ТАЈНИ САСТАНАК БИЛДЕРБЕРГА – СВЕТСКЕ „ВЛАДЕ У СЕНЦИ”

  • Јубиларни седамдесети састанак Билдерберг групе, „светске владе у сенци”, одржаће се од 30. маја до 2. јуна 2024. у Мадриду.

АУТОР: Драгана Шубаревић

Од оснивања 1954. године, годишњи састанци Билдерберг групе, која је име добила по хотелу у Холандији где се први пут састала, када је главни циљ био да се спречи још један светски рат, представљају форум за неформалне дискусије о важним питањима и промовисање дијалога између Европе и Северне Америке.

Сваке године, око 130 званица из области политике, војске, тајних служби, економије, науке, медија, академске заједнице и племства из Европе и САД буде позвано да учествује на састанку и расправља о актуелним темама.

Око две трећине учесника обично долази из Европе, а остатак из Северне Америке; једна трећина је из политике и владе, а остатак из других области.

Састанак Билдерберг групе се, по правилу, одржава на неком скровитом, добро обезбеђеном месту, али се ни агенда, као ни идентитет говорника или других учесника не откривају унапред. Управо због тога, ова окупљања често изазивају велико интересовање и епицентар су покретања различитих теорија завере.

Захваљујући приватној природи састанка, чланови учествују као појединци, а не у свом службеном својству, и због тога нису везани конвенцијама своје функције или унапред договореним ставовима.

Нема детаљног дневног реда, не предлажу се резолуције, не одржавају се гласања и не издају саопштења о политици.

Овом клубу „владара света” се приписују „заслуге” за оснивање Европске уније, за избор Барака Обаме за председника САД, као и, према неким изворима, за стварање заједничке валуте ЕУ – евра.

Као кључне личности у Групи спомињу се Дејвид Рокфелер, који је преминуо прошле године и Хенри Кисинџер, а остатак чланова се бира и позива по тренутној актуелности.

Ово је трећи пут да је Шпанија изабрана за земљу домаћина: претходни састанци одржани су у Ла Тоји (Галиција) 1989. и у Ситгесу (Каталонија) 2010.

Шпанска новинарка и ауторка бестселера Кристина Мартин Хименез, специјализовала се за Клуб Билдерберг и о томе је објавила неколико књига, а написала је и докторску теза о Билдербергу, која је награђена са почастима.

Као стручњак за геополитику, она је анализирала маневре контроле, манипулације и пропаганде, са истраживачким фокусом на комуникацију и структуре моћи, наводи портал Епоха.

Пре четрнаест година, у својој обимној књизи „Господари света вребају”, која је годинама била цензурисана у Шпанији, идентификовала је „тактику пандемија, климатских промена изазваних човеком и стварања вештачких вођа као средства успоставе тоталитарног светског поретка”.

Хименез сматра да се „пандемије” и климатске промене као последица људског понашања проглашавају да би се поларизовала друштва, криминализовао и искористио примарни сектор (пољопривреда, рударство), збунили млади и напала породица, која се сматра примарном структуром моћи свих култура на земљи.

Шпански премијер Педро Санчез ће бити домаћин актуелног Билдерберг састанка у Мадриду 2024.  Новинарка Хименез прогнозира да ће у фокусу форума бити геополитички контексти, јер ће ову годину обележити велики број избора широм света.

За чланове Билдерберга од изузетне важности су амерички избори, на којима бивши председник Доналд Трамп покушава да се кандидује упркос својој уплетености у неколико судских процеса, који би могли да доведу до његове дисквалификације.

Осим тога, састанак клуба одржава се само четири дана пре избора за Европски парламент (6-9. јуна). Ово су још једни кључни избори за клуб, да би могао да настави свој „процес тихе инвазије и освајања“ кроз спровођење Агенде 2030 у свим европским земљама.

Агенда 2030 је глобални споразум којим се утврђује универзални, свеобухватни програм деловања земаља, укључујући и њихове националне политике. Усвојена је на Састанку на врху УН у септембру 2015, након трогодишњег процеса консултација,

Амбициозна агенда, позната и као „Циљеви одрживог развоја”, састоји се од 17 циљева за искорењивање сиромаштва, заштиту планете и обезбеђивање мира и просперитета за све људе до 2030. године.

Хименез очекује да ће у Мадриду учествовати бројни политичари са целог старог континента, са посебним нагласком на политичаре из Украјине, Пољске, Мађарске и других земаља бивше источне Европе.

Учесници састанка ће наводно  говорити и о изборима у Каталонији и расправљати о догађајима са 77. Светске здравствене скупштине, која почиње 27. маја. Тамо земље чланице Светске здравствене организације одлучују о коначној верзији глобалног споразума о пандемији и међународним здравственим прописима.

Очекује се да ће Билдербершки клуб преиспитати колико се напредовало од Светског економског форума у Давосу у јануару, идентификујући „дезинформације” као највећи глобални ризик у изборним процесима, што је тема о којој се већ говорило на састанку Билдерберга у Вашингтону 2022, напомиње портал Епоха.

ИЗВОР: Политика  Магазин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *