Неки дан сам шетао Баш чаршијом и нисам срео никога познатог. Али да сам срео Филипа, чији лик знам са друштвених мрежа, мислио бих да сам пролупао, пошто сам био убјеђења да је Филип посљедњи човјек који ће прошетати Сарајевом.

Исти дан, али у различита времена смо прошли Старим градом, престолонасљедник Карађорђевић са породицом и моја небитност. За мене није била нека храброст прошетати градом, али за  престолонасљедника Филипа мислим да јесте. Тако је ономад један други престолонасљедник прошетао, тачније, провозао се Сарајевом, па је кренуо свјетски рат, а недавни рат у Сарајеву је почео убиством старог свата баш на Баш чаршији у дворишту србске цркве.

Баш незгодне подударности које стално лебде изнад овог града. Ваља опуштено шетати Сарајевом знајући све ово.

Волио сам одувијек слушати приче старих људи о старим временима, па се тако сјетих приче мог сусједа Војина, испод Романије, када је описивао живот у Југославији. Питао сам га да ми исприча о животу обичног народа у краљевини и у републици Југославији. Тада сам од њега чуо за мене јако необичне ствари, јер сам ипак одрастао у једном другом времену и имам другачија искуства.

Престолонасљедник Александар Карађорђевић, од племена Васојевића, је муслиманима био јако позитивна појава у њиховим животима. Јер је рецимо муслиманима који су били у војсци обезбједио посебан казан, пошто они не једу свињетину као остала војска и они су се хранили одвојено, јели су друга меса. На крају се десило да је и сва остала војска којој је досадила свињетина, прешла на казан код муслимана.

Причали су му стари муслимани како су јако цијенили Карађорђевића, јер је он поштовао њих, њихове жене и обичаје. Није их понижавао као Тито и комунисти, који су законом забранили покривање њихових жена.

Дуго сам након ове Војинове приче био збуњен, ваљало је смјестити ова сазнања у главу, али ћемо сада многи бити збуњени закључцима које ћу сада да изведем, а нису ни мало нелогични.

Сада послије свега испада да су муслимани Краљевине, који су у републици постали Муслимани, извршили сецесију од Југославије и срушили комунисте, само да би вратили краља на власт. Додуше и римо-католици Словенци и Хрвати су урадили исто што и Муслимани, срушили су републику која је срушила краљевину, да би вратили краљевину. Јер не видим да су ишта ново и напредније од онога што смо имали направили.

Зато је престолонасљедник Филип Карађорђевић са својом супругом Даницом и сином Стефаном прошетао својим краљевством. Посјетио је и породични љетниковац у Хан Пијеску. Да ови не срушише републику Југославију, не би се шетао престолонасљедник својим краљевством, шетао би се негдје вани.

Да ми је неко причао да ће сецесионисти од Југославије довести до повратка краљевине, мислио бих да ме завитлава. А ни ви ми нећете вјеровати када вам кажем да није без разлога на заставама Србије и Српске нацртана круна. Убјеђиваћете ме да је то као само због поштовања традиције и да нема неки дубљи значај.

Видјећемо ускоро, да ли има дубљи значај.

Душко Бошковић, дописник из Сарајева

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *