православне цркве од Московске патријаршије.

Према речима председника, „одрицање од било какве везе са московским патријархом је важно питање за наше православне вернике, цело летонско друштво и националну безбедност“.

У Министарству спољних послова Русије саопштили су да увођење нацрта амандмана на закон о Летонској православној цркви неће проћи без последица. Како је изјавио специјални амбасадор Министарства Генадиј Аскаљдович, Русија категорички одбија такву политику и неће проћи без последица.

ИЗВОР: https://www.in4s.net/parlament-letonije-proglasio-autokefalnost-letonske-pravoslavne-crkve/

РПЦ: Давање аутокефалности летонској цркви ─ безумно задирање државе у црквена питања

Усвајање закона о аутокефалности Летонске православне цркве у летонском парламенту представља безумно противуставно задирање секуларне државе у послове цркве, изјавио је саветник патријарха московског и веле Русије протојереј Николај Балашов за Спутњик

„Нисам изненађен, иако је евидентно безумно противуставно задирање државне световне власти у област искључиве надлежности цркве“, рекао је Балашов.

Парламент Летоније у петак је одобрио амандман председника земље на закон о Летонској православној цркви, прогласивши је аутокефалном.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *