Белорусија и Русија су од 10. до 16. септембра одржале заједничку стратешку војну вежбу „Запад-2021“.

Идеја о војној вежби била је чисто одбрамбене природе. Током вежбе узето је у обзир искуство савремених оружаних сукоба. Током вежбе „Запад-2021“ посебна пажња посвећена је борби против крстарећих ракета и беспилотних летелица.

Укупан број војника који су учествовали на маневрима на територији Републике Белорусије био је око 12.800, укључујући око 2.500 руских и до 50 казахстанских војника из Колективних снага Организација договора о колективној безбедности (ОДКБ) за брзо реаговање.

По завршетку вежбе до 30. септембра, особље, наоружање, војна и специјална опрема Оружаних снага Републике Белорусије вратили су се на места сталног боравка, а војне јединице и одељења Оружаних снага Руске Федерације напустили су територији Републике Белорусије.

Белорусија је показала одговоран и транспарентан приступ заједничкој белоруско-руској вежби „Запад-2021“, која је била планирана и која је била искључиво одбрамбене природе и није представљала никакву претњу ни за европску заједницу у целини, нити за суседне земље посебно.

Министарство одбране Белорусије унапред је доставило информације о параметрима вежбе свим државама чланицама ОЕБС-а у складу са одредбама Бечког договора из 2011. године, а такође је одржало и брифинге у Минску (у августу и септембру) и Бечу (у септембру), на којој су дате детаљне информације о војној вежби … Такође, о овој војној  вежби се много писало у медијима.

У духу отворености и добре воље и на основу реципроцитета, Белорусија је позвала посматраче из страних држава, укључујући Литванију, као и међународне организације, иако параметри и обим вежби нису достигли прагове за обавезно позивање посматрача у складу са Бечким договором из 2011. године. Белорусија је потврдила своју спремност да буде отворена, управо онолико колико и њени суседи.

Војне вежбе су један од главних елемената обуке оружаних снага било које суверене државе. Значајан број вежби се изводи на територији ОЕБС-а, укључујући и у непосредној близини граница Републике Белорусије.

Република Белорусија их посматра и покушава да реагује адекватно, без буке и хистерије. Истовремено, намерно искривљавање ситуације око одређених војних вежби, непријатељска и провокативна реторика могу само повећати неповерење и напетост и могу постати катализатор војно-политичке конфронтације. Међусобна транспарентност је кључ за решавање неспоразума и забринутости.

Сумирајући резултате белоруског учешћа у војној вежби „Запад-2021“, председник Републике Белорусије назвао је то „једним од најважнијих догађаја обуке оружаних снага, који се спроводи у контексту текуће хибридне агресије са Запада против Белорусије и Русије“, при чему је, такође, констатовао присуство нових ризика и изазова на западу Савезне државе, као погоршање ситуације на границама држава чланица ОДКБ.

С руског превео Зоран Милошевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *