Степен вероватноће да ће Запад донети катастрофалне одлуке није једнак нули

  • Ахилова пета овог западног плана је руско поседовање нуклеарног оружја и њена спремност да га употреби, ако је, наравно, само постојање Русије угрожено.
  • Међутим, англосаксонски „јастребови“ тешко да виде овај проблем као нерешив.
  • На крају крајева, ограничени нуклеарни рат у Европи који не би физички погодио западну хемисферу, али би Америку учинио господаром пола света, у њиховом је геополитичком интересу

 АУТОР: Јуриј БОРИСОВ

Екстремна опасност је украјинско гранатирање нуклеарке Запорожје, јер сваки следећи пројектил могао би да постане детонатор радиоактивне контаминације огромних насељених места, а могуће чак и нуклеарна катастрофа, потпуно искључује да су овакве акције случајне.

Ради се о добро осмишљеном плану. Директни извршилац овог плана је украјинско војно-политичко руководство. А амерички владајући кругови су кустоси.

У чему се може састојати суштина овог плана, поуздано је познато само уском кругу иницираних, који, највероватније, не укључује ни кијевске извођаче.

Кијевски режим се, упркос бескрајном лупању својих пропагандних бубњева, осећа све горе и горе. Економија иде низбрдо. Војска без војне индустрије неће дуго трајати. Уочи зиме, да ће безбедно преживети је мало вероватно. У таквој ситуацији, свиђало се то вама или не, прибећи ћете било којој, укључујући и најекстремнијим, мерама, укључујући и покушаје да се све фигуре збришу са шаховске табле. У ту сврху – „да се обришу сви делови са даске“ – гранатирање запорошке нукеларке је обновљено и постало врло опасно.

„Ограничени нуклеарни инцидент“, како га неки медији сада називају, драматично би подигао улог и увео нове играче у игру.

Кијевски бандити су уверени да Запад неће моћи да остане по страни у случају нуклеарног инцидента у Украјини и да ће директно интернационализовати украјински сукоб мешањем под изговором „обезбеђивања нуклеарне безбедности“.

Што се тиче Запада и његових намера, оне нису тако једнозначне, али одређени део западних владајућих кругова може бити заинтересован да подржи екстремни украјински план.

Истовремено, практично нема могућности да Запад промени ситуацију на боље у оквиру садашњег формата свог учешћа у украјинској кризи. Посебно имајући у виду проблеме са пружањем војне подршке режиму у Кијеву.

„’Вашингтон пост’, позивајући се на представника једне државе чланице НАТО-а, тврди да се САД и европске земље суочавају са потешкоћама због недостатка залиха наоружања, а због слања Украјини. Истовремено, Русија „и даље има хиљаде машина у складиштима“, сматра саговорник ‘ВП’. Сједињене Државе и њихови европски савезници покушавају да обезбеде Украјини довољну количину оружја и муниције, али се суочавају са одређеним потешкоћама, рекао је за Вашингтон пост званичник једне од земаља чланица НАТО-а под условом да остане анониман. „Запад је у тешкој ситуацији. Много [оружја] је већ пребачено. Западне земље морају да копају дубље у своје резерве“, рекао је извор за ‘ВП’. Према његовом мишљењу, решење проблема несташице наоружања захтева „дуготрајно и стратешко деловање“.

Полазећи од тога, ситуација „велике експлозије“, а као резултат нуклеарног инцидента у Украјини, може створити повољне услове да западни кругови преобликују ситуацију и у њу укључе нове снаге које се супротстављају Русији. Мисли се, пре свега, на источноевропске државе које су вазали Сједињених Држава.

Вазали нису баш жељни борбе, али нуклеарни инцидент у нуклеарној електрани може им постати довољан аргумент да учествују у „мировној инвазији” на Украјину како би „спречили нуклеарну катастрофу паневропских размера”. ” Иначе, на могућност овога упозорило је и Министарство одбране Руске Федерације:

Минимални план за такву акцију је приморавање Москве да оконча СВО – Специјалну војну операцију под изговором неприхватљивих нуклеарних ризика, да би очували остатке Украјине као одскочну даску за будући напад на Руску Федерацију.

Ако је немогуће постићи циљ у оквиру плана минимума, немогуће је искључити прелазак на „стратегију даљег домета“ – односно, покушати поразити Русију у оквиру конвенционалног рата привлачењем додатних ресурса из Источне Европе.

Ахилова пета овог западног плана је руско поседовање нуклеарног оружја и њена спремност да га употреби, ако је, наравно, само постојање Русије угрожено.

Међутим, англосаксонски „јастребови“ тешко да виде овај проблем као нерешив. На крају крајева, ограничени нуклеарни рат у Европи који не би физички погодио западну хемисферу, али би Америку учинио господаром пола света, у њиховом је геополитичком интересу. Није случајно што су се управо ових дана у Сједињеним Државама на званичном нивоу чуле изјаве о „безопасности“ нуклеарне експлозије у Европи за Америку: „Могућа нуклеарна експлозија у Европи неће имати негативне последице по здравље Американаца, стоји у писаном сведочењу шефа америчког Министарства за унутрашњу безбедност Алехандра Мајоркаса пред Комитетом за националну безбедност Представничког дома. Радиолошке и нуклеарне претње отаџбини остају ниске. (…) Не очекујемо да ће нуклеарна експлозија у Европи имати било какве директне здравствене последице код куће.”

Наде прекоокеанских стратега да ће успети да ограниче нуклеарну апокалипсу у континенталној Европи грађене су на песку. Русија неће дати Америци задовољство да сама гори, остављајући Нови свет без сразмерне одмазде. Међутим, треба узети у обзир да степен вероватноће доношења оваквих одлука на Западу није једнак нули.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2022/11/23/oni-sposobny-podzhech-mir-57756.html

One thought on “Они су спремни да запале свет!”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *