Владимир Путин је присуствовао концерту посвећеном осмој годишњици уједињења Крима са Русијом, који је одржан у спортском комплексу „Лужњики“ у Москви. Преносимо целокупно обраћање председника РФ Владимира Путина окупљеном народу на концерту.

„Ми, вишенационални народ Руске Федерације, уједињени заједничком судбином на својој земљи, – први је ред основног закона државе, Устава. И свака реч је испуњена дубоким значењем, има велику вредност.

На својој земљи, уједињеној заједничком судбином – тако су људи вероватно мислили и тиме се водили када су изашли на референдум на Криму и у Севастопољу 18. марта 2014. године. Живели су и живе на својој земљи и желели су да живе заједничку судбину са својом историјском домовином – са Русијом. Имали су пуно право на то и постигли су свој циљ. Прво да им честитамо празник, ово је њихов празник. Честитамо!

За то време Русија је учинила много на подизању Крима и Севастопоља. Требало је радити ствари које нису одмах видљиве голим оком. Оне су фундаменталне природе: снабдевање гасом, снабдевање енергијом, комуналне услуге, обнова путне мреже, изградња нових путева, аутопутева и нових мостова.

Требало је извући Крим из тог понижавајућег положаја, из оног понижавајућег стања у које су Крим и Севастопољ били потопљени када су били део друге државе која је финансирала ове територије по такозваном резидуалном принципу.

Али није само у томе ствар. Ствар је у томе, што ми знамо шта даље треба да радимо, како да радимо даље, ради чега, и свакако ћемо све наше планове спровести у дело.

Али нису то само ове одлуке. Чињеница је да су Кримљани и Севастопољци исправно поступили када су ставили чврсту баријеру на пут неонацистима и екстремним националистима. Јер оно што се дешавало на другим територијама и дешава се најбоља је потврда овога.

Људи који су живели и живе у Донбасу такође се нису сложили са овим државним ударом. Против њих су одмах организоване казнене војне операције, и то не једна, одмах су бачени у блокаду, подвргнути систематском гранатирању из топова, ваздушним ударима – то је све оно што се назива „геноцидом“.

Управо је спасење људе од овог страдања, од овог геноцида – основни, главни разлог, мотив и циљ војне операције коју смо покренули у Донбасу и Украјини; управо је то циљ. И знате, ту ми на памет падају речи из Светог Писма: Од ове љубави нико нема веће, да ко живот свој положи за пријатеље своје. И видимо како се наши момци херојски понашају и боре током ове операције.

Ове речи су из Светог писма хришћанства, из онога што је драго онима који исповедају ову религију. Али суштина је да је то универзална вредност за све народе и представнике свих вероисповести у Русији, а посебно за наш народ, пре свега за наш народ. И најбоља потврда за то је како се боре, како се понашају наши момци током ове војне операције: раме уз раме, помажу, подржавају једни друге, а ако треба и свог рођеног брата покривају телима од метка на бојном пољу. Одавно нисмо имали такво јединство.

Десило се да се почетак операције – сасвим случајно се тако десило – поклопио са рођенданом једног од наших истакнутих војсковођа, канонизованог у светитеља, Фјодора Ушакова, који у читавој својој блиставој војној каријери није изгубио ниједну битку. Једном је рекао да ће ове грмљавине ићи у славу Русије. Тако је било тада, тако је и данас, и тако ће увек бити!

Хвала!

Превела с руског Дајана Лазаревић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *