Дана 26. фебруара 2023. године, држављанин Украјине Николај Швец, по налогу Службе безбедности Украјине (у даљем тексту: СБУ), ушао је на територију Белорусије и извршио терористички акт – покушај да дигне у ваздух aвион АВАКС А50У. Злочин је извршен уз помоћ два DJI дрона и експлозива. Према подацима праћења, дронови су купљени у САД-у.

Н. Швец  је приведен 6. марта 2023. године на територији Белорусије, као резултат специјалне операције. Откривена је читава мрежа саучесника, од којих су неки побегли у иностранство, и директна веза са СБУ, као и организаторима терористичког чина. Одузета су сва специјална техничка средства којима је нападач био обезбеђен. Држављанин Украјине – агент СБУ – дао је детаљно признање.

За референцу. Н. Швец је рођен 5. априла 1993. године у граду Криви Рог. Поседује руски пасош, уз који је и стигао у Белорусију. Претходно је  служио у територијалној одбрани оружаних снага Украјине, након чега је регрутован у СБУ. Главни задатак: подривање авиона на територији других држава. Оперативни псеудоним: „Гаспар“.

Од јесени 2022. године припрема се за терористички напад у СБУ. Првобитно је био обучен за субверзивне активности у Русији, а потом је  Белорусија постала његово одредиште.

Он је 15. јануара 2023. са опремом кренуо из Кијева у Варшаву. Први покушај да се дође до Белорусије (из Варшаве) није успео. Даље је рута била промењена:Варшава-Рига-Псков-Минск. Комуникација између притвореника и организатора из СБУ одвијала се свакодневно, коришћењем високотехнолошких специјалних средстава.

Први покушај терористичког напада извршен је 19. фебруара 2023. године, али није успео из техничких разлога – био је потребан репетитор за  појачање сигнала. Пет дана касније (24. фебруара 2023.) СБУ је тајним каналима послао у Белорусију део који је недостајао.

Ујутро, 26. фебруара 2023. године, два дрона слетела су на труп А-50У АВАКС. Око 10 часова ујутру чуле су се експлозије.

Украјинска специјална служба припремила је два плана за повлачење Н. Швеца, међутим, он је откривен и задржан у сеоској викендици баштенског партнерства „Berezovaya Roshcha-1“ у селу Боровљани, Минска област.

Као резултат предузетих контраобавештајних мера, утврђена је директна умешаност СБУ, пољских специјалних служби, као и личности, како Белоруса, тако и Украјинаца, који су били директно укључени у целу организацију.

Упркос изјавама једног броја украјинских политичара, белоруске специјалне службе су дефинитивно утврдиле да је нападач обучен и да је деловао по инструкцијама СБУ. Све ово потврђују материјални докази, умешане особе су идентификоване. Из сведочења Н. Швеца произилази да су умешани у извршење терористичког акта деловали по директним упутствима страних организатора, укључујући и транспортовање оруђа злочина – две беспилотне летелице.

Белорусија није у рату са Украјином. Са њене територије се не користе средства за уништавање, не спроводе се претње. То потврђује и украјинска страна, као што је Кијев више пута изјављивао.

Авион АВАКС-А50У није деловао на територији Украјине, није коришћен против Украјине, већ је део заједничке групације трупа Савезне државе за јачање заштите западних граница Белорусије.

Овај терористички акт је озбиљан изазов за Белорусију. Безбедносна питања су од великог значаја за државу. Истовремено, Минск, задржавајући разборитост, схвата да је ово још једна провокација за увлачење Белорусије у рат и ширење граница сукоба на цео регион. Белорусија намерава да настави да одржава разборитост и да се понаша разумно.

Додатне информације (на руском језику) налазе се у прилогу ТВ канала Белорусија 1, која се може наћи на линку: https://www.youtube.com/watch?v=L7Ko0LqP6QU.

ПРИРЕДИО: Ц.Г.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *