• Неонацисти се не скривају, нису поражени, све гласнији су.
  • Кукасти крстови, медаље, заставе и иконографија Хитлеровог рајха широм света могу да се купе на легалан начин

Путници у међуградском возу у Аустрији пре два дана били су запрепашћени када је на разгласу пуштен снимак Хитлеровог говора. Уместо нормалних најава, могло је да се чује „Хајл Хитлер” и „Зиг хајл” преко система звучника у возу који путује од Брегенца до Беча у Аустрији.

Један путник на линији Брегенц – Беч рекао је за Би-Би-Си да су сви у возу били „потпуно шокирани”.

Инцидент је привукао пажњу медија након што се више путника у возу, укључујући рабина и једног аустријског посланика, пожалило на Твитеру. Међу путницима је био и 91-годишњак који је преживео холокауст, наводи аустријски лист Хојте.

Аустријски посланик Давид Штегмилер је на Твитеру објавио кратак видео снимак те објаве и прокоментарисао: „Из звучника одједном, Хитлеров говор и скандирање ‘Хајл. Било је прилично узнемирујуће.„

„Почело је прилично озбиљном најавом”, рекао је бечки рабин Шломо Хофмајстер који се ту задесио као путник.

„Онда је одједном почела да свира чудна музика и неко је рекао нешто о аларму, праћено смехом. У том тренутку је већина путника у возу схватила да нешто мора да није у реду… Кулминација целе ствари је била снимак Хитлеровог говора из времена Аншлуса 1938, укључујући повике „Зиг Хајл”.

Све је трајало двадесетак минута, додао је Хофмајстер.

У Аустрији је 2022. године било 719 пријављених антисемитских инцидената.

Упркос укупном смањењу пријављених инцидената, број физичких претећих инцидената, укључујући физички напад, претње и намерно оштећење имовине, остао је на истом високом нивоу као претходне године.

Давид Штегмилер, посланик Зелене странке, који се исто задесио у возу, рекао је да је говор пуштен преко интерфона непосредно пре него што је воз 661, стигао у Беч.

Особље воза није било у стању да заустави снимак и није било у стању да да сопствена саопштења.

Оператерка је рекла да је последњих дана било неколико таквих инцидената.

У саопштењу послато медијима, Аустријске железнице (ОЕББ) кажу да се „јасно дистанцирају од садржаја”.

Клима уређај и Адолф

Тренутно можемо да претпоставимо да су те објаве давали људи директно у возу преко интерфона. Ми смо случај пријавили полицији”, саопштио је ОЕББ.

Један путник је приметио да када друге земље имају техничких проблема у возу, то укључује квар клима уређаја а у Аустрији је технички проблем Хитлер.

Опсесија Хитлером не јењава него расте. Управо последњих година су изашле многе Хитлерове биографије реномираних историчара.

Кад год се у Немачкој објави нова Хитлерова биографија, то је увек догађај. И тиражи су завидни.

Више детаљних Хитлерових биографија објављених последњих година нуди друкчија гледишта. Као стандардно дело важи двотомна Хитлерова биографија Британца Јана Кершоа, објављења 1998/2000, у којој је тај историчар у центар поставио садејство Хитлера и немачког народа. Хитлер је могао да ради то што је радио зато што му је народ „изашао у сусрет” припремајући са своје стране тло за националсоцијалистичку идеологију – то је теза овог аутора.

Пре и после Јана Кершоа, разни други биографи из Немачке и иностранства су постављали своја сопствена тежишта. Још 1973. се немачки публициста Јоахим Фест суочио са Хитлером, посветивши му обимну књигу која је дуго важила као стандардно дело. По објављивању је одмах постала бестселер. Касније је установљено да садржи многе грешке, а Фест се сасвим мало и маргинално бавио холокаустом.

Историчари и данас расправљају о улози Хитлера

Хитлеров „Мајн Кампф” се штампа и продаје широм света. Првог јануара 2016., 70 година после смрти Адолфа Хитлера, дело је постало јавно власништво, и више издавача је припремило ново издање допуњено коментарима, критикама и анализама онога што је написано. У јеврејским заједницама нова публикација „фиреровог” манифеста се сматра подсетником на злочине инспирисане књигом. Премашен је тираж од сто милиона примерака. А у том пафлету пише: Човек је борбена животиња, нација је борбена јединица, стремити миру је грех, интелигенција је небитна, Јевреји су зло, Словени су неспособни да владају собом, Немци су створени да владају светом…

Књига је Хитлера претворила у милионера, а до краја Другог светског рата штампана је у 12 милиона примерака. Чак се и делила тек венчаним паровима.

Трагично је да данас и међу неким Србима влада јагма за тим аутобиографским манифестом Адолфа Хитлера.

Фирер Бандера

Кијев оптужују да се наслања на идеологију Бандере, следбеника Хитлера.

Српској јавности је лик Бандере углавном непознат или је представљен митом о Бандери као фашисти. За многе Украјинце он је национални херој, борац за идеју независности, идеолог і теоретичар украјинског националног покрета прве половине XX века. Појам „бандеровац” користи се за све украјинске патриоте, без обзира на њихов став према Бандери. Он је нарочито популаран међу становништвом западне Украјине, а након распада СССР-а за многе западне Украјинце његово име постало је симбол борбе за независност Украјине. Запад га карактерише као контроверзну личност, а међу становништвом источне Украјине, као и Русије и делимично Пољске, преовлађују они који се према њему односе негативно, оптужујући га за фашизам, тероризам, радикални национализам и колаборационизам.

Родна кућа и ходочашће

Неонацисти се и не скривају, све гласнији су. Кукасти крстови, медаље, заставе и иконографија Хитлеровог рајха широм света могу да се купе готово на легалан начин.

Кућу у Аустрији, у којој је рођен диктатор нацистичке Немачке претварају у полицијску станицу. Очекује се да ће радови на згради у градићу Браунау, на граници са Немачком, коштати око пет милиона евра и бити завршени ове године. Зграду су посећивали неонацисти, била је мета ходочашћа а аустријске власти желе да осигурају да се то неће понављати у будућности. Влада Аустрије је купила ту зграду 2016. након дужег судског спора јер друкчије није могла да јој промени намену. На кући више нема обележја која указују да је ту рођен нацистички вођа. Камен испред зграде на којем пише „Фашизам никада више” биће премештен у музеј у Бечу.

Разни неонацистички покрети, групе па чак и странке с таквом идеологијом постоје и делују свуда по свету, агресивни су и осиљени и опсесивни, а борба против њиховог утицаја није баш успешна. Опсесија је често опасна по живот.

ИЗВОР: https://www.politika.rs/scc/clanak/552916/austrija-hitler-nasledje-nacizam

One thought on “Опсесија Хитлером”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *