Власти Украјине и екстремистии удружено се боре против УПЦ? Фото: СПЖ

  • Шеф Одбора за информативну политику (Украјине) Потурајев, позвао је да се саставље спискови народних посланика који не желе да гласају за забрану Украјинске православне цркве – Московске патријаршије ( даље УПЦ), а, истовремено, екстремисти прете да ће их побити.
  • Да ли је ово некако повезано?

Аутор: Јарослав Нивкин

У Украјини се врши жесток притисак на оне посланике који не желе да гласају за забрану Украјинске православне цркве. Прети им се батинањем или чак вешањем.

Све је почело изјавом председника парламента Руслана Стефанчука, који је рекао да предлози закона о забрани УПЦ нису уврштени у дневни ред, јер за њих нема довољно гласова.

Руслан Стефанчук: „Све док не буде 226 гласова око тако важног законодавног акта, уврштавање у дневни ред и неизгласавање значи да би се тиме једноставно угодило Руској Федерацији. што је једноставно бесмислено, и правно и политички неодговорно“.

На ове речи одмах су реаговали медији и екстремисти. Лидер „С-14“, Јевгениј Карас рекао је на свом Телеграм каналу да ће „ударити у лице“ сваком народном посланику који одбије да гласа за забрану УПЦ.

„Наравно, не могу све сам. Али даћу пример како треба радити. Држава ће наставити даље“, рекао је Карас и затражио да му се достави списак народних посланика са конкретним именима.

Зачудо, на ове Карасове речи реаговано је на највишем нивоу. Један од најдоследнијих присталица ПЦУ (расколничке Православне цркве Украјине) и противник УПЦ, а који се налази у структурама на власти, шеф Одбора Раде (парламента) за хуманитарну и информативну политику Никита Потурајев. Он је, заправо, позвао да се Карасу и његовим друговима доставе спискови народних посланика који не желе да гласају за забрану УПЦ.

Никита Потураев: Није џабе што сам више пута рекао да, нажалост, нећемо то учинити без притиска јавности и медија. Односно, ако је потребно да земља поименце зна ко је од посланика спреман да гласа (за забрану УПЦ – прим. прев.) и пре гласања, а ко није спреман, онда сам више пута питао своје медијске колеге и колеге из јавног сектора до разјасне методом прозивке позиције посланика.”

Односно, Потурајев је позвао новинаре да позову народне посланике и сазнају њихов став о УПЦ. Због чега? Да се ​​то изнесе у медијима, да се ствара мржња и, наравно, да се подстакну екстремисти да ударе на њих.

Исти тај Карас је својој публици предложио да обесе народне посланике који не пристају да гласају за забрану УПЦ. Ову објаву је прочитало скоро 150 000 људи. Истомишљеници Караша у коментарима предлажу да такве посланике треба стрељати, сећи и кастрирати. На пример, један од лидера екстремистичке организације „Традиција и поредак“, Кристијан Ударов говорио је у прилог Карасовој иницијативи. Ударов је рекао да ће бити „доста људи попут Караса и њега“.

Ко су Карас или Ударов и да ли се њихове претње могу занемарити у зараћеној земљи преплављеној оружјем?

Руководилац „Ц-14“ Јевгениј Карас је дуги низ година познат по организовању погрома људи које сматра идеолошки неисправним или недовољно патриотским. На пример, 2018. године његов „С-14“ је уништио ромски камп у Кијеву. Карас је организовао и своје акције код Лавре.

Новинари Громадског истичу да је назив „С-14“ први део нацистичког кода 14/88, где је 14 број речи у иконичкој фрази америчког расисте Дејвида Лејна, а 88 дигитална репрезентација слогана „Хајл Хитлер.” Чланове „С-14“ називали су нацистима у међународној организацији „Белингкет“, у „Вашингтон посту“, „Ројтерсу“ и „Радију Слобода“. Забринутост због Карасовог поступка изражена је чак и у Доњем дому британског парламента.

Међутим, Евгениј Карас у Украјини је медијска личност која се појављује на водећим ТВ каналима и има огромну публику и утицај.

Чак и ако лично не убија народне посланике, он има много следбеника који су спремни да испуне било које његово наређење.

Због тога постављамо три питања:

  1. Да ли власт у демократској земљи може да врши притисак на посланике да гласају „како треба“, а још више да делују у спрези са онима који им прете да ће их убити?
  2. Да ли ће после оваквих претњи посланици гласати слободно и објективно?
  3. Ако је после овога УПЦ и даље забрањена, да ли се такво гласање може сматрати легалним?

Предлажемо да сами одговорите на ова питања.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://spzh.news/ru/zashhita-very/76217-povesjat-li-nardepov-kotorye-ne-proholosujut-za-zapret-upts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *