Познатог србисту, доктора филолошких наука, професора Белоруског државног универзитета, академика Српске академије наука и уметности Ивана Алексејевича Чароту, Белоруска православна црква је одликовала Орденом Праведне Софије Слуцке.
Орден је уручио Митрополит Мински и Заславски Венијамин, Патријаршки егзарх све Белорусије, 14. децембра 2022. године, на дан помена Светог Филарета Милостивог у Саборном храму града Минска после литургије коју су извршили сви чланови Епархијског савета на челу са митрополитом.
Ово није први пут да је професор Иван А. Чарота удостојен црквеном наградом. Пре тога га је Српска православна црква одликовала Орденом Светог Саве ІІІ степена (2004), Руска православна црква Орденом Светог Сергија Радоњешког ІІІ степена (2002) и медаљом „Руска земља“ (Краснојарска митрополија, 2018), и Белоруски егзархат са орденом Светог Кирила Туравског ІІ степена (2012) и медаљом Светог великомученика Теодора Тирона (Пинска епархија, 2018).

О одликовању:
Престижно одликовање, Орден Свете Праведне Софије, Кнегиње Слутске, додељује се од 2012. године, када је утврђен у част 400. године од упокојења кнегиње Софије. Орден је утврдио Високопреосвештени Филарет (1978-2013), Митрополит Мински и Слутски, Патријаршки егзарх све Белорусије.
Орден у облику осмокраке златне звезде се додељује заслужним људима који су подвижнички настојали да заштите и сачувају Православну веру у Белој Русији.
На 10. годишњицу доделе ордена награђен је и проф. др Иван А. Чарота, највећи познавалац српске књижевности и културе на територији Белорусијe, а свакако и шире. У 2022. години обележен је његов јубиларни 70. рођендан, као и 50 година бављења србистиком. Можемо да кажемо да је Орден Свете Праведне Софије додељен правом стручњаку и великом човеку, православном научнику. Осим белоруских, проф. др Иван Чарота је носилац и највиших руских и српских признања и награда.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *