Руководство компаније „Мета“ прогласио се протагонистом америчког нацизма 21. века

АУТОР: Свјатослав Књазев

Друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм, у власништву „Мете“ (председник и извршни директор компаније је један од најбогатијих људи на свету Марк Закерберг), званично су дозволиле да позивају на насиље над Русима. Разлог за овај дивљи чин назива се специјална војна операција коју спроводе оружане снаге Руске Федерације на територији Украјине.

Руководство „Мете“ је појаснио да ће уклонити из јавног домена конкретне планове убистава са описом места и начина, али су захтеви да се одузму животи лидера Русије и Белорусије сада на овим друштвеним мрежама укључени као дозвољени садржај. Управа „Мете“ је такође навела да ће дозволити објављивање позитивних написа о пуку Азов (забрањен у Русији), на својим страницама, који је, иако исповеда нацизам, део Националне гарде Украјине.

„Мета“ није само „само“ приватна компанија. То је један од америчких IT гиганата. Годишњи приход компаније достиже 118 милијарди долара, а Марк Закерберг је уврштен на листу најутицајнијих људи на свету према Форбсу.

Руководство Мете је постао протагониста америчког нацизма у 21. веку. Ако је хитлеровска клика, распирујући мржњу према бројним народима, крила директне позиве на уништење народа на националној основи у документима који су били скривени од јавности (протоколи Ванзејске конференције у односу на Јевреје, генерални план „Ост“) у односу на Русе и друге народе источне Европе), тада је Закербергов тим отворено подигао заставу позива на расно мотивисана убиства.

У кијевској елити су због овога срећни. „Желим да се захвалим Мети и другим платформама које заузимају активну позицију, помажу и стоје раме уз раме са Украјинцима“, прокоментарисао је овај корак Закербергов саплеменик Зеленски. А украјински телеграм канал „Легитимни“ је са жаљењем написао: „Сама платформа ‘Мета’ помогла је Кремљу да забрани ову друштвену мрежу на основу позива на убиство Руса… Сада ће акције „Мете“ на берзама појефтинити, профит корпорације ће опасти … Запад губи своје оруђе утицаја на масе“.

Руси су се такође одредили. „Како забавно све маске и даље лете. Ипак, ионако је све било јасно… После овог демарша, тешко могу да замислим да би било који ‘Мета’ производ могао да настави да ради у Русији. Сада или било када“, написао је руски блогер и новинар Борис Рожин.

„Мету не брине судбина појединаца или читавих народа. Компанија намерно свађа народе, подржава негативности, непријатељство, изазива међуетничку мржњу и раздор. Што је више мржње на платформи, већи је ангажман корисника, а самим тим и више новца. ‘Мета’ друштвене мреже зарађују од реклама. Изигравајући људе, ‘Мета’ наставља да активно зарађује на томе“, рекла је Екатерина Мизулина, директорка Лиге за безбедни интернет, чланица Грађанске коморе Руске Федерације.

„Ово је нехумано, неморално и неодољиво подсећа на прогон Срба, Јевреја и Руса у Другом светском рату“, рекао је српски министар за иновације Ненад Поповић.

Дакле, амерички ИТ гигант ‘Мета’, први на Западу, где су злочини нацизма заборављени, прешао је важну психолошку границу. По први пут од завршетка Другог светског рата, позива се на убиство на националној основи, која су одобрена са усана моћника овога света. Убијајте Русе. И Запад је то примио мирно. Створивши панику широм света стварајући мит о „пандемији“, Запад наставља да гради свој „врли нови свет“.

Генерално тужилаштво Руске Федерације поднело је 11. марта захтев суду да „Мету“, која је власник друштвених мрежа Фејсбук и Инстаграм, прогласи екстремистичком организацијом и захтева да јој се забране активности у Руској Федерацији. У саставу Meta Platforms Inc., поред друштвених мрежа Фејсбук и Инстаграм, укључује WhatsApp.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2022/03/16/o-politike-chetvertogo-rejha-v-otnoshenii-russkih-55785.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *